Smakosze.pl Przepisy Przepyszny pasztet z cukinii. Najlepszy, niezawodny smak sezonu
canva/minadezhda

Przepyszny pasztet z cukinii. Najlepszy, niezawodny smak sezonu

15 lipca 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Poznajcie przepis na przepyszny pasztet z cukinii. Ma najlepszy, niezawodny smak sezonu. Jest delikatny, lekkostrawny i nie ma w nim ani grama mięsa. Taki jarski pasztet sprawdzi się jako zimna przekąska lub przystawka. Możecie go podać z sosem czosnkowym.

Cukinia jest warzywem o dość niepozornym smaku, co tak naprawdę jest jej dużą zaletą. Dzięki temu doskonale komponuje się z wieloma dodatkami, stanowiąc w wielu przypadkach doskonały wypełniacz. Jest niskokaloryczna i lekkostrawna i taki też jest przygotowany z niej jarski pasztet. Naprawdę warto go spróbować.

Przepis na lekki pasztet z cukinii

Składniki:

  • 2 średniej wielkości cukinie

  • 1 duża cebula

  • 1 duża marchewka

  • 2-3 ząbki czosnku

  • natka pietruszki

  • 4 łyżki kaszy manny

  • 3/4 szklanki tartej bułki

  • 3 jajka

  • oliwa z oliwek

  • kurkuma

  • oregano lub bazylia

  • papryka w proszku

  • sól, pieprz

Przygotowanie pasztetu z cukinii

Cukinię umyj, nie obieraj, wytrzyj. Odetnij końce, zetrzyj ją na tarce o dużych oczkach. Cebulę obierz, przekrój na pół, zetrzyj na mniejszych oczkach.

Cukinię wymieszaj z cebulą i 2 łyżeczkami soli, umieść na sicie i pozostaw ją na pół godziny. Po tym czasie odciśnij z niej nadmiar soku. Marchew obierz, zetrzyj na małych oczkach, dodaj do cukinii razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posiekaną natką pietruszki.

Do warzyw dodaj też kaszę mannę, tartą bułkę, jajka, 3-4 łyżki oliwy i sporą ilość przypraw. Całość dokładnie wymieszaj.

Podłużną, niedużą formę wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj oliwą i wysyp tartą bułką. Przełóż do niej masę, lekko ubij łyżką, skrop oliwą.

Formę z pasztetem wstaw do piekarnika o temp. 180 st. C. Pasztet piecz ok. 80 minut. Gdy zbyt mocno zacznie się rumienić, możesz go przykryć kawałkiem folii aluminiowej.

Na naszej stronie znajdziesz też przepis na pasztet jajeczny z cebulą , a także na pasztet z kaszy gryczanej .

cukinia
canva/mishooo

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kwestiasmaku

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy