Zdrowy pieczony łosoś ze szparagami i masłem
Pieczony łosoś ze szparagami i masłem - składniki
sól i pieprz,
10 szparagów,
2 filety z łososia,
4 średniej wielkości ziemniaki,
6 plasterków cytryny,
1 łyżka oregano,
olej,
2 garści pomidorków koktajlowych.
Masło ziołowe
2 łyżki masła,
1 starty ząbek czosnku,
2 łyżki siekanej natki pietruszki.
undefined
Przygotowanie pieczonego łososia ze szparagami i masłem
Włóż 2 łyżki masła do miski i wstaw do mikrofalówki na kilka sekund lub włóż na patelnię i podgrzewaj chwilę, aż masło będzie płynne. Dodaj posiekaną kolendrę i posiekane ząbki czosnku. Dokładnie wymieszaj. Jeśli masło jest zbyt miękkie, wstaw je na chwilę do lodówki.
Przygotuj cienkie plasterki obranych ziemniaków. Umyj szparagi i zmiażdż zdrewniałe końcówki. Umyj pomidory.
Wytnij kawałek papieru do pieczenia o wymiarach około 40 x 40 cm. Posmaruj środek olejem i połóż w tym miejscu ziemniaki (posól je i posyp oregano). Ułóż szparagi na plasterkach, a następnie ułóż na nich rybę i posól. Na samą górę połóż 3 plastry cytryny. Na koniec dodaj łyżkę masła ziołowego. Zawiń rybę w papier. Najłatwiej jest owinąć płat i użyć sznurka, aby uniemożliwić rozwinięcie.
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Włóż rybę w papilotach do piekarnika. Piecz około 30 minut a następnie rozetnij papier i zapiekaj rybę kilka minut do momentu zarumienienia.
Właściwości szparagów
Szparagi to skarbnica witamin i minerałów, takich jak: asparagina, kwas foliowy, glutation, błonnik, witaminy C i witamina E oraz beta-karoten, wapń, fosfor, potas oraz inulina.
undefined