Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jak zrobić domową wegetę? Najlepsza przyprawa do zup
Renata Materlińska
Renata Materlińska 28.03.2022 16:46

Jak zrobić domową wegetę? Najlepsza przyprawa do zup

Doprawianie zupy
canva/liubomirt, Getty Images

Wiecie, jak zrobić domową wegetę? Będzie to najlepsza przyprawa do zup, dzięki której zapomniecie o maggi i kupnej wegecie. Zróbcie ją od razu w większych ilościach, bo przyda się w zasadzie do każdej zupy. Wystarczy wsypać 2 łyżki tej mieszanki do rosołu czy pomidorowej, a zupa od razu nabierze pełnego smaku.

Wiele osób w swojej kuchni używa gotowych przypraw do zup. Występują pod różnymi nazwami handlowymi, jednak wszystkie składają się z podobnych składników. Zawierają suszone warzywa, przyprawy i zioła, ale zwykle też sól, wzmacniacze smaku, aromaty i barwniki.

Te ostatnie z pewnością są zbędne w waszej diecie, dlatego lepiej ich unikać. Zamiast więc przepłacać za niezbyt zdrową, gotową przyprawę, przygotujcie własnoręcznie domową. Jej skład możecie zmodyfikować według własnych upodobań.

Jak zrobić domową wegetę?

Składniki:

  • 1,5 kg marchwi

  • 40 dag korzenia selera

  • 30 dag pietruszki

  • 20 dag pasternaku

  • 1 por

  • pęczek lubczyku

  • pęczek natki pietruszki

  • kilka suszonych grzybów

  • kilka ziaren ziela angielskiego

  • łyżeczka czarnego pieprzu w ziarnach

  • 3 łyżeczki kurkumy

  • 3-4 łyżeczki soli gruboziarnistej

Przygotowanie domowej wegety

Marchewkę, pietruszkę i pasternak obierz, opłucz, pokrój w cienkie plasterki. Por przekrój wzdłuż na połowę, dokładnie wypłucz pod bieżącą wodą, osusz, pokrój w paski.

Lubczyk i natkę opłucz, osusz, oberwij listki. Warzywa i zioła umieść na półkach suszarki do warzyw i susz je w temperaturze 60 st. C przez ok. 2 godziny, a potem dosusz w 70 st. C.

Warzywa powinny być suche i sztywne. Włóż je do blendera razem z grzybami, ziarnami ziela i pieprzu, a także solą. Zmiksuj tak, by były widoczne kawałki warzyw.

Do przygotowanej mieszanki dodaj kurkumę, wymieszaj. Mieszankę umieść w szklanym słoju, zakręć i trzymaj w suchym i ciemnym miejscu.

Wskazówka:

Jeśli nie masz suszarki do warzyw, warzywa możesz wysuszyć w piekarniku. Rozłóż je na blachach wyłożonych papierem do pieczenia i susz w temp. 60 st. C przy włączonym termoobiegu. Drzwiczki piekarnika powinny być uchylone.

Dowiedz się, co znajduje się w kostkach rosołowych, a także przeczytaj, w jaki sposób sprawdzić, czy pieprz jest oryginalny.

suszone warzywa
suszone warzywa

Źródło zdjęcia: canva/pyotr021 Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: chillibite, schroniskobukowina

Zapraszamy na nasz Instagram