Smakosze.pl

Jak zrobić domowe pumpkin spice latte?

21 Września 2021

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Najprostszym sposobem na szybkie pobudzenie jest filiżanka kawy. Zwykle sięgamy po czarną lub z mlekiem, ale czasami mamy ochotę na coś wyjątkowego. Proponujemy wtedy spróbować dyniowego latte. Jest sycące, pyszne i aromatyczne. Zobacz jak zrobić domowe pumpkin spice latte.

Połączenie kawy, mleka, przypraw i dyni brzmi z pewnością ciekawie. Jednak możemy was zapewnić, że jeszcze lepiej smakuje. Pumpkin spice latte jesienią i zimą możecie zamówić w wielu kawiarniach, ale bez problemu przygotujecie je też w domowym zaciszu.

Zaskakującym składnikiem, który pojawia się w tej kawie jest dynia. Jej słodkawy smak dobrze wpisuje się w całą kompozycję, a dopełnieniem całości są aromatyczne, rozgrzewające przyprawy oraz aksamitne, spienione mleko.

Dyniowe purée możesz kupić, lecz z łatwością przygotujesz je własnoręcznie. Wystarczy, że kawałek miąższu dyni pokroisz w kostkę, wrzucisz do rondelka, podlejesz odrobiną wody i rozgotujesz. Potem rozgnieciesz widelcem i gotowe.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Jak zrobić domowe pumpkin spice latte?

Składniki na 1 szklankę:

  • ok. 35 ml mocnego naparu kawy

  • 150 ml mleka

  • miód lub cukier do smaku

  • 1 łyżka purée z dyni

  • mielony cynamon

  • mielony imbir

  • mielone goździki

  • szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej

Przygotowanie pumpkin spice latte

Zaparz kawę (w ekspresie lub w tradycyjny sposób). Mleko podgrzej, spień (jeśli masz ekspres do kawy sam podgrzeje i spieni mleko).

Dyniowe purée dopraw do smaku sporą szczyptą mielonego cynamonu, imbiru, goździków i gałki. Dodaj do smaku 1-2 łyżeczki miodu i trochę spienionego mleka, wymieszaj.

Przecier przetrzyj przez sitko, by oddzielić ewentualne kawałki przypraw. Umieść w wysokiej szklance do latte.

Do szklanki wlej powoli spienione mleko. Potem po ściance naczynia wlej napar kawy. Znajdującą się na wierzchu napoju mleczną piankę możesz oprószyć cynamonem.

puree z dyni

puree z dyni

Źródło zdjęcia: canva/Teleginatania

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: domowe-wypieki

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Faworki wyjdą idealnie

Przepisy

Beata stanęła przed kamerą i zdradziła kluczową zasadę 1:100. Z nią faworki wychodzą boskie

Czytaj więcej >

Przepisy

Zamiast mąki, dodaj do omleta czubatą łyżkę tego produktu. Będzie lżejszy niż obłok i przepyszny

Czytaj więcej >
Kotlety mielone

Przepisy

Dodaj po 2 łyżki do mielonych. Mistrzowie kuchni właśnie tak robią soczyste kotlety

Czytaj więcej >
Lekki chleb z siemienia lnianego

Przepisy

Bez mąki, bez drożdży. Lekki chleb wymaga tylko 5 minut pracy

Czytaj więcej >

Przepisy

Z czego zrobić zdrowy, zimowy kompot? 1 przepis bije na głowę wszystkie inne

Czytaj więcej >
Piotr Ogiński, schabowy

Przepisy

Jak zrobić kotleta schabowego na cały talerz? Mistrz kuchni zdradził banalny trik

Czytaj więcej >