Smakosze.pl
Karol Okrasa, gołabki z kapusty

TRICOLORS/East News, canva/Tatiana Volgutova

Sprytny patent Okrasy na pyszne gołąbki z wyjątkowym sosem

1 Listopada 2021

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Gołąbki zawsze chętnie byśmy zjedli, ale ciężko nam się zabrać za ich przygotowanie. Rzeczywiście wymagają trochę pracy, lecz ich smak wynagrodzi poświęcony czas. Zwłaszcza że jak już je zrobimy, to mamy obiad na 2 dni. Dziś zdradzimy wam sprytny patent Okrasy na pyszne gołąbki z wyjątkowym sosem. Zachwycą wszystkich domowników.

Tradycyjne gołąbki to farsz mięsno-ryżowy, zawijany w liście kapusty. Całość jest duszona lub pieczona w sosie pomidorowym. Karol Okrasa, poszukiwacz ciekawych smaków, proponuje nam nieco odmienić skład gołąbków. Gwarantujemy, że te z kaszą gryczaną, w musztardowym sosie przypadną wam do gustu.

Sprytny patent Okrasy na pyszne gołąbki z wyjątkowym sosem

Składniki:

  • 1 luźna główka białej lub włoskiej kapusty

  • 20 dag kaszy gryczanej niepalonej

  • 5 dag rodzynek

  • 3 łyżki octu jabłkowego

  • 1 łyżka oleju

  • 15 dag wędzonego boczku

  • 1 cebula

  • 3 ząbki czosnku

  • 50 dag mielonej wieprzowiny

  • 1 łyżka gorczycy

  • sól, pieprz

na sos:

  • 1 cebulka

  • 1 ząbek czosnku

  • 1 łyżka oleju

  • 3-4 ziarna ziela angielskiego

  • 4 łyżki ziarnistej musztardy

  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego

  • 2 łyżki masła

  • 1 łyżka miodu

  • sól, pieprz

Kotlet schabowy z surówką

Przepis na kotlety schabowe w cieście czosnkowym

CZYTAJ DALEJ

Przygotowanie gołąbków w sosie musztardowym

Kapustę podziel na pojedyncze liście, sparz je we wrzątku. Zetnij zgrubiałe części. Kaszę gryczaną ugotuj na sypko w lekko osolonym wrzątku, wystudź. Rodzynki namocz w occie.

Boczek pokrój w kostkę, zrumień na oleju. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, przesmaż. Dodaj posiekany czosnek, smaż razem 3 minuty.

Do mięsa mielonego dodaj boczek z cebulą, kaszę i rodzynki. Farsz wymieszaj, dopraw zmiażdżoną gorczycą, solą i pieprzem. Farsz kładź na liście kapusty, uformuj gołąbki.

Na sos cebulę i czosnek posiekaj, przesmaż na oleju. Dodaj zmiażdżone ziele angielskie, musztardę oraz koncentrat pomidorowy. Dodaj tyle wody, by powstał sos. Chwilę go podgotuj, dodaj masło, zagotuj. Dopraw do smaku miodem, solą i pieprzem.

Gołąbki ułóż w żaroodpornym naczyniu, zalej sosem musztardowym. Piecz ok. godzinę w piekarniku o temperaturze 180 st. C.

Na naszej stronie znajdziesz też inne przepisy na gołąbki. Zobacz, jak przygotować gołąbki wegetariańskie, a także jak zrobić gołąbki bez zawijania.

zawijanie gołąbków

zawijanie gołąbków

Źródło zdjęcia: canva/Patrycja Strozka

Jak dobrze znasz tradycyjne, polskie potrawy? Tylko geniusz zdobędzie komplet punktów

Pytanie 1 z 9

Farsz w pierogach ruskich musi zawierać

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchnialidla

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Najdoskonalsze i najprostsze placki z cukinii. Idealne na obiad

Czytaj więcej >

Przepisy

Puszyste i pyszne ciasto drożdżowe z rabarbarem. Idealne do kawy

Czytaj więcej >
Magda Gessler, zupa grzybowa

Przepisy

Zupa grzybowa Magdy Gessler. Sekretem jest dodatek sera korycińskiego

Czytaj więcej >
pieczone schabowe

Przepisy

Sposób na pieczone kotlety schabowe. Lżejsza wersja klasyki

Czytaj więcej >
tatar z pomidorów

Przepisy

Aromatyczny tatar z suszonych pomidorów. Alternatywa dla mięsa

Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepszy sos czosnkowy. Idealny do pizzy

Czytaj więcej >