Smakosze.pl Przepisy Przepyszne, szybkie ciasto bez pieczenia. 10 minut pracy, godzina czekania
canva/aesace

Przepyszne, szybkie ciasto bez pieczenia. 10 minut pracy, godzina czekania

23 października 2022
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Ciasto bez pieczenia zawsze jest dobrym pomysłem na szybki deser. Prezentowane przez nas dziś ciasto charakteryzuje się nie tylko doskonałym smakiem, ale również eleganckim wyglądem. Lepszego ciasta bez pieczenia nie znajdziesz w żadnej cukierni.

Do wykonania tego ciasta bez pieczenia najlepiej nadają się podłużne biszkopty. Mają nieco lżejszą strukturę i doskonale nadają się do tego typu ciast. Jeśli jednak nie macie pod ręką właśnie takich biszkoptów, możecie użyć zwykłych, okrągłych.

Przepis na błyskawiczne ciasto bez pieczenia

Składniki:

  • 1/2 opakowania biszkoptów podłużnych lub okrągłych

  • 1 szklanka mleka

  • 500 g serka mascarpone

  • 1/2 szklanki cukru pudru

  • 2 tabliczki białej czekolady

  • duży kubek śmietanki 36%

  • 2-3 małe opakowania herbatników maślanych

  • 1/2 puszki masy kajmakowej

  • 1/2 tabliczki czekolady deserowej

Kremowe ciasto bez pieczenia krok po kroku

Prostokątną formę do ciast wyłóż papierem do pieczenia. Mleko wlej do niewielkiej miski. Namaczaj w nim kolejno biszkopty do ciasta bez pieczenia i wyłóż nimi dno formy.

Przygotuj pozostałe składniki ciasta bez pieczenia. Czekoladę połam na mniejsze kawałki rozpuść w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce . Dobrze schłodzoną śmietankę ubij mikserem na wysokich obrotach .

Ser mascarpone wymieszaj z cukrem pudrem za pomocą miksera. Następnie stopniowo dodawaj rozpuszczoną czekoladę . Dodaj ubitą śmietanę i wymieszaj za pomocą szpatułki . Połowę masy wyłóż na przygotowane wcześniej biszkopty i wyrównaj ją .

Herbatniki maślane namocz w pozostałej porcji mleka . Z połowy z nich ułóż kolejną warstwę ciasta bez pieczenia . Ciastka posmaruj masą kajmakową i przykryj drugą warstwą herbatników. Na nie wyłóż pozostałą część masy z mascarpone, a całość przykryj resztą biszkoptów.

Ciasto bez pieczenia przykryj folią spożywczą i odstaw do lodówki na godzinę. Po upływie tego czasu jest gotowe do podania. Przed zaserwowaniem udekoruj wierzch ciasta rozpuszczoną czekoladą deserową. Koniecznie spróbuj tego typowo jesiennego ciasta. To pyszne ciasto bez pieczenia przygotujesz z dosłownie 2 składników .

Canva / dinoforlena
Canva / dinoforlena

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy