Smakosze.pl
zupa cebulowa

canva

Aromatyczna zupa cebulowa - mamy najlepszy przepis

28 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Zupa cebulowa to klasyka francuskiej kuchni. Warto ją jednak przenieść i na nasz grunt, bo jest tania i łatwa do przygotowania. A żebyście od razu przetestowali jej najsmaczniejszą wersję przekazujemy wam najlepszy przepis na aromatyczną zupę cebulową.

Zupa cebulowa mimo swej prostoty jest zupą godną nawet odświętnego stołu. Decyduje o tym sposób w jaki się ją zwyczajowo serwuje. Nalaną do kamionkowych miseczek przykrywa się grzanką, posypuje startym serem i zapieka. Wygląda bardzo apetycznie i elegancko.

Francuzi do zupy cebulowej dodają wino i gałkę muszkatołową. Składniki te nadają zupie niepowtarzalnego smaku i aromatu. My proponujemy jednak wzmocnić jej walory ziołami i czosnkiem. Dzięki tym dodatkom odkryjecie nowe oblicze tej aromatycznej zupy.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Najlepszy przepis na aromatyczną zupę cebulową

Składniki:

  • 1 kg cebuli

  • 4 ząbki czosnku

  • 3 łyżki masła

  • 1 łyżka mąki

  • 1 l bulionu wołowo-warzywnego

  • 2 listki laurowe

  • po 3-4 ziarna pieprzu i ziela angielskiego

  • łyżeczka majeranku

  • duża szczypta tymianku

  • sól, pieprz

grzanki:

knedle

Prosty przepis na knedle ze śliwkami

CZYTAJ DALEJ

Przygotowanie zupy cebulowej

Cebule obierz, przekrój na pół, a potem pokrój w półkrążki. Czosnek obierz, posiekaj. W garnku rozpuść masło, wsyp cebulę i czosnek. Mieszając smaż, aż się zeszklą i zaczną się rumienić. Oprósz je mąką, wymieszaj, chwilę przesmaż.

Cebulę i czosnek zalej gorącym bulionem. Dodaj listki laurowe, ziarna pieprzu i ziela, a także majeranek, tymianek i trochę soli. Całość gotuj na niedużym ogniu 30-40 minut, wyjmij listki laurowe oraz ziarna pieprzu i ziela. Zupę zblenduj, dopraw do smaku solą i pieprzem.

Kromki bułki posmaruj oliwą, a potem natrzyj przekrojonymi ząbkami czosnku. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posyp startym serem. Piecz ok. 5 min w 200 st. (ser powinien być rozpuszczony, a bułka przyrumieniona). Zupę podawaj z grzankami. Smacznego!

smażenie cebuli

smażenie cebuli

Źródło zdjęcia: canva

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Zapraszamy na nasz Instagram

Źródło: gotujebolubie

Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

robienie pierogów

Przepisy

Sekret idealnego ciasta na pierogi z 1920 roku

Czytaj więcej >
spaghetti aglio olio

Przepisy

Najszybsze i najpyszniejsze spaghetti od Roberta Makłowicza

Czytaj więcej >

Przepisy

Hitowa surówka z buraków i ogórków kiszonych

Czytaj więcej >

Przepisy

Prosty sposób na puszysty biszkopt

Czytaj więcej >

Przepisy

Cudowny przepis na bigos mazowiecki ze słodką niespodzianką

Czytaj więcej >

Przepisy

Dlaczego warto dodać do rosołu imbir?

Czytaj więcej >