Smakosze.pl
Nieziemsko puszysty biszkopt z 3 składników

canva/Jannoon028

Siostra Anastazja pokazała przepis na puszysty biszkopt. 6 składników, zero udziwnień

10 Lipca 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Biszkopt przepisu siostry Anastazji jest lekki i bardzo puszysty. Biszkopt jest świetną bazą między innymi do ciast z galaretką i owocami, które latem są absolutnym hitem. Poznaj niezawodny przepis siostry Anastazji na wyjątkowy biszkopt.

Biszkopt jest ciastem, które wymaga odpowiedniego przygotowania i pieczenia. Mąkę zawsze dodawaj na samym końcu i połącz ją z innymi składnikami przy pomocy drewnianej lub silikonowej łyżki. Biszkopt po upieczeniu zostaw w piekarniku, uchyl delikatnie drzwi i pozwól mu stygnąć.

Co zrobić, by karkówka z grilla wyszła idealnie miękka i soczysta? Wszystko co musisz wiedzieć

Co zrobić, by karkówka z grilla wyszła idealnie miękka i soczysta? Wszystko, co musisz wiedzieć

CZYTAJ DALEJ

Gwałtowna zmiana temperatury może spowodować, że ciasto opadnie i się pokruszy. Z biszkoptu przygotujesz wiele wyśmienitych deserów, między innymi ciasta z owocami, kremami, galaretką, a także wyśmienite torty na specjalne okazje.

Jeśli szukasz pomysłu na ciasto na biszkopcie- tu poznasz przepis na ciasto z truskawkami, jest idealne do kawy w letni, słoneczny dzień.

Przepis siostry Anastazji na biszkopt

Składniki:

  • szklanka mąki pszennej

  • 3/4 szklanki drobnego cukru

  • opakowanie cukru wanilinowego

  • łyżeczka proszku do pieczenia

  • 6 jajek

  • szczypta soli

Jak zrobić biszkopt przepisu siostry Anastazji?

Białka oddziel od żółtek, z białek i odrobiny soli ubij na sztywno pianę, następnie stopniowo dodawaj do niej żółtka, cukier i cukier wanilinowy.

Do masy dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszaj łyżką do połączenia wszystkich składników. Blachę lub tortownicę wyłóż papierem do pieczenia, przełóż ciasto i wstaw do nagrzanego do 170 stopni C piekarnika, piecz około 30 minut.

Biszkopt z truskawkami i galaretką

Źródło zdjęcia: canva/ffolas

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: limonkowy





Tagi:

Magdalena PataczAutor

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Śledzie w maślance

Przepisy

Ani mleko, ani woda. Koniecznie wymocz śledzie w innym produkcie, będą lżejsze dla żołądka

Czytaj więcej >

Przepisy

Prosty patent na soczyste kotlety mielone. Wyjdą jak z restauracji

Czytaj więcej >
Ciasto ucierane z jabłkiem - idealne na Dzień Ciasta

Przepisy

Dziś obchodzimy Dzień Ciasta. Zdradzamy najszybszy przepis na uwielbiany smakołyk

Czytaj więcej >
Przekąska na mundial z ziemniaków

Przepisy

Zapomnij o chipsach i kanapce Drwala. Lepszą przekąską na Mundial będą pieczone ziemniaki

Czytaj więcej >
duszona marchewka

Przepisy

Duszona marchewka do obiadu. Nie znajdziesz lepszego dodatku do mielonych i pulpetów

Czytaj więcej >
mini pizza

Przepisy

Mistrzowska mini pizza na mundial. Chrupiąca przekąska w sam raz do oglądania meczu

Czytaj więcej >