Smakosze.pl Przepisy Puszysta babka wielkanocna Ani Lewandowskiej. Prosta i zdrowa
TRICOLORS/East News, canva/Dar1930

Puszysta babka wielkanocna Ani Lewandowskiej. Prosta i zdrowa

28 marca 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Oto puszysta babka wielkanocna Ani Lewandowskiej. Jest prosta i zdrowa i zawiera jeden nieoczywisty składnik, czyli cukinię. Przygotuj tę babkę na święta, a nie pożałujesz. Ten słodki rarytas jest nie tylko pyszny, ale też cenny pod względem wartości odżywczej.

Ciasta należą do słodkości i w sumie mało kto oczekuje od nich wartości zdrowotnych. Jednak czemu nie? Czy nie lepiej zjeść coś smacznego, a przy tym wartościowego? Taką właśnie babkę proponuje Anna Lewandowska, która jak mało kto potrafi dbać o linię. Warto więc ją naśladować.

Puszysta babka wielkanocna Ani Lewandowskiej

Składniki:

  • 2 łyżki mielonego siemienia lnianego lub 1 jajko

  • 4 łyżki gorącej wody

  • 1 szklanka mąki jaglanej

  • 5 łyżek cukru kokosowego

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • szczypta soli

  • ½ szklanki oleju kokosowego

  • skórka otarta z cytryny

  • sok wyciśnięty z 1/2 cytryny

  • 200 g startej cukinii

  • garść rodzynek

  • 1 tabliczka czekolady

  • masło i tarta bułka do formy

Przygotowanie babki wielkanocnej

Siemię lniane zalej gorącą wodą i odstaw na kilkanaście minut, by napęczniało. Mąkę wymieszaj z cukrem, proszkiem i solą.

Olej kokosowy połącz ze skórką i sokiem z cytryny, a także ze startą na dużych oczkach cukinią.

Mokre składniki dodaj do suchych, wymieszaj z siemieniem lnianym. Całość zblenduj, połącz z rodzynkami.

Formę na babkę wysmaruj masłem, wysyp tartą bułką. Przełóż do niej ciasto. Piecz godzinę w 180 st. C.

Po upieczeniu babkę wystudź, wyjmij z formy. Czekoladę rozpuść w gorącej kąpieli wodnej, posmaruj nią babkę.

W naszym serwisie znajdziesz też inne przepisy na świąteczne babki. Poznaj recepturę na babkę bananową , a także na babkę ziemniaczaną Karola Okrasy .

cukinia
cukinia

Źródło zdjęcia: canva/MelanieMaier

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: hpba, aniagotuje

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy