Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Inna niż wszystkie bananowa babka wielkanocna. Smak jak marzenie

Inna niż wszystkie bananowa babka wielkanocna. Smak jak marzenie

Inna niż wszystkie bananowa babka wielkanocna
canva/Darius Dzinnik

Banany skuszą niejednego amatora słodkości. Lekka babka przygotowana z dodatkiem rozgniecionych owoców i chrupiących orzechów będzie idealnym zwieńczeniem świątecznego śniadania lub obiadu. Przyrządzicie ją sprawnie, a smak pozytywnie was zaskoczy. Spróbujecie?

Banany są bogatymi w cenne składniki odżywcze owocami, po które zdecydowanie warto sięgać. Wyjątkowo dojrzałe okazy będą doskonałym dodatkiem zarówno do pysznej owsianki jak i do wielkanocnej babki. Koniecznie sprawdźcie nową recepturę, dzięki której wyjątkowo pyszny świąteczny wypiek przyrządzicie niemalże ekspresowo.

Przepis na wyśmienitą babkę wielkanocną z banami

Składniki:

  • 3 duże dojrzałe banany

  • 1,5 szklanki mąki pszennej

  • 1 jajo

  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego

  • 2/3 szklanki cukru

  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

  • pół szklanki orzechów włoskich lub laskowych

  • cukier puder do posypania babki

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 175 stopni Celsjusza. Do dużej miski przesiewamy mąkę wraz z sodą oczyszczoną.

Banany obieramy ze skórki, a następnie starannie rozgniatamy je widelcem. Łączymy masę z olejem, cukrem oraz roztrzepanymi jajkami.

Partiami wsypujemy mąkę z sodą, dokładnie mieszając masę drewnianą łyżką. Na koniec dodajemy posiekane orzechy. Ciasto przenosimy do wyłożonej papierem do pieczenia podłużnej formy.

Wyrównujemy powierzchnię masy i wstawiamy do piekarnika na godzinę. Ostudzony wypiek posypujemy cukrem pudrem. Smacznego.

Dojrzałe banany warto wykorzystać do wypieków
Dojrzałe banany warto wykorzystać do wypieków

Źródło zdjęcia: canva/Elmar Langle

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchnialidla Zapraszamy na nasz Instagram