Smakosze.pl Przepisy Purée z cebuli. Prosty i pyszny dodatek obiadowy
canva/frederique wacquier

Purée z cebuli. Prosty i pyszny dodatek obiadowy

27 lutego 2022

Do obiadu zawsze podajecie tłuczone ziemniaki? Tym razem proponujemy wam przygotowanie czegoś nieco innego. Delikatnie słodkie purée z cebuli doskonale zastąpi klasyczny skrobiowy dodatek. Skusicie się?

Choć cebulę najczęściej podsmaża się i dodaje do dań, są przepisy, w których gra pierwsze skrzypce. Wspomnieć tu trzeba przede wszystkim o wyjątkowo smacznej konfiturze z czerwonej cebuli , która doskonale smakuje już z chlebem, oraz o aromatycznej zupie cebulowej , która skradła już niejedno serce.

Cebulowe purée jest kolejną propozycją na niestandardowe wykorzystanie tego zdrowego warzywa. Z powodzeniem zastąpi ono tłuczone ziemniaki i będzie smakowało z każdym pieczonym mięsem oraz jego zamiennikami. Spróbujcie koniecznie.

Przepis na proste purée z cebuli

Składniki:

  • 1 kg cebuli

  • 125 g masła

  • 1 łyżeczka soli

  • 5 łyżek miodu

  • 3 łyżki soku wyciśniętego z cytryny

  • pół łyżeczki skórki z cytryny

  • szczypta cynamonu, goździków, kardamonu, imbiru, czarnuszki, imbiru i pieprzu

Przygotowanie:

Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. W garnku roztapiamy masło. Wrzucamy cebulę, solimy ją, a następnie dodajemy pozostałe przyprawy. Naczynie przykrywamy pokrywką i dusimy zawartość przez pół godziny. Od czasu do czasu mieszamy, aby się nie przypaliła.

Wlewamy sok z cytryny i wrzucamy skórkę. Dodajemy miód. Dokładnie łączymy składniki przy pomocy blendera. Smażymy je bez przykrycia przez kolejne 30 minut, cały czas mieszając. Podajemy do obiadu. Smacznego.

Wskazówka: przygotowane według powyższego przepisu purée jest wegetariańskie. Wegańskie będzie dopiero wtedy, gdy zamienicie masło na olej rzepakowy, a miód na syrop klonowy lub z agawy.

Cebula jest doskonała do przyrządzenia purée
Cebula jest doskonała do przyrządzenia purée

Źródło zdjęcia: canva/rotozld

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: Kuchnia polska. Potrawy regionalne; Hanna Szymanderska

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy