Prosty i smaczny sos z cukinii do słoików
Sos z cukinii do słoików to świetny sposób na pyszny i lekki sos, który zachowa swoją świeżość i smak przez wiele miesięcy. Sos z cukinii wykorzystasz między innymi do polania makaronu, ryżu. Sos świetnie łączy się również z kurczakiem i indykiem. Poznaj przepis na wyśmienity sos z cukinii do słoików.
Sos z cukinii to jeden z lepszych sosów do makaronu, ryżu i dań z drobiem. Cukinia duszona z papryką, czosnkiem, cebulą i passatą pomidorową tworzy rewelacyjny, gęsty i mocno warzywny sos, który posmakuje nawet największym mięsożercom.
Sos z cukinii do słoików to duże ułatwienie w kuchni. Dzięki pasteryzacji i zalewie octowo-cukrowej, sos zachowuje swój smak i przede wszystkim świeżość przez wiele miesięcy. Sos jest wprost idealny na błyskawiczny obiad, kiedy nie masz czasu na długie gotowanie, wystarczy, że ugotujesz makaron lub ryż i sięgniesz do spiżarni po słoiczek.
Przygotuj równie pyszny sos do słoików z czerwonej papryki, ma uniwersalne zastosowanie w kuchni, podasz go z makaronem, ryżem, mięsem.
Jeśli lubisz grzyby leśne- w tym artykule poznasz przepis na bajecznie pyszną pastę z grzybów leśnych, idealna na zimę.
Przepis na sos z cukinii do słoików
Składniki:
2 kg cukinii
2 kg papryki czerwonej
400 ml passaty pomidorowej
duża cebula czerwona
6 ząbków czosnku
150 ml octu 10%
szklanka cukru
łyżka słodkiej papryki mielonej
łyżka ziół prowansalskich
2 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz
szczypta mielonej papryczki chili
Jak zrobić sos z cukinii do słoików?
Cukinię i paprykę pokrój w drobną kostkę, posiekaj cebulę i czosnek. W dużym garnku na oliwie zeszklij cebulę, dodaj czosnek, następnie włóż pokrojoną paprykę i smaż przez kilka minut, dodaj cukinię, paprykę mieloną, zioła prowansalskie i smaż, aż warzywa puszczą wodę.
Gdy cukinia i papryka zaczną mięknąć, wlej passatę pomidorową, dodaj szczyptę chili, sól i duś pod przykryciem, aż wszystkie warzywa będą idealnie miękkie.
Źródło zdjęcia: canva/Langan W osobnym garnku podgotuj ocet z cukrem, gotuj na wolnym ogniu, aż cukier całkowicie się rozpuści, następnie wlej do garnka z miękkimi warzywami.
Całość zblenduj na gęsty sos, dopraw go do smaku solą i pieprzem. Gorący sos przekładaj do wyparzonych wcześniej słoików, zakręć i pasteryzuj w gorącej wodzie 20 minut.