Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Jak przyrządzić kwiaty cukinii? Mamy najlepsze inspiracje
Renata Materlińska
Renata Materlińska 21.07.2022 11:48

Jak przyrządzić kwiaty cukinii? Mamy najlepsze inspiracje

kwiaty cukinii
canva/fotografiche

Zastanawiacie się, jak przyrządzić kwiaty cukinii? Mamy dla was najlepsze inspiracje. Skorzystajcie z tych pomysłów, a zaskoczycie bliskich niezwykłą, letnią potrawą. Będzie oryginalna, smaczna i po prostu bajeczna. Teraz jest właśnie najlepszy czas na wykorzystanie tych kwiatów.

Cukinia jest u nas znanym i lubianym warzywem. Przyrządzamy ją na wiele sposobów, a latem robimy to najchętniej, bo wtedy cukinia jest najsmaczniejsza i najtańsza. Jadalne są też kwiaty cukinii. Jeśli cukinia rośnie właśnie u was w ogrodzie albo uda wam się zdobyć jej kwiaty, wykorzystajcie je w kuchni. W jaki sposób?

Z kwiatów cukinii można robić rozmaite potrawy. Są nie tylko zaskakujące, ale też mają ciekawy smak i formę. Surowe, smażone czy pieczone od razu przyciągają wzrok i kuszą, by ich spróbować.

Co można zrobić z kwiatów cukinii?

Wyróżnia się dwa rodzaje kwiatów cukinii — męskie i żeńskie. Pierwsze są osadzone na cienkich łodyżkach, drugie na końcówkach mają zalążki owoców cukinii. Jedne i drugie są jak najbardziej jadalne i można je wykorzystać w kuchni. Zresztą smakują tak samo. Jeśli jednak macie cukinię we własnym ogrodzie, sięgnijcie raczej po kwiaty męskie. Wtedy nie zużyjecie żeńskich, z których będą cukinie.

Kwiaty cukinii można jeść surowe, dodane np. do surówki, sałatki. Dobrze komponują się z pomidorami, ogórkiem, serem feta. Świetnie nadają się do faszerowania. Można je napełnić pesto lub fetą i jeść na zimno albo nadziać np. mięsem, zapiec i podać na ciepło.

Ogólnie kwiaty cukinii doskonale smakują pieczone i smażone. Można je smażyć same lub w cieście naleśnikowym, a także po nadzianiu farszem.

Przygotowanie kwiatów cukinii do jedzenia

Kwiaty cukinii mają słodkawy smak. Należy je zbierać, gdy są otwarte. Nie trzeba ich płukać, wystarczy tylko oczyścić pędzelkiem. Są bowiem bardzo delikatne i można je uszkodzić.

Przed przyrządzaniem ze środka kwiatu należy usunąć żółty pręcik, który nie jest jadalny. Teraz można już przygotowywać z nich potrawy.

Na naszej stronie znajdziesz też przepis na kwiaty cukinii smażone w cieście, a także na kwiaty cukinii faszerowane ricottą.

smażone kwiaty cukinii
canva/Mykola Lunov

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel.se