Idealne na jesień ciasto marchewkowe. Mamy najlepszy przepis
Ciasto marchewkowe będzie świetnym przysmakiem do popołudniowej herbaty. Pięknie pachnący wypiek z dodatkiem korzennych przypraw jest prosty w przygotowaniu, a zachwyca od pierwszego kęsa. Musicie go spróbować.
Przyjemnie wilgotne i rozpływające się w ustach ciasto marchewkowe przypadnie do gustu nawet najbardziej wybrednym łasuchom. Wystarczy zaledwie kilka prostych produktów, by wyczarować ten niezwykle aromatyczny rarytas. Skusicie się?
Przepis na znakomite ciasto marchewkowe
Do przygotowania deseru przyda się wyłożona papierem do pieczenia tortownica o średnicy 26 cm. Co jeszcze będzie potrzebne? Poniżej znajdziecie pełną listę składników.
Składniki na ciasto marchewkowe:
6 jaj
370 g startej na tarce marchewki
270 g cukru lub słodzika np. erytrytolu
370 ml oleju rzepakowego
390 g mąki pszennej typu 450
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka mielonego cynamonu
pół łyżeczki imbiru w proszku
pół łyżeczki mielonego kardamonu
pół łyżeczki kurkumy w proszku
60-100 g dowolnych orzechów np. włoskich, laskowych lub migdałów
szczypta soli
Składniki na polewę czekoladową:
200 g białej czekolady wysokiej jakości
80 ml śmietanki 30%
Jak zrobić pyszne ciasto marchewkowe? Znamy prosty przepis
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 170 stopni Celsjusza. Mąkę przesiewamy do większej miski, a następnie łączymy ją z proszkiem do pieczenia, solą i przyprawami. Jaja wbijamy do osobnego naczynia i ubijamy je przy pomocy miksera.
Nie przerywając mieszania, stopniowo wsypujemy cukier. Gdy się rozpuści, cienkim strumieniem wprowadzamy olej rzepakowy. Na koniec dodajemy marchewkę startą na średniej wielkości oczkach tarki do jarzyn oraz wcześniej przygotowane sypkie produkty i posiekane orzechy.
Miksujemy do połączenia się składników, po czym przenosimy masę do formy. Pieczemy od 40 do 50 minut, sprawdzając stan ciasta patyczkiem. Gdy wyjmiemy suchy, będzie gotowe. Wypiek studzimy w uchylonym piekarniku. Po około 60 minutach wyjmujemy. Pokrywamy polewą czekoladową i dekorujemy orzechami. Smacznego.
Jak przygotować polewę do ciasta marchewkowego?
Czekoladę rozdrabniamy i umieszczamy w szklanej misce. Naczynie wstawiamy do garnka z ciepłą wodą i topimy słodycz. Następnie wlewamy śmietankę i podgrzewamy całość, mieszając. Gdy składniki się połączą, polewę delikatnie studzimy i dekorujemy nią ciasto marchewkowe.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na ciasta. Polecamy prostą w przygotowaniu zebrę oraz smakowity sernik Izaura. Z pewnością zachwycą waszych gości.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Babcia Marysia nigdy nie moczy schabu na kotlety w mleku i cebuli. Zawsze wybiera 2 inne dodatki
Kultowego colesława zrobisz nawet bez kapusty. Zastąp ją ukochanym warzywem Polaków
3 sprawdzone sposoby na puszyste naleśniki. Wszystko bez sody i proszku do pieczenia