Przepyszny pasztet z cukinii. Najlepszy, niezawodny smak sezonu
Poznajcie przepis na przepyszny pasztet z cukinii. Ma najlepszy, niezawodny smak sezonu. Jest delikatny, lekkostrawny i nie ma w nim ani grama mięsa. Taki jarski pasztet sprawdzi się jako zimna przekąska lub przystawka. Możecie go podać z sosem czosnkowym.
Cukinia jest warzywem o dość niepozornym smaku, co tak naprawdę jest jej dużą zaletą. Dzięki temu doskonale komponuje się z wieloma dodatkami, stanowiąc w wielu przypadkach doskonały wypełniacz. Jest niskokaloryczna i lekkostrawna i taki też jest przygotowany z niej jarski pasztet. Naprawdę warto go spróbować.
Przepis na lekki pasztet z cukinii
Składniki:
-
2 średniej wielkości cukinie
-
1 duża cebula
-
1 duża marchewka
-
2-3 ząbki czosnku
-
natka pietruszki
-
4 łyżki kaszy manny
-
3/4 szklanki tartej bułki
-
3 jajka
-
oliwa z oliwek
-
kurkuma
-
oregano lub bazylia
-
papryka w proszku
-
sól, pieprz
Przygotowanie pasztetu z cukinii
Cukinię umyj, nie obieraj, wytrzyj. Odetnij końce, zetrzyj ją na tarce o dużych oczkach. Cebulę obierz, przekrój na pół, zetrzyj na mniejszych oczkach.
Cukinię wymieszaj z cebulą i 2 łyżeczkami soli, umieść na sicie i pozostaw ją na pół godziny. Po tym czasie odciśnij z niej nadmiar soku. Marchew obierz, zetrzyj na małych oczkach, dodaj do cukinii razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posiekaną natką pietruszki.
Do warzyw dodaj też kaszę mannę, tartą bułkę, jajka, 3-4 łyżki oliwy i sporą ilość przypraw. Całość dokładnie wymieszaj.
Podłużną, niedużą formę wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj oliwą i wysyp tartą bułką. Przełóż do niej masę, lekko ubij łyżką, skrop oliwą.
Formę z pasztetem wstaw do piekarnika o temp. 180 st. C. Pasztet piecz ok. 80 minut. Gdy zbyt mocno zacznie się rumienić, możesz go przykryć kawałkiem folii aluminiowej.
Na naszej stronie znajdziesz też przepis na pasztet jajeczny z cebulą , a także na pasztet z kaszy gryczanej .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Sprawdzony przepis na smażoną rybę. Zawsze pamiętaj o 1 zasadzie
-
Dosyp 1 szklankę do masy ziemniaczanej. Nowa wersja placków smakuje 100 razy lepiej
Źródło: kwestiasmaku