Przepyszny i puszysty biszkopt bez jajek. Wystarczy użyć 1 banalny trick, zachwyty gwarantowane
Poznajcie recepturę na przepyszny i puszysty biszkopt bez dodatku jajek. By taki wyszedł, wystarczy użyć jednego banalnego tricku, a mianowicie zalewy z ciecierzycy. Zachwyty nad ciastem są gwarantowane, tak samo jak i to, że nikt się nie zorientuje, z jakich składników przygotowaliście biszkopt.
Kiedy jest potrzeba przygotowania biszkoptu bez jajek? Ano wtedy, gdy zaplanowaliście sobie przygotowanie biszkoptu, ale zapomnieliście kupić jajka. Albo wtedy, gdy z powodów zdrowotnych, np. alergii, nie możecie jeść jajek lub z racji na swoje przekonania, nie spożywacie produktów pochodzenia zwierzęcego.
Gdy więc znajdziecie się w takiej sytuacji, sprawdźcie, czy w waszych zapasach nie ma ciecierzycy w puszce lub słoiku. Jeśli tak, jesteście uratowani. Możecie bowiem użyć zalewy z ciecierzycy, podobnie jak białek.
Jak smakuje biszkopt zrobiony bez jajek, lecz z dodatkiem ich zamiennika, czyli aquafaby? Aquafaba ma posmak ciecierzycy, jednak gdy upieczemy z jej dodatkiem ciasto, jego intensywność zmaleje. A wziąwszy pod uwagę fakt, że do biszkoptu dodamy np. trochę cukru wanilinowego, a tort poprzekładamy różnymi masami, smak ten zostanie niemal zupełnie zneutralizowany.
Przepis na biszkopt bez jajek
Składniki:
-
3/4 szklanki schłodzonej aquafaby, czyli zalewy z puszki ciecierzycy lub wody po gotowaniu ciecierzycy
-
1 łyżeczka soku z cytryny lub octu jabłkowego
-
1/2 szklanki cukru drobnego
-
2 łyżeczki cukru wanilinowego
-
2 łyżki oleju
-
1 czubata szklanka mąki pszennej
-
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie puszystego biszkoptu na aquafabie
Schłodzoną aquafabę ubijaj z sokiem z cytryny, aż powstanie sztywna piana. Ubijaj ją dalej, dodając do niej stopniowo cukier. Miksuj do czasu, aż piana będzie sztywna, a cukier się rozpuści.
Wtedy dodawaj stopniowo olej, miksując pianę na małych obrotach. Mąkę przesiej z sodą i proszkiem do pieczenia wprost do piany. Delikatnie wymieszaj łyżką.
Ciasto przelej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 40 minut w piekarniku o temperaturze 180 st. C.
W naszym serwisie znajdziesz też przepis siostry Anastazji na puszysty biszkopt . Dowiesz się też, co zrobić, by biszkopt nie opadł .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Co warto zabrać ze sobą na piknik z najbliższymi? O 1 produkcie nie należy zapomnieć
-
Wyjątkowe pierogi nadziewane szczawiem. Idealne na lekki obiad
Źródło: nicponwkuchni