Zdrowy pieczony łosoś ze szparagami i masłem
pixabay.com

Zdrowy pieczony łosoś ze szparagami i masłem

Pieczony łosoś ze szparagami i masłem to smaczny obiad z wykorzystaniem zielonych szparagów. Po upieczeniu łosoś jest nadal soczysty i pachnący. Czas przygotowania to zaledwie kilkanaście minut, a potrafi zachwycić niejedną osobę. Jak przygotować pieczonego łososia ze szparagami i masłem?

Pieczony łosoś ze szparagami i masłem - składniki

  • sól i pieprz,
  • 10 szparagów,
  • 2 filety z łososia,
  • 4 średniej wielkości ziemniaki,
  • 6 plasterków cytryny,
  • 1 łyżka oregano,
  • olej,
  • 2 garści pomidorków koktajlowych.


Masło ziołowe

  • 2 łyżki masła,
  • 1 starty ząbek czosnku,
  • 2 łyżki siekanej natki pietruszki.

Przygotowanie pieczonego łososia ze szparagami i masłem

Włóż 2 łyżki masła do miski i wstaw do mikrofalówki na kilka sekund lub włóż na patelnię i podgrzewaj chwilę, aż masło będzie płynne. Dodaj posiekaną kolendrę i posiekane ząbki czosnku. Dokładnie wymieszaj. Jeśli masło jest zbyt miękkie, wstaw je na chwilę do lodówki.

Przygotuj cienkie plasterki obranych ziemniaków. Umyj szparagi i zmiażdż zdrewniałe końcówki. Umyj pomidory.

Wytnij kawałek papieru do pieczenia o wymiarach około 40 x 40 cm. Posmaruj środek olejem i połóż w tym miejscu ziemniaki (posól je i posyp oregano). Ułóż szparagi na plasterkach, a następnie ułóż na nich rybę i posól. Na samą górę połóż 3 plastry cytryny. Na koniec dodaj łyżkę masła ziołowego. Zawiń rybę w papier. Najłatwiej jest owinąć płat i użyć sznurka, aby uniemożliwić rozwinięcie.

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Włóż rybę w papilotach do piekarnika. Piecz około 30 minut a następnie rozetnij papier i zapiekaj rybę kilka minut do momentu zarumienienia.

Właściwości szparagów

Szparagi to skarbnica witamin i minerałów, takich jak: asparagina, kwas foliowy, glutation, błonnik, witaminy C i witamina E oraz beta-karoten, wapń, fosfor, potas oraz inulina.

Następny artykuł