Smakosze.pl Przepisy Puszyste placki kefirowe zostawią w tyle nawet racuchy. Prosty patent na pyszny podwieczorek
canva/A_Lein

Puszyste placki kefirowe zostawią w tyle nawet racuchy. Prosty patent na pyszny podwieczorek

15 lipca 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Przedstawiamy wam prosty patent na pyszny podwieczorek. Nasze puszyste placki kefirowe zostawią w tyle nawet racuchy. Robi się je szybko i z niewyszukanych składników, a z pewnością każdy z domowników będzie miał na nie ochotę. Wyglądają bardzo apetycznie, a jak smakują!

Placki i racuchy pojawiają się na naszych stołach zwykle wtedy, gdy nie mamy w lodówce wyszukanych składników, a chcielibyśmy zjeść coś smacznego na ciepło. By je przygotować, wystarczy bowiem mąka, jajka, mleko i trochę spulchniacza. My zastąpiliśmy mleko kefirem, dzięki czemu placki mają wyraźniejszy smak i doskonale rosną. Sprawdźcie, jak przygotować placki kefirowe.

Przepis na puszyste placki kefirowe

Składniki:

  • 2 jajka

  • 200 g kefiru

  • 1 łyżka cukru

  • szczypta soli

  • 1 szklanka mąki pszennej

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

  • 1 łyżka oleju

Przygotowanie prostych placków kefirowych

Jajka wybij do miski. Dodaj kefir, cukier i sól i dokładnie wymieszaj składniki przy pomocy rózgi lub miksera.

Wsyp mąkę, dodaj proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i olej. Krótko mieszaj ciasto, by nie miało grudek.

Patelnię rozgrzej. Łyżką kładź na nią porcje ciasta i smaż je po kilka minut z każdej strony, aż będą rumiane.

Placki podaj np. z dżemem, miodem, syropem klonowym lub posypane cukrem pudrem. Możesz je też zaserwować z bitą śmietaną i sezonowymi owocami.

W naszym serwisie znajdziesz też recepturę na placki jogurtowe z truskawkami , a także na racuchy z jabłkami .

kefir
canva/ Fascinadora

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kwestiasmaku

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy