Puree z cukinii - lekki dodatek do każdego obiadu
Puree z cukinii jest zdrowym i aromatycznym dodatkiem do obiadów. Przygotujesz je w prosty sposób, również jako samodzielne, lekkie i pyszne danie. Poznaj przepis na puree z cukinii z ziemniakami, czosnkiem, pietruszką i oliwą z oliwek.
Cukinia jest warzywem, które dostaniemy w sklepach przez cały rok. Cukinia jest bardzo zdrowa- zawiera żelazo, magnez, potas, a także beta- karoten i wiele witamin, w tym C, K i B. Warzywo ma w kuchni uniwersalne zastosowanie, z cukinii ugotujesz wyśmienitą zupę krem , dodasz ją do leczo, zrobisz sos do makaronu .
Puree z cukinii z ziemniakami, czosnkiem, pietruszką i oliwą z oliwek jest bardzo aromatycznym dodatkiem do dań obiadowych. Puree pasuje zarówno do drobiu, jak i mięsa czerwonego, ryb i dan warzywnych. Puree jest również świetną, samodzielną przekąską, jest pożywna, zdrowa i lekka, idealna na lunch lub kolację.
Jeśli masz ochotę na pyszny, mięsny obiad z puree z cukinii- tu poznasz przepis na policzki wołowe , podane na puree będą wyglądać jak z najlepszej restauracji.
Przepis na puree z cukinii
Składniki:
-
większa cukinia
-
2 ziemniaki
-
ząbek czosnku
-
mniejsza łyżka natki pietruszki
-
oliwa z oliwek
-
sól, pieprz
Jak zrobić puree z cukinii?
Warzywa pokrój w drobną kostkę, posiekaj czosnek. Na oliwie podsmaż czosnek, dodaj cukinię i ziemniaki, smaż przez kilka minut na wolnym ogniu.
Źródło zdjęcia: canva/margouillatphotos Gdy warzywa puszczą sok, wlej odrobinę zimnej wody i gotuj pod przykryciem do miękkości. Do warzyw dodaj posiekaną natkę pietruszki, całość zblenduj na gęsty krem. Dopraw do smaku solą, pieprzem . Smacznego.