Prosty przepis na wielkanocny pasztet z kaszy gryczanej. Najbliżsi go pokochają
Prezentujemy prosty przepis na wielkanocny pasztet z kaszy gryczanej. Najbliżsi go pokochają, choć nie zawiera nawet grama mięsa. A może głównie dzięki temu, że jest jarski? Wszak w te święta mamy przesyt mięsa, a pasztet z kaszy gryczanej będzie wyrazisty w smaku, lekki i niezwykle pożywny.
Polska kuchnia bazuje na mięsie zwłaszcza w święta wielkanocne. Niedzielne śniadanie nie obędzie się bez szynki, pieczonej białej kiełbasy, pieczonych mięs i pasztetu. Jeśli więc macie mięsny przesyt, urozmaićcie świąteczne menu jarskimi potrawami.
Proponujemy przygotować pasztet z kaszy gryczanej, warzyw i pieczarek. Będzie on do złudzenia przypominał wyglądem klasyczny pasztet, ale będzie ciekawszy w smaku i o wiele zdrowszy. Z pewnością ucieszy też niejednego z waszych gości.
Prosty przepis na wielkanocny pasztet z kaszy gryczanej
Składniki:
0,5 szklanki zielonej soczewicy
kawałek korzenia selera
1 pietruszka
2 marchewki
1 cebula
25 dag pieczarek
10 dag kaszy gryczanej palonej
3 łyżki orzechów włoskich
3 łyżki oleju
2 łyżki octu balsamicznego
2 jajka
kmin rzymski
ostra mielona papryka
cynamon
kolendra
oregano
sól, pieprz
Przygotowanie pasztetu
Soczewicę opłucz, zalej wodą, odstaw na kilka godzin. Po tym czasie zmień wodę, dodaj szczyptę soli i ugotuj soczewicę. Odcedź ją, wystudź.
Seler, pietruszkę i marchew obierz, pokrój na kawałki, ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Dodaj przekrojoną na cztery cebulę oraz połówki pieczarek.
Warzywa skrop olejem, oprósz solą i pieprzem. Piecz ok. 45 minut w 200 st. C. 5 minut przed końcem pieczenia oprósz je pozostałymi przyprawami. Wystudź.
Kaszę gryczaną opłucz, ugotuj w osolonym wrzątku. Odcedź, wystudź. Kaszę, soczewicę, upieczone warzywa i orzechy zmiksuj w malakserze. Połącz je z olejem, octem i jajkami.
Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do niej masę na pasztet. Piecz ok. 50 minut w piekarniku o temperaturze 180 st. C.
W naszym serwisie znajdziesz też inne przepisy na niezwykłe pasztety. Sprawdź, jak przygotować pasztet jajeczny, a także, jak zrobić pasztet rybny.
Źródło zdjęcia: canva/zest_marina
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Rozpływająca się w ustach rolada z boczku. Tani i banalny wielkanocny obiad
Pełen smaku żurek po staropolsku z białą kiełbasą. Wielkanocna klasyka
Źródło: kwestiasmaku