Jak zrobić domowe pumpkin spice latte?
Najprostszym sposobem na szybkie pobudzenie jest filiżanka kawy. Zwykle sięgamy po czarną lub z mlekiem, ale czasami mamy ochotę na coś wyjątkowego. Proponujemy wtedy spróbować dyniowego latte. Jest sycące, pyszne i aromatyczne. Zobacz jak zrobić domowe pumpkin spice latte.
Połączenie kawy, mleka, przypraw i dyni brzmi z pewnością ciekawie. Jednak możemy was zapewnić, że jeszcze lepiej smakuje. Pumpkin spice latte jesienią i zimą możecie zamówić w wielu kawiarniach, ale bez problemu przygotujecie je też w domowym zaciszu.
Zaskakującym składnikiem, który pojawia się w tej kawie jest dynia. Jej słodkawy smak dobrze wpisuje się w całą kompozycję, a dopełnieniem całości są aromatyczne, rozgrzewające przyprawy oraz aksamitne, spienione mleko.
Dyniowe purée możesz kupić, lecz z łatwością przygotujesz je własnoręcznie. Wystarczy, że kawałek miąższu dyni pokroisz w kostkę, wrzucisz do rondelka, podlejesz odrobiną wody i rozgotujesz. Potem rozgnieciesz widelcem i gotowe.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Jak zrobić domowe pumpkin spice latte?
Składniki na 1 szklankę:
ok. 35 ml mocnego naparu kawy
150 ml mleka
miód lub cukier do smaku
1 łyżka purée z dyni
mielony cynamon
mielony imbir
mielone goździki
szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
Przygotowanie pumpkin spice latte
Zaparz kawę (w ekspresie lub w tradycyjny sposób). Mleko podgrzej, spień (jeśli masz ekspres do kawy sam podgrzeje i spieni mleko).
Dyniowe purée dopraw do smaku sporą szczyptą mielonego cynamonu, imbiru, goździków i gałki. Dodaj do smaku 1-2 łyżeczki miodu i trochę spienionego mleka, wymieszaj.
Przecier przetrzyj przez sitko, by oddzielić ewentualne kawałki przypraw. Umieść w wysokiej szklance do latte.
Do szklanki wlej powoli spienione mleko. Potem po ściance naczynia wlej napar kawy. Znajdującą się na wierzchu napoju mleczną piankę możesz oprószyć cynamonem.
Źródło zdjęcia: canva/Teleginatania
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: domowe-wypieki