Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Policzki wołowe - podstawowy przepis dla każdego. Palce lizać
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 14.01.2022 01:00

Policzki wołowe - podstawowy przepis dla każdego. Palce lizać

Policzki wołowe - podstawowy przepis dla każdego
canva/Максим Крысанов

Policzki wołowe duszone w sosie własnym to pomysł na wykwintne i pyszne danie, jak z restauracji. Delikatne, rozpływające się w ustach mięso, aromatyczny sos i odpowiednie dodatki zachwycą swoim smakiem zarówno całą rodzinę, jak i wszystkich gości. Przygotuj policzki wołowe- podstawowy przepis dla każdego.

Policzki wołowe to niezwykle delikatne mięso, uchodzące za prawdziwy rarytas. Poliki wołowe serwowane są w najlepszych restauracjach, możesz jednak zrobić je samemu, a efekt zachwyci wszystkich gości. Poliki wołowe podane w aromatycznym, gęstym sosie z puree ziemniaczanym lub dyniowym to pomysł na wykwintne i doskonałe danie.

Policzki wołowe nie są trudne do przygotowania. Wystarczy dusić je z warzywami w winie, następnie zalać bulionem wołowym i gotować, aż zmiękną. Poliki wołowe kupuj wyłącznie w sklepie mięsnym, aby mieć pewność, że są świeże. Wybieraj ładne, różowe mięso. Policzki to kawałki bez kości, bez przerostów, bez tłuszczu.

Przepis na policzki wołowe- podstawowy przepis dla każdego

Składniki na 3-4 porcje:

  • 2 policzki wołowe

  • duża cebula czerwona

  • 4 ząbki czosnku

  • 200 ml wina wytrawnego czerwonego

  • marchew

  • korzeń pietruszki

  • 2 liście laurowe

  • pół łyżeczki rozmarynu

  • pół łyżeczki majeranku

  • 750 ml bulionu wołowego

  • 2 łyżki mąki pszennej

  • sól, pieprz

  • olej do smażenia

Jak zrobić policzki wołowe?

Mięso umyj, oczyść, oprósz mąką i smaż na rozgrzanym oleju z każdej strony na złocisty kolor. Wyłącz gaz. Na patelni zeszklij posiekaną cebulę, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, podsmaż.

Dodaj pokrojoną w kostkę marchewkę i korzeń pietruszki, oprósz majerankiem i smaż kolejne 3-4 minuty. Warzywa przełóż do mięsa, wlej wino, wymieszaj i duś na wolnym ogniu, aż wino odparuje.

Liście laurowe w moździerzu

Źródło zdjęcia: canva/Mykola Lunov W tym czasie zagotuj bulion. Gorący wywar wlej do mięsa i warzyw, dodaj liście laurowe i rozmaryn i gotuj pod przykryciem do miękkości wołowiny. Mięso wyjmij, resztę zblenduj na gęsty, ciemny sos.