Purée z cebuli. Prosty i pyszny dodatek obiadowy
Do obiadu zawsze podajecie tłuczone ziemniaki? Tym razem proponujemy wam przygotowanie czegoś nieco innego. Delikatnie słodkie purée z cebuli doskonale zastąpi klasyczny skrobiowy dodatek. Skusicie się?
Choć cebulę najczęściej podsmaża się i dodaje do dań, są przepisy, w których gra pierwsze skrzypce. Wspomnieć tu trzeba przede wszystkim o wyjątkowo smacznej konfiturze z czerwonej cebuli , która doskonale smakuje już z chlebem, oraz o aromatycznej zupie cebulowej , która skradła już niejedno serce.
Cebulowe purée jest kolejną propozycją na niestandardowe wykorzystanie tego zdrowego warzywa. Z powodzeniem zastąpi ono tłuczone ziemniaki i będzie smakowało z każdym pieczonym mięsem oraz jego zamiennikami. Spróbujcie koniecznie.
Przepis na proste purée z cebuli
Składniki:
-
1 kg cebuli
-
125 g masła
-
1 łyżeczka soli
-
5 łyżek miodu
-
3 łyżki soku wyciśniętego z cytryny
-
pół łyżeczki skórki z cytryny
-
szczypta cynamonu, goździków, kardamonu, imbiru, czarnuszki, imbiru i pieprzu
Przygotowanie:
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. W garnku roztapiamy masło. Wrzucamy cebulę, solimy ją, a następnie dodajemy pozostałe przyprawy. Naczynie przykrywamy pokrywką i dusimy zawartość przez pół godziny. Od czasu do czasu mieszamy, aby się nie przypaliła.
Wlewamy sok z cytryny i wrzucamy skórkę. Dodajemy miód. Dokładnie łączymy składniki przy pomocy blendera. Smażymy je bez przykrycia przez kolejne 30 minut, cały czas mieszając. Podajemy do obiadu. Smacznego.
Wskazówka: przygotowane według powyższego przepisu purée jest wegetariańskie. Wegańskie będzie dopiero wtedy, gdy zamienicie masło na olej rzepakowy, a miód na syrop klonowy lub z agawy.
Źródło zdjęcia: canva/rotozld
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: Kuchnia polska. Potrawy regionalne; Hanna Szymanderska