Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Sprytny patent Okrasy na pyszne gołąbki z wyjątkowym sosem
Renata Materlińska
Renata Materlińska 21.10.2021 02:00

Sprytny patent Okrasy na pyszne gołąbki z wyjątkowym sosem

Karol Okrasa, gałąbki z kapusty
TRICOLORS/East News, canva/Tatiana Volgutova

Gołąbki zawsze chętnie byśmy zjedli, ale ciężko nam się zabrać za ich przygotowanie. Rzeczywiście wymagają trochę pracy, lecz ich smak wynagrodzi poświęcony czas. Zwłaszcza że jak już je zrobimy, to mamy obiad na 2 dni. Dziś zdradzimy wam sprytny patent Okrasy na pyszne gołąbki z wyjątkowym sosem. Zachwycą wszystkich domowników.

Tradycyjne gołąbki to farsz mięsno-ryżowy, zawijany w liście kapusty. Całość jest duszona lub pieczona w sosie pomidorowym. Karol Okrasa, poszukiwacz ciekawych smaków, proponuje nam nieco odmienić skład gołąbków. Gwarantujemy, że te z kaszą gryczaną, w musztardowym sosie przypadną wam do gustu.

Sprytny patent Okrasy na pyszne gołąbki z wyjątkowym sosem

Składniki:

  • 1 luźna główka białej lub włoskiej kapusty

  • 20 dag kaszy gryczanej niepalonej

  • 5 dag rodzynek

  • 3 łyżki octu jabłkowego

  • 1 łyżka oleju

  • 15 dag wędzonego boczku

  • 1 cebula

  • 3 ząbki czosnku

  • 50 dag mielonej wieprzowiny

  • 1 łyżka gorczycy

  • sól, pieprz

na sos:

  • 1 cebulka

  • 1 ząbek czosnku

  • 1 łyżka oleju

  • 3-4 ziarna ziela angielskiego

  • 4 łyżki ziarnistej musztardy

  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego

  • 2 łyżki masła

  • 1 łyżka miodu

  • sól, pieprz

Przygotowanie gołąbków w sosie musztardowym

Kapustę podziel na pojedyncze liście, sparz je we wrzątku. Zetnij zgrubiałe części. Kaszę gryczaną ugotuj na sypko w lekko osolonym wrzątku, wystudź. Rodzynki namocz w occie.

Boczek pokrój w kostkę, zrumień na oleju. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, przesmaż. Dodaj posiekany czosnek, smaż razem 3 minuty.

Do mięsa mielonego dodaj boczek z cebulą, kaszę i rodzynki. Farsz wymieszaj, dopraw zmiażdżoną gorczycą, solą i pieprzem. Farsz kładź na liście kapusty, uformuj gołąbki.

Na sos cebulę i czosnek posiekaj, przesmaż na oleju. Dodaj zmiażdżone ziele angielskie, musztardę oraz koncentrat pomidorowy. Dodaj tyle wody, by powstał sos. Chwilę go podgotuj, dodaj masło, zagotuj. Dopraw do smaku miodem, solą i pieprzem.

Gołąbki ułóż w żaroodpornym naczyniu, zalej sosem musztardowym. Piecz ok. godzinę w piekarniku o temperaturze 180 st. C.

Na naszej stronie znajdziesz też inne przepisy na gołąbki. Zobacz, jak przygotować gołąbki wegetariańskie, a także jak zrobić gołąbki bez zawijania.

zawijanie gołąbków
zawijanie gołąbków

Źródło zdjęcia: canva/Patrycja Strozka

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchnialidla

Zapraszamy na nasz Instagram