Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Niezwykły przepis na kiszone truskawki. Pokochasz je już od pierwszego kęsa

Niezwykły przepis na kiszone truskawki. Pokochasz je już od pierwszego kęsa

Niezwykły przepis na kiszone truskawki
canva/arfo

Sezon na truskawki trwa. Polskie owoce właśnie trafiły na targowiska, a my przychodzimy do was ze smakowitą odsłoną, w której prawdopodobnie ich jeszcze nie znacie. Kiszone owoce są kwaśno-słone, a przez doskonale jako dodatek mięs, serów, sałatek czy kanapek. Koniecznie spróbujcie — ten smak was zachwyci.

Truskawki zazwyczaj trafiają do deserów. Sernik na zimno czy delikatny kompot z pewnością pojawią się w niejednym domu. Mało kto jednak jest świadom, że słodki owoc nadaje się do kiszenia. Warto wypróbować, bo receptura na ten rarytas jest bardzo prosta, a smak niezapomniany. Skusicie się?

Przepis na wyśmienite truskawki kiszone z pieprzem

Składniki:

  • 1 kg świeżych polskich truskawek

  • 1 litr wody

  • 20 g soli

  • 1 łyżka białego pieprzu ziarnistego

  • 5 łyżek miodu wielokwiatowego

Przygotowanie:

Truskawki starannie myjemy, najlepiej według podanej przez nas instrukcji. Następnie umieszczamy je w czystym, wyparzonym słoiku. Dodajemy ziarna pieprzu białego.

Wodę zagotowujemy w garnku. Gdy zawrze, wsypujemy sól i rozpuszczamy ją. Studzimy. Do ciepłej — lecz nie gorącej — zalewy dodajemy miód i starannie go rozpuszczamy. Płyn wlewamy do słoika z owocami i przyprawą.

Zakręcamy i odstawiamy w ciemne miejsce. Kiszone truskawki będą się nadawały o spożycia po 4-5 dniach. Po otwarciu przechowujemy je w lodówce. Smacznego.

Wskazówka: nic nie stoi na przeszkodzie, by truskawki przygotować w wersji wegańskiej. Wystarczy zastąpić miód syropem z agawy lub klonowym. Też będzie pasował.

Kiszone truskawki będą świetnym dodatkiem do sałatek
Kiszone truskawki będą świetnym dodatkiem do sałatek

Źródło zdjęcia: canva/Mizina

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kukbuk