Tylko chwila i gotowe. Lekkie jak obłok ciasto czereśniowe jest hitem lata
Masz ochotę na szybkie ciasto lub goście wpadli z niezapowiedzianą wizytą? Przygotuj lekkie jak obłok ciasto czereśniowe. Wystarczy zaledwie chwila, a podasz rewelacyjny deser na ciepło, który wspaniale smakuje podany z lodami lub filiżanką mocnej kawy.
Do przygotowania ciasta czereśniowego potrzebujemy kilku prostych składników. Ciasto przypomina ciasto naleśnikowe, po zapieczeniu jest więc lekkie i puszyste jak obłok. Do przygotowania deseru potrzebujemy również formy żaroodpornej lub kilku mniejszych kokilek do pieczenia w piekarniku.
Po upieczeniu ciasto podajmy od razu, oprószmy je jedynie cukrem pudrem. Tak podany deser z czereśniami prezentuje się fantastycznie. Naprawdę nie ma nic lepszego do kawy, czy herbaty w letni, upalny dzień.
Samo ciasto możemy również nieco urozmaicić. Jeśli mamy ochotę na czekolady deser z czereśniami, do masy dodajmy oryginalne kakao, a po upieczeniu będziemy mieć czekoladowe ciasto z owocami. Do ciasta czereśniowego możemy również podać gałkę lodów waniliowych.
Przepis na lekkie ciasto czereśniowe
Składniki:
400 g czereśni
200 ml mleka
60 g mąki pszennej
2 łyżki cukru
opakowanie cukru wanilinowego
3 jajka
szczypta soli
Dodatkowo:
cukier puder do oprószenia upieczonego ciasta
masło do wysmarowania kokilek lub większej formy
lody waniliowe do podania (opcjonalnie)
Jak zrobić lekkie jak obłok ciasto czereśniowe?
Czereśnie umyj, oderwij szypułki i wydryluj. Mąkę wsyp do miski, dodaj cukier wanilinowy, cukier, wbij jajka, wlej mleko i dodaj szczyptę soli. Całość miksuj, aż powstanie jednolite ciasto.
Przygotowaną masę przykryj ściereczką i odstaw w suche i ciepłe miejsce na 30 minut. Żaroodporną formę lub kokilki do pieczenia wysmaruj dokładnie masłem, nastaw piekarnik na 180 stopni C.
Do formy lub kokilek przełóż czereśnie i zalej je ciastem, następnie wstaw do nagrzanego piekarnika, piecz 30 minut z opcją grzania góra-dół. Ciasto oprósz cukrem pudem i podaj na ciepło, smacznego.
Przygotuj również pyszne ciasto z owocami na maślance. Do ciasta możesz wykorzystać truskawki, czereśnie, jagody, porzeczki, wiśnie. Ciasto przygotujesz błyskawicznie, a efekt zachwyci całą rodzinę.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Kuroń robi ogórki małosolne bez kamionki i słoika. Cudowny i niewiarygodnie szybki patent
Kremowa jajecznica po francusku. Już nigdy nie zrobisz jej inaczej
Źródło: beszamel.se.pl