Co zrobić, żeby biszkopt nie opadł podczas pieczenia? Zdradzamy najlepsze patenty
Biszkopt jest wyśmienitym ciastem beztłuszczowym, które może stanowić bazę wielu deserów. Sekretem puszystości specjału jest zastosowanie schłodzonych jajek. Z ich białek z łatwością ubijemy sztywną i wyjątkowo puszystą pianę, która sprawi, że biszkopt będzie lekki niczym chmurka, a po upieczeniu nie opadnie. Koniecznie sprawdźcie nasz sposób — jest niezawodny.
Biszkopt można przyrządzić na różne sposoby. Zdradzaliśmy wam, jak na wypiek wpływa dodatek octu. Przedstawialiśmy też recepturę, w której cukier zastąpiliśmy miodem. Tym razem wrócimy do klasyki i podpowiemy, jak przy pomocy prostego patentu zagwarantować sobie niezwykle delikatny wypiek, który nie opadnie. Spróbujecie?
Użycie schłodzonych, wyjętych z lodówki bezpośrednio przed przyrządzeniem ciasta jajek sprawi, że ubijana piana będzie niezwykle sztywna. W efekcie nasz biszkopt nie tylko dobrze urośnie, ale też pozostanie wysoki i puszysty również po wyjęciu z pieca.
Przepis na puszysty biszkopt, który nie opada
Składniki:
4 schłodzone jajka
mąka pszenna i ziemniaczana (1:1), masę wyznaczy waga jajek
200 g cukru pudru
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 170 stopni Celsjusza. Jajka warzymy, by ustalić ilość mąki niezbędnej do przygotowania wypieku. Żółtka oddzielamy od białek. Ucieramy je starannie z cukrem pudrem.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Przenosimy ją do żółtek z cukrem i ostrożnie mieszamy. Dodajemy mąki, przesiewając je przez sito wprost do masy jajeczno-cukrowej. Delikatnie mieszamy, a następnie przenosimy ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy.
Pieczemy od 35 do 45 minut. Pod koniec pieczenia drewnianym patyczkiem nakłuwamy ciasto i sprawdzamy, czy po wyjęciu jest suchy — jeśli tak, biszkopt jest gotowy. Wyłączamy piekarnik i uchylamy drzwiczki.
Po około 20 minutach wyjmujemy ciasto na zewnątrz. Studzimy je na kratce. Gdy całkowicie ostygnie, będzie można przełożyć je kremem lub pokryć wybraną polewą.
Źródło zdjęcia: canva/Martyn Wetherelt
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: beszamel.se