Zupa krem z cukinii z serkiem topionym
Zupa krem z cukinii z serkiem topionym to pomysł na tani i prosty obiad, który posmakuje zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Zupa z cukinii jest gęsta, pożywna, a serki topione dodają jej delikatnego, śmietankowego smaku. Krem podaj z ulubionymi dodatkami, ja robię go z grzankami i prażonym słonecznikiem. Poznaj przepis na pyszną zupę krem z cukinii z serkiem topionym.
Zupę krem z cukinii ugotuj na bulionie warzywnym. Możesz również ugotować bulion z obierek po warzywach. Bulion jest świetną bazą dla zup i jest przygotowywany według nowego, ekologicznego trendu kulinarnego- zero waste, dzięki któremu żadne jedzenie, również obierki, nie lądują w koszu i się nie marnują.
Krem z cukinii podaj z suchymi grzankami i prażonymi pestkami. Możesz również upiec grzanki czosnkowe, ziołowe, podaj zupę z groszkiem ptysiowym lub świeżym pieczywem. Każdy sposób przygotowania kremu ma swój wyjątkowy smak i z całą pewnością błyskawicznie zniknie z talerzy.
Szukasz pomysłu na szybką i prostą zupę na lunch, obiad, kolację? Tu poznasz przepis na wyśmienity krem z kalafiora i marchewki. Prosty, tani i pyszny.
Przepis na zupę krem z cukinii z serkiem topionym
Składniki na 4-5 porcji:
średnia cukinia
3 młode ziemniaki
korzeń pietruszki
2 ząbki czosnku
mała cebula czerwona
łyżka posiekanej natki pietruszki
2 łyżki oliwy z oliwek
80 g serka topionego śmietankowego
sól, pieprz
1,5 l bulionu
szczypta gałki muszkatołowej
Dodatkowo:
garść pestek słonecznika lub dyni
2-3 kromki chleba na suche grzanki
Jak zrobić zupę krem z cukinii z serkiem topionym?
W większym garnku z grubym dnem zeszklij na oliwie posiekaną cebulkę, po chwili dodaj posiekany czosnek i smaż przez 2-3 minuty. Dodaj pokrojoną w kostkę pietruszkę, marchewkę, obsmaż, dodaj obrane i pokrojone ziemniaki i cukinię i ponownie smaż przez 3-4 minuty.
Podsmażone warzywa oprósz szczyptą gałki muszkatołowej i pieprzem, następnie wlej bulion i gotuj na wolnym ogniu przez 20-30 minut od momentu zagotowania, aż wszystkie warzywa będą miękkie. W tym czasie podsmaż na patelni grillowej kromki chleba, na drugiej, suchej patelni upraż pestki słonecznika. Grzanki pokrój w kostkę.
Do zupy dodaj serek topiony, posiekaną natkę pietruszki i gotuj, aż serki się rozpuszczą, następnie całą zupę zblenduj na gładki krem, dopraw do smaku solą i pieprzem. Zupę rozlej na talerze, wsyp grzanki i dodaj uprażone pestki.
Smacznego.