Puree z dyni do obiadu
Dzięki puree z dyni do obiadu w prosty sposób przygotujesz wytworne, eleganckie danie, którym z pewnością oczarujesz całą rodzinę i wszystkich gości. Puree dyniowe jest gęste, delikatne w smaku i świetnie łączy się z mięsem i rybami, nadając im wygląd jak z najlepszej restauracji. Poznaj przepis na puree z dyni do obiadu.
Dynia jest smacznym, zdrowym, lekkostrawnym warzywem, które znalazło szerokie zastosowanie w kuchni. Dynia bogata jest w niezbędne witaminy oraz żelazo, wapń, potas magnez, a dzięki związkom aktywnym zmniejsza poziom cukru i złego cholesterolu, a także reguluje ciśnienie krwi.
Puree z dyni do obiadu doskonale komponuje się z każdym rodzajem mięsa oraz ryb, nadając im wyjątkowy smak i wygląd jak z restauracji. Puree dyniowe przygotuj np. do polędwiczek wieprzowych lub pieczonego łososia ze szparagam i, a sprawisz, że cała rodzina będzie zachwycona i każdy będzie prosił o dokładkę.
Puree z dyni możesz zamrozić, aby wykorzystać je później lub przygotować z niego pyszną kawę w jesienno-zimowej odsłonie, czyli pumpkin latte .
Składniki na puree z dyni:
-
dynia
-
oliwa z oliwek
-
sól, pieprz
Jak przygotować puree z dyni do obiadu?
Nagrzej piekarnik do 120 stopni C, dynie pokrój na małe kawałki, wydrąż pestki, nie obieraj ze skóry. Pokrojoną dynię wyłóż na blachę z papierem do pieczenia, skrop oliwą z oliwek i piecz przez 50 minut.
Z upieczonych kawałków dyni skóra schodzi bardzo łatwo, zdejmij ją, a dynię zblenduj na gładki mus, następnie dopraw solą i pieprzem.
Smacznego.