Chrupiące ziemniaki pieczone w niesamowitym włoskim stylu. Idealnie dobrane przyprawy podkręcą ich smak
Sprawdźcie, jak zrobić chrupiące ziemniaki pieczone w niesamowitym włoskim stylu. Idealnie dobrane przyprawy podkręcą ich smak, ale ważne jest też kilka czynności przed wstawieniem ich do piekarnika. Tak przygotowane ziemniaki będą wybornym dodatkiem do pieczonych, obiadowych mięs. Choć zwykle do obiadu serwujemy ziemniaki gotowane, to pieczone ziemniaki biją je na głowę smakiem. Mają zwykle zrumienioną skórkę, a dodatek ziół i przypraw czyni z nich prawdziwy przysmak. Można jeść je same, bez żadnych dodatków.
Dziś powiemy wam, na co zwrócić uwagę, by pieczone ziemniaki wyszły idealne. Po pierwsze trzeba wybrać odpowiednie ziemniaki. Najlepsze będą typu B, czyli uniwersalne, takie jak odmiany Irga czy Irys. Zobaczcie, jak je przygotować.
Przepis na pieczone ziemniaki we włoskim stylu
Składniki:
ziemniaki
oliwa z oliwek
ząbki czosnku
rozmaryn
sól, pieprz
Przygotowanie pieczonych ziemniaków
Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój na kawałki podobnej wielkości. Wrzuć je na osolony wrzątek i gotuj 2 minuty.
Wylej je na durszlak, przepłucz zimną wodą i dokładnie osącz. Ziemniaki dopraw solą, pieprzem i rozmarynem. Dokładnie wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz oliwą.
Ziemniaki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i równomiernie je rozłóż. Nie powinny na siebie nachodzić, bo wtedy równomiernie się przyrumienią.
Blachę z ziemniakami wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C. Ziemniaki piecz ok. 50 minut, aż ładnie się zrumienią.
Wskazówki:
Przed pieczeniem nieobrane ziemniaki możesz gotować 10 minut. Wtedy łatwo zdejmiesz z nich skórkę.
Jeśli nie chcesz gotować ziemniaków, po pokrojeniu zalej je zimną wodą i pozostaw na pół godziny. Dzięki temu wypłucze się z nich nadmiar skrobi.
By uzyskać mocno przypieczone ziemniaki, 15 minut przed końcem pieczenia podwyższ temperaturę w piekarniku do 220 st. C.
Na naszej stronie znajdziesz też przepis Strzelczyka na ziemniaki z grilla. Dowiesz się też, jak przygotować młode ziemniaki, jak z ogniska.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Sałatka Nigelli Lawson z kurczakiem i mango. Hitowy sposób na zalegające resztki w lodówce
Jak smażyć wątróbkę, aby nie pryskała? Pod żadnym pozorem nie zapomnij o 1 kroku
Dlaczego sałata ma gorzki smak? Czy można ją bezpiecznie jeść? Wyjaśniamy wątpliwości
Źródło: haps