Aromatyczna zupa cebulowa - mamy najlepszy przepis
Zupa cebulowa to klasyka francuskiej kuchni. Warto ją jednak przenieść i na nasz grunt, bo jest tania i łatwa do przygotowania. A żebyście od razu przetestowali jej najsmaczniejszą wersję przekazujemy wam najlepszy przepis na aromatyczną zupę cebulową.
Zupa cebulowa mimo swej prostoty jest zupą godną nawet odświętnego stołu. Decyduje o tym sposób w jaki się ją zwyczajowo serwuje. Nalaną do kamionkowych miseczek przykrywa się grzanką, posypuje startym serem i zapieka. Wygląda bardzo apetycznie i elegancko.
Francuzi do zupy cebulowej dodają wino i gałkę muszkatołową. Składniki te nadają zupie niepowtarzalnego smaku i aromatu. My proponujemy jednak wzmocnić jej walory ziołami i czosnkiem. Dzięki tym dodatkom odkryjecie nowe oblicze tej aromatycznej zupy.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Najlepszy przepis na aromatyczną zupę cebulową
Składniki:
1 kg cebuli
4 ząbki czosnku
3 łyżki masła
1 łyżka mąki
1 l bulionu wołowo-warzywnego
2 listki laurowe
po 3-4 ziarna pieprzu i ziela angielskiego
łyżeczka majeranku
duża szczypta tymianku
sól, pieprz
grzanki:
4 kromki bułki
oliwa
2 ząbki czosnku
4 łyżki startego żółtego sera
Przygotowanie zupy cebulowej
Cebule obierz, przekrój na pół, a potem pokrój w półkrążki. Czosnek obierz, posiekaj. W garnku rozpuść masło, wsyp cebulę i czosnek. Mieszając smaż, aż się zeszklą i zaczną się rumienić. Oprósz je mąką, wymieszaj, chwilę przesmaż.
Cebulę i czosnek zalej gorącym bulionem. Dodaj listki laurowe, ziarna pieprzu i ziela, a także majeranek, tymianek i trochę soli. Całość gotuj na niedużym ogniu 30-40 minut, wyjmij listki laurowe oraz ziarna pieprzu i ziela. Zupę zblenduj, dopraw do smaku solą i pieprzem.
Kromki bułki posmaruj oliwą, a potem natrzyj przekrojonymi ząbkami czosnku. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posyp startym serem. Piecz ok. 5 min w 200 st. (ser powinien być rozpuszczony, a bułka przyrumieniona). Zupę podawaj z grzankami. Smacznego!
Źródło zdjęcia: canva
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: gotujebolubie