Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Prosty przepis na wielkanocny pasztet z kaszy gryczanej. Najbliżsi go pokochają
Renata Materlińska
Renata Materlińska 07.04.2022 19:26

Prosty przepis na wielkanocny pasztet z kaszy gryczanej. Najbliżsi go pokochają

pasztet
canva/efektowne_pl z Pixabay

Prezentujemy prosty przepis na wielkanocny pasztet z kaszy gryczanej. Najbliżsi go pokochają, choć nie zawiera nawet grama mięsa. A może głównie dzięki temu, że jest jarski? Wszak w te święta mamy przesyt mięsa, a pasztet z kaszy gryczanej będzie wyrazisty w smaku, lekki i niezwykle pożywny.

Polska kuchnia bazuje na mięsie zwłaszcza w święta wielkanocne. Niedzielne śniadanie nie obędzie się bez szynki, pieczonej białej kiełbasy, pieczonych mięs i pasztetu. Jeśli więc macie mięsny przesyt, urozmaićcie świąteczne menu jarskimi potrawami.

Proponujemy przygotować pasztet z kaszy gryczanej, warzyw i pieczarek. Będzie on do złudzenia przypominał wyglądem klasyczny pasztet, ale będzie ciekawszy w smaku i o wiele zdrowszy. Z pewnością ucieszy też niejednego z waszych gości.

Prosty przepis na wielkanocny pasztet z kaszy gryczanej

Składniki:

  • 0,5 szklanki zielonej soczewicy

  • kawałek korzenia selera

  • 1 pietruszka

  • 2 marchewki

  • 1 cebula

  • 25 dag pieczarek

  • 10 dag kaszy gryczanej palonej

  • 3 łyżki orzechów włoskich

  • 3 łyżki oleju

  • 2 łyżki octu balsamicznego

  • 2 jajka

  • kmin rzymski

  • ostra mielona papryka

  • cynamon

  • kolendra

  • oregano

  • sól, pieprz

Przygotowanie pasztetu

Soczewicę opłucz, zalej wodą, odstaw na kilka godzin. Po tym czasie zmień wodę, dodaj szczyptę soli i ugotuj soczewicę. Odcedź ją, wystudź.

Seler, pietruszkę i marchew obierz, pokrój na kawałki, ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Dodaj przekrojoną na cztery cebulę oraz połówki pieczarek.

Warzywa skrop olejem, oprósz solą i pieprzem. Piecz ok. 45 minut w 200 st. C. 5 minut przed końcem pieczenia oprósz je pozostałymi przyprawami. Wystudź.

Kaszę gryczaną opłucz, ugotuj w osolonym wrzątku. Odcedź, wystudź. Kaszę, soczewicę, upieczone warzywa i orzechy zmiksuj w malakserze. Połącz je z olejem, octem i jajkami.

Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do niej masę na pasztet. Piecz ok. 50 minut w piekarniku o temperaturze 180 st. C.

W naszym serwisie znajdziesz też inne przepisy na niezwykłe pasztety. Sprawdź, jak przygotować pasztet jajeczny, a także, jak zrobić pasztet rybny.

kasza gryczana
kasza gryczana

Źródło zdjęcia: canva/zest_marina

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kwestiasmaku

Zapraszamy na nasz Instagram