Smakosze.pl

canva/clubfoto

Idealne na jesień ciasto marchewkowe. Mamy najlepszy przepis

1 Października 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Ciasto marchewkowe będzie świetnym przysmakiem do popołudniowej herbaty. Pięknie pachnący wypiek z dodatkiem korzennych przypraw jest prosty w przygotowaniu, a zachwyca od pierwszego kęsa. Musicie go spróbować.

Przyjemnie wilgotne i rozpływające się w ustach ciasto marchewkowe przypadnie do gustu nawet najbardziej wybrednym łasuchom. Wystarczy zaledwie kilka prostych produktów, by wyczarować ten niezwykle aromatyczny rarytas. Skusicie się?

Przepis na znakomite ciasto marchewkowe

Do przygotowania deseru przyda się wyłożona papierem do pieczenia tortownica o średnicy 26 cm. Co jeszcze będzie potrzebne? Poniżej znajdziecie pełną listę składników.

Składniki na ciasto marchewkowe:
  • 6 jaj

  • 370 g startej na tarce marchewki

  • 270 g cukru lub słodzika np. erytrytolu

  • 370 ml oleju rzepakowego

  • 390 g mąki pszennej typu 450

  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu

  • pół łyżeczki imbiru w proszku

  • pół łyżeczki mielonego kardamonu

  • pół łyżeczki kurkumy w proszku

  • 60-100 g dowolnych orzechów np. włoskich, laskowych lub migdałów

  • szczypta soli

Składniki na polewę czekoladową:
  • 200 g białej czekolady wysokiej jakości

  • 80 ml śmietanki 30%

Jak zrobić pyszne ciasto marchewkowe? Znamy prosty przepis

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 170 stopni Celsjusza. Mąkę przesiewamy do większej miski, a następnie łączymy ją z proszkiem do pieczenia, solą i przyprawami. Jaja wbijamy do osobnego naczynia i ubijamy je przy pomocy miksera.

Nie przerywając mieszania, stopniowo wsypujemy cukier. Gdy się rozpuści, cienkim strumieniem wprowadzamy olej rzepakowy. Na koniec dodajemy marchewkę startą na średniej wielkości oczkach tarki do jarzyn oraz wcześniej przygotowane sypkie produkty i posiekane orzechy.

Miksujemy do połączenia się składników, po czym przenosimy masę do formy. Pieczemy od 40 do 50 minut, sprawdzając stan ciasta patyczkiem. Gdy wyjmiemy suchy, będzie gotowe. Wypiek studzimy w uchylonym piekarniku. Po około 60 minutach wyjmujemy. Pokrywamy polewą czekoladową i dekorujemy orzechami. Smacznego.

Jak przygotować polewę do ciasta marchewkowego?

Czekoladę rozdrabniamy i umieszczamy w szklanej misce. Naczynie wstawiamy do garnka z ciepłą wodą i topimy słodycz. Następnie wlewamy śmietankę i podgrzewamy całość, mieszając. Gdy składniki się połączą, polewę delikatnie studzimy i dekorujemy nią ciasto marchewkowe.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na ciasta. Polecamy prostą w przygotowaniu zebrę oraz smakowity sernik Izaura . Z pewnością zachwycą waszych gości.

Ciasto marchewkowe jest znakomite
canva/manyakotic

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Już nie gotuję wody na herbatę. Teściowa zdradziła mi lepszy sposób, od razu poczujesz różnicę
Czytaj więcej >

Przepisy

Natnij kapustę w ten sposób i wypchaj mięsem mielonym. Taki obiad bije na głowę nawet gołąbki
Czytaj więcej >

Przepisy

Ułóż śliwki na patelni, dodaj orzechy i zalej wszystko ciastem. Ten jesienny deser zrobisz w 15 minut
Czytaj więcej >

Przepisy

Z tą zupą zrzuciłam już 4 kg. Możesz ją jeść codziennie i chudnąć, smak powala na łopatki
Czytaj więcej >

Przepisy

To mój ulubiony sposób na ziemniaki. Żałuję, że wcześniej nie pomyślałam o tym dodatku
Czytaj więcej >

Przepisy

Gotuję ryż i mieszam z marchewką. Gdy zrobiłam ten obiad po raz pierwszy, mąż prosił o dwie dokładki
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Kroję jabłka i mieszam je z płatkami owsianymi. Po chwili mam pyszne śniadanie dla całej rodziny
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Zapomnij o smażeniu naleśników na patelni. Teraz robi się je w piekarniku, wychodzą bajecznie puszyste
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Taką surówkę z ogórków robiła moja mama. Pasuje do każdego dania, mizeria może się schować
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wlewam colę do miski i dodaję kilka składników. Mąż pukał się w głowę, teraz sam błaga o ten deser
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Kładę mięso na pieczywie i zalewam sosem. Ten obiad jest tak pyszny, że mogę go jeść codziennie
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Gotuję wodę i wsypuję do niej kakao. Po chwili mogę zajadać się najlepszym przysmakiem
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Kroję jabłka i mieszam je z płatkami owsianymi. Po chwili mam pyszne śniadanie dla całej rodziny
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Zapomnij o smażeniu naleśników na patelni. Teraz robi się je w piekarniku, wychodzą bajecznie puszyste
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Taką surówkę z ogórków robiła moja mama. Pasuje do każdego dania, mizeria może się schować
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wlewam colę do miski i dodaję kilka składników. Mąż pukał się w głowę, teraz sam błaga o ten deser
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Kładę mięso na pieczywie i zalewam sosem. Ten obiad jest tak pyszny, że mogę go jeść codziennie
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Gotuję wodę i wsypuję do niej kakao. Po chwili mogę zajadać się najlepszym przysmakiem
Czytaj więcej >