Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Tylko chwila i gotowe. Lekkie jak obłok ciasto czereśniowe jest hitem lata
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 16.06.2022 18:11

Tylko chwila i gotowe. Lekkie jak obłok ciasto czereśniowe jest hitem lata

Tylko chwila i gotowe. Lekkie jak obłok ciasto czereśniowe jest hitem lata
canva/bhofack2

Masz ochotę na szybkie ciasto lub goście wpadli z niezapowiedzianą wizytą? Przygotuj lekkie jak obłok ciasto czereśniowe. Wystarczy zaledwie chwila, a podasz rewelacyjny deser na ciepło, który wspaniale smakuje podany z lodami lub filiżanką mocnej kawy.

Do przygotowania ciasta czereśniowego potrzebujemy kilku prostych składników. Ciasto przypomina ciasto naleśnikowe, po zapieczeniu jest więc lekkie i puszyste jak obłok. Do przygotowania deseru potrzebujemy również formy żaroodpornej lub kilku mniejszych kokilek do pieczenia w piekarniku.

Po upieczeniu ciasto podajmy od razu, oprószmy je jedynie cukrem pudrem. Tak podany deser z czereśniami prezentuje się fantastycznie. Naprawdę nie ma nic lepszego do kawy, czy herbaty w letni, upalny dzień.

Samo ciasto możemy również nieco urozmaicić. Jeśli mamy ochotę na czekolady deser z czereśniami, do masy dodajmy oryginalne kakao, a po upieczeniu będziemy mieć czekoladowe ciasto z owocami. Do ciasta czereśniowego możemy również podać gałkę lodów waniliowych.

Przepis na lekkie ciasto czereśniowe

Składniki:

  • 400 g czereśni

  • 200 ml mleka

  • 60 g mąki pszennej

  • 2 łyżki cukru

  • opakowanie cukru wanilinowego

  • 3 jajka

  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • cukier puder do oprószenia upieczonego ciasta

  • masło do wysmarowania kokilek lub większej formy

  • lody waniliowe do podania (opcjonalnie)

Jak zrobić lekkie jak obłok ciasto czereśniowe?

Czereśnie umyj, oderwij szypułki i wydryluj. Mąkę wsyp do miski, dodaj cukier wanilinowy, cukier, wbij jajka, wlej mleko i dodaj szczyptę soli. Całość miksuj, aż powstanie jednolite ciasto.

Przygotowaną masę przykryj ściereczką i odstaw w suche i ciepłe miejsce na 30 minut. Żaroodporną formę lub kokilki do pieczenia wysmaruj dokładnie masłem, nastaw piekarnik na 180 stopni C.

Do formy lub kokilek przełóż czereśnie i zalej je ciastem, następnie wstaw do nagrzanego piekarnika, piecz 30 minut z opcją grzania góra-dół. Ciasto oprósz cukrem pudem i podaj na ciepło, smacznego.

Przygotuj również pyszne ciasto z owocami na maślance. Do ciasta możesz wykorzystać truskawki, czereśnie, jagody, porzeczki, wiśnie. Ciasto przygotujesz błyskawicznie, a efekt zachwyci całą rodzinę.

Lekkie ciasto czereśniowe w kokilce
canva/bhofack2

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel.se.pl