Puszyste i wyrośnięte ciasto drożdżowe z masłem orzechowym
Ciasto drożdżowe może być pyszną przekąską oraz sycącym śniadaniem, które dostarczy mnóstwo energii. Aby urozmaicić sobie jego smak, warto dodać do niego masło orzechowe. Taka bułka doskonale komponuje się z dobrze zaparzoną kawą.
Ciasto drożdżowe wcale nie jest skomplikowanym wypiekiem i nie trzeba się go obawiać. Wystarczy, że będzie się stosować do poniższych porad, a z pewnością drożdżówka wyjdzie idealnie puszysta i wyrośnięta.
Masło orzechowe nie tylko nadaje ciastu charakterystycznego smaku, lecz również dodaje mu wartości odżywczych, gdyż zawiera sporą ilość białka oraz tłuszczu.
Przepis na ciasto drożdżowe z masłem orzechowym
Składniki:
-
600 g mąki pszennej
-
szklanka mleka
-
3 łyżki cukru
-
2 jajka
-
80 g masła
-
pół słoika masła orzechowego
-
cukier puder
Zacznij od roztopienia masła i ostudzenia go. Mąkę dobrze przesiej przez sitko. Do mleka dodaj drożdże, 1 łyżkę cukru oraz dwie łyżki mąki. Wymieszaj i odstaw je na 15 minut.
W dużej misce umieść mąkę i wbij do niej jajka. Wyrośnięty zaczyn wlej do miski i zacznij zagniatać. Następnie wlej masło i ugniataj ciasto przez kolejne 5 minut. Odstaw do wyrośnięcia.
Ciasto rozwałkuj i pokrój na plastry o szerokości 3 cm, a każdy z nich posmaruj masłem orzechowym. Zroluj je, ułóż w tortownicy wyłożonej piekarnikiem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni Celsjusza na 20 minut. Po upieczeniu posyp cukrem pudrem. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej przepisów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić najlepszy tradycyjny sękacz w domu. Ten tekst prezentuje sprytny patent Okrasy na pyszne gołąbki z wyjątkowym sosem.
Źródło: canva/SimpleFoto
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: smaker