Smakosze.pl
Niezwykły przepis na kiszone truskawki

canva/arfo

Niezwykły przepis na kiszone truskawki. Pokochasz je już od pierwszego kęsa

5 Czerwca 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Sezon na truskawki trwa. Polskie owoce właśnie trafiły na targowiska, a my przychodzimy do was ze smakowitą odsłoną, w której prawdopodobnie ich jeszcze nie znacie. Kiszone owoce są kwaśno-słone, a przez doskonale jako dodatek mięs, serów, sałatek czy kanapek. Koniecznie spróbujcie — ten smak was zachwyci.

Truskawki zazwyczaj trafiają do deserów. Sernik na zimno czy delikatny kompot z pewnością pojawią się w niejednym domu. Mało kto jednak jest świadom, że słodki owoc nadaje się do kiszenia. Warto wypróbować, bo receptura na ten rarytas jest bardzo prosta, a smak niezapomniany. Skusicie się?

Prosty sposób Wachowicz na młodą kapustę

Prosty sposób Wachowicz na młodą kapustę. Najlepszy smak sezonu

CZYTAJ DALEJ

Przepis na wyśmienite truskawki kiszone z pieprzem

Składniki:

  • 1 kg świeżych polskich truskawek

  • 1 litr wody

  • 20 g soli

  • 1 łyżka białego pieprzu ziarnistego

  • 5 łyżek miodu wielokwiatowego

Przygotowanie:

Truskawki starannie myjemy, najlepiej według podanej przez nas instrukcji. Następnie umieszczamy je w czystym, wyparzonym słoiku. Dodajemy ziarna pieprzu białego.

Wodę zagotowujemy w garnku. Gdy zawrze, wsypujemy sól i rozpuszczamy ją. Studzimy. Do ciepłej — lecz nie gorącej — zalewy dodajemy miód i starannie go rozpuszczamy. Płyn wlewamy do słoika z owocami i przyprawą.

Zakręcamy i odstawiamy w ciemne miejsce. Kiszone truskawki będą się nadawały o spożycia po 4-5 dniach. Po otwarciu przechowujemy je w lodówce. Smacznego.

Wskazówka: nic nie stoi na przeszkodzie, by truskawki przygotować w wersji wegańskiej. Wystarczy zastąpić miód syropem z agawy lub klonowym. Też będzie pasował.

Kiszone truskawki będą świetnym dodatkiem do sałatek

Kiszone truskawki będą świetnym dodatkiem do sałatek

Źródło zdjęcia: canva/Mizina

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kukbuk

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Śliwki w occie - wyjątkowy smak późnego lata

Przepisy

Śliwki w occie - wyjątkowy smak późnego lata. Przepis krok po kroku

Czytaj więcej >
Domowy ocet jabłkowy

Przepisy

Wymieszaj i zalej nim jabłka. Zyskasz wyjątkową miksturę, na pewno przyda się w kuchni

Czytaj więcej >

Przepisy

Kotlety devolay z fetą i szpinakiem. Przepyszne roladki z kurczaka

Czytaj więcej >
Zachwycająca surówka z cukinii

Przepisy

Zachwycająca surówka z cukinii. Dodatek do obiadu, który pokocha każdy

Czytaj więcej >

Przepisy

Wyjątkowa sałatka na zimę z buraków i cukinii. Największy przysmak wśród przetworów

Czytaj więcej >
kotlety schabowe z czosnkiem

Przepisy

Planujesz smażyć dziś kotlety schabowe? Wzbogać ich smak aromatycznym dodatkiem

Czytaj więcej >