Przy robieniu ogórków kiszonych musisz spełnić siedem warunków, wtedy będą najlepsze
Ogórki kiszone są rarytasem, po który z chęcią sięgamy. Choć wydawać by się mogło, że są trudne w przygotowaniu, ich zrobienie nie jest wcale aż tak skomplikowane. Wystarczy zadbać o siedem szczegółów, by wyszły smaczne. Sprawdźcie jakie proste patenty zapewnią wam sukces.
Ogórki kiszone są doskonałym dodatkiem do kanapek, surówek czy sałatek. Ten znakomity rarytas warto przyrządzić w domu. Pamiętając o kilku szczegółach, uzyskamy smakowite i chrupiące warzywo. Będzie dużo lepsze niż ze sklepu.
Co trzeba zrobić, by ogórki kiszone się udały?
Triki, które za chwilę wam zdradzimy, wcale nie wymagają dużych nakładów finansowych czy szczególnych umiejętności. Kluczowe w uzyskaniu smacznych przetworów po raz kolejny będzie staranne przygotowanie.
1. Zawsze używajcie nowych zakrętek
Kupując nowe pokrywki, każdorazowo starannie je dobierzcie. Wymaga to nieco wysiłku, ale warto go podjąć, gdyż używane już wieczka mogą mieć ślady rdzy lub zanieczyszczenia, których mimo wyparzania nie udało się usunąć. Będzie to sprzyjało psuciu się kiszonki.
2. Stosujcie szczelne i czyste słoiki
Jeśli przygotowane przez was słoiki mają mikrouszkodzenia lub szczerby — nie tylko w okolicy mocowania pokrywki — szansa, na dostanie się do przetworów niepożądanych bakterii jest spora. Za każdym razem obejrzyjcie pojemniki i starannie wyparzcie je, zanim przystąpicie do przygotowywania ogórków kiszonych.
3. Wykorzystujcie dobrej jakości ogórki
Do kiszenia najlepsze będą warzywa prosto z pola. Idealnie będzie, gdy uda wam się zaopatrzyć w takie, które nie były uprawiane z dodatkiem nawozów czy środków ochrony roślin. Warto znaleźć dobrze źródło smacznych produktów i zawsze tam kupować.
4. Zastosujcie odpowiednie przyprawy
Kiszenie ogórków przebiegnie poprawnie, jeśli użyjemy odpowiedniej ilości wybranych przypraw. Na każdy większy słoik warto wrzucić baldach kopru, 2 ząbki czosnku oraz kawałek chrzanu. Opcjonalnym dodatkiem będą ziarna gorczycy czy liście dębu. Przyprawy zawsze wkładamy na dno słoików.
5. Używajcie odpowiedniej soli
Sól morska czy himalajska nie nadaje się do przyrządzania ogórków kiszonych. Konieczne jest zastosowanie soli kamiennej niejodowanej i to takiej, w której nie znalazły się żadne dodatki mające na celu poprawę jej parametrów np. przeciwzbrylające.
6. Zalewajcie ogórki kiszone gorącą solanką
Odpowiednio przygotowany roztwór soli należy przenosić do słoików zaraz po sporządzeniu. Wlewanie kończymy wtedy, gdy ogórki zostaną przykryte płynem, a do brzegu naczynia pozostanie około centymetra wolnej przestrzeni.
7. Wycierajcie słoiki i zakrętki przed zamknięciem
Nakrętka nie może być mokra. W wodzie o temperaturze pokojowej bakterie — np. te z powietrza — będą się świetnie mnożyły. Dlatego przed zakręceniem słoika należy przetrzeć zarówno gwint naczynia, jak i samo wieko. Dzięki temu unikniemy zepsucia ogórków kiszonych.
Wyżej wymienione wskazówki będą pomocne również podczas przygotowywania innych kiszonek. Na naszej stronie znajdziecie między innymi przepis na rzodkiewki czy truskawki w tej smakowitej odsłonie.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Jajka sadzone z ziemniakami po amerykańsku. Pyszne i sycące śniadanie na dobry początek dnia
-
Przepyszny, puszysty sernik zrobisz w chwilę. Potrzebujesz tylko 3 składników
-
Tylko chwila i gotowe. Lekkie jak obłok ciasto czereśniowe jest hitem lata
Źródło: YT/Kuchnia Pyszności