Jak zrobić puree z marchewki?
Puree z marchewki jest gęstym kremem wykorzystywanym w restauracjach całego świata. Jest bardzo estetyczny, smaczny i doskonale komponuje się z rybami i daniami mięsnymi. Puree z marchewki z powodzeniem może zastąpić również tradycyjne ziemniaki do obiadu lub być lekką, samodzielną przekąską, również dla najmłodszych. Poznaj prosty przepis na fantastyczne puree z marchewki.
Puree z marchewki jest bardzo delikatną, lekkostrawną i słodką potrawą z dodatkiem odrobiny masła i śmietany. Ze wszystkich składników powstaje gęsty krem, który jest zdrowy i bardzo pożywny. Domowe puree z marchewki może być również świetnym obiadkiem lub przekąską dla malutkich dzieci, aby dostarczyć im niezbędnych witamin i beta-karotenu.
Puree z marchewki jest świetnym dodatkiem do steków z antrykotu, duszonej wieprzowiny, ryb i wielu innych dań. Dzięki puree możemy przygotować dania jak z najlepszej restauracji, ponieważ ślicznie prezentuje się na talerzu i doskonale łączy się z całą potrawą, nadając jej wyjątkowy smak.
Puree przygotujesz nie tylko z marchewki. Wypróbuj puree ziemniaczane, puree z dyni, kalafiora, groszku i odkryj ich niezwykły smak.
Przepis na puree z marchewki
Składniki:
300 g marchewki
łyżka masła
łyżka śmietany 18%
łyżeczka soli
Jak zrobić puree z marchewki?
Marchewkę obierz i pokrój na talarki. Zalej wrzącą wodą, dodaj sól i gotuj przez 30 minut, aż warzywo zmięknie. Odcedź wodę, dodaj masło, wymieszaj, dodaj śmietanę i zblenduj na gładką, gęstą masę.