Siostra Anastazja pokazała przepis na puszysty biszkopt. 6 składników, zero udziwnień
Biszkopt przepisu siostry Anastazji jest lekki i bardzo puszysty. Biszkopt jest świetną bazą między innymi do ciast z galaretką i owocami, które latem są absolutnym hitem. Poznaj niezawodny przepis siostry Anastazji na wyjątkowy biszkopt.
Biszkopt jest ciastem, które wymaga odpowiedniego przygotowania i pieczenia. Mąkę zawsze dodawaj na samym końcu i połącz ją z innymi składnikami przy pomocy drewnianej lub silikonowej łyżki. Biszkopt po upieczeniu zostaw w piekarniku, uchyl delikatnie drzwi i pozwól mu stygnąć.
Gwałtowna zmiana temperatury może spowodować, że ciasto opadnie i się pokruszy. Z biszkoptu przygotujesz wiele wyśmienitych deserów, między innymi ciasta z owocami, kremami, galaretką, a także wyśmienite torty na specjalne okazje.
Jeśli szukasz pomysłu na ciasto na biszkopcie- tu poznasz przepis na ciasto z truskawkami, jest idealne do kawy w letni, słoneczny dzień.
Składniki:
szklanka mąki pszennej
3/4 szklanki drobnego cukru
opakowanie cukru wanilinowego
łyżeczka proszku do pieczenia
6 jajek
szczypta soli
Jak zrobić biszkopt przepisu siostry Anastazji?
Białka oddziel od żółtek, z białek i odrobiny soli ubij na sztywno pianę, następnie stopniowo dodawaj do niej żółtka, cukier i cukier wanilinowy.
Do masy dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszaj łyżką do połączenia wszystkich składników. Blachę lub tortownicę wyłóż papierem do pieczenia, przełóż ciasto i wstaw do nagrzanego do 170 stopni C piekarnika, piecz około 30 minut.
Źródło zdjęcia: canva/ffolas
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jak zrobić najsmaczniejsze ciasto na ptysie? Zdradzamy najważniejsze podstawy
Ekspresowe racuchy z jabłkami bez drożdży. Idealny przepis na błyskawiczny obiad dla całej rodziny
Źródło: limonkowy