Jak zrobić kiszone rzodkiewki? Przepis krok po kroku
Rzodkiewki są smacznym wiosennym warzywem, które można podać na wiele sposobów. Jednym z ciekawszych wariantów jest przygotowanie z nich kiszonki. W tej formie nabierają charakteru i dostarczają wiele cennych składników odżywczych. Przygotowanie rarytasu jest niezwykle proste i warto spróbować.
Kiszone rzodkiewki w smaku przypominają ogórki przyrządzone tą metodą. Bogate są w liczne witaminy i minerały, przede wszystkim wzmacniającą odporność witaminę C. Pasować będą zarówno do kanapek ze świeżym domowym chlebem, jak i do obiadu czy lekkiej sałatki. Koniecznie spróbujcie.
Przepis na wyśmienite kiszone rzodkiewki
Składniki:
1 litr wody
3 pęczki rzodkiewek
4 gałązki koperku
5 ząbków czosnku
1 łyżeczka ziaren kolendry
2 łyżeczki pieprzu kolorowego
1 łyżka soli
Przygotowanie:
Rzodkiewki pozbawiamy liści, myjemy starannie. Układamy je ciasno w wyparzonym słoiku wraz z pozostałymi składnikami. Możemy też pokroić warzywo w plasterki lub podzielić na mniejsze kawałki, jeśli nasze rzodkiewki są bardzo duże.
Wodę zagotowujemy i rozpuszczamy w niej sól. Zalewę studzimy, a następnie pokrywamy nią zawartość słoika. Przykrywamy małym talerzykiem, by docisnąć składniki — nie mogą wystawać ponad powierzchnię płynu.
Całość odstawiamy w ciemne i ciepłe miejsce na 3 do 7 dni. Po tym czasie przechowujemy kiszonkę w lodówce. Smacznego.
Wskazówki:
Nie wyrzucajcie liści rzodkiewki. Możecie z niej przygotować smaczną pastę kanapkową, która dobrze smakuje również z makaronem.
Jeśli lubicie pikantne kiszonki, możecie dodać do rzodkiewek chilli. 1/4 małej suszonej papryczki wrzucona do każdego ze słoiczków wystarczy.
Przetwory będą dłużej zdatne do spożycia, jeśli je zapasteryzujecie. Ten artykuł zawiera przydatne wskazówki na temat tego procesu.
Źródło zdjęcia: canva/ildipapp
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Najlepszy i najlżejszy pasztet z królika. Idealny smak i konsystencja
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę popularne marki lodów. Ich skład nie jest najlepszy
Banalny przepis na domowe krakersy. Sekretem jest dodatek sera
Źródło: mojegotowanie