Smakosze.pl Przepisy Puszyste racuchy bez drożdży i proszku do pieczenia
canva/arfo, Getty Images

Puszyste racuchy bez drożdży i proszku do pieczenia

26 lutego 2022
Autor tekstu: Adam Moskal

Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że istnieje możliwość zrobienia racuchów bez dodatku drożdży, jak i proszku do pieczenia. Żeby placki były puszyste, należy połączyć ciasto z pianą z białek, która skutecznie je napowietrzy. Niżej wyjawiamy całą recepturę na te pyszne racuchy z jabłkami.

Racuchy bez proszku do pieczenia czy jajek mogą sprawiać z początku wrażenie, jakoby nie mogłyby się udać. Znamy jednak bardzo prosty i świetnie działający trik, który na zawsze sprawi, że więcej nie dodasz spulchniaczy do masy na placki.

Drożdże oraz proszek do pieczenia mogą wywoływać reakcje alergiczne, dlatego zamiast nich wrzuć do ciasta pianę z białek. Z jej pomocą zrobisz puszyste racuszki, które zachwycą wszystkich twoich gości.

Przepis na racuchy bez drożdży i proszku do pieczenia

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki

  • 1.5 szklanki mleka

  • pół szklanki wody

  • 2 jajka

  • 2 białka

  • duża szczypta soli

  • 1 jabłko

  • 2 łyżki miodu

Zacznij od oddzielenia żółtek od białek. Białka z 4 jajek schowaj do lodówki, natomiast dwa żółtka wlej do miski, dodaj do nich wodę wraz z miodem, mlekiem i dokładnie wymieszaj. Stopniowo dodawaj mąkę, aż uzyskasz konsystencję gęstej śmietany.

Następnie odstaw masę na 30 minut, aby mąka dobrze wchłonęła wodę. Jabłko umyj, obierz ze skórki i pokrój na bardzo cienkie plasterki. Ubij schłodzone białka na sztywną pianę ze szczyptą soli.

Połącz delikatnie ciasto z pianą za pomocą szpatułki. Na patelnię wlej olej i postaw ją na gazie. Na rozgrzany tłuszcz wykładaj porcje ciasta, a na wierzchu każdego placka połóż plasterek jabłka. Smaż racuchy z obu stron na złoty kolor. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić wyjątkowe naleśniki z 1 składnika. Ten tekst wyjawia prosty przepis na racuchy na kefirze.

Racuchy z miodem

Źródło zdjęcia: canva/TatianaButovchenko, Getty Images Pro

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: rmf.fm

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy