Puszyste racuchy bez drożdży i proszku do pieczenia
Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że istnieje możliwość zrobienia racuchów bez dodatku drożdży, jak i proszku do pieczenia. Żeby placki były puszyste, należy połączyć ciasto z pianą z białek, która skutecznie je napowietrzy. Niżej wyjawiamy całą recepturę na te pyszne racuchy z jabłkami.
Racuchy bez proszku do pieczenia czy jajek mogą sprawiać z początku wrażenie, jakoby nie mogłyby się udać. Znamy jednak bardzo prosty i świetnie działający trik, który na zawsze sprawi, że więcej nie dodasz spulchniaczy do masy na placki.
Drożdże oraz proszek do pieczenia mogą wywoływać reakcje alergiczne, dlatego zamiast nich wrzuć do ciasta pianę z białek. Z jej pomocą zrobisz puszyste racuszki, które zachwycą wszystkich twoich gości.
Przepis na racuchy bez drożdży i proszku do pieczenia
Składniki:
-
1,5 szklanki mąki
-
1.5 szklanki mleka
-
pół szklanki wody
-
2 jajka
-
2 białka
-
duża szczypta soli
-
1 jabłko
-
2 łyżki miodu
Zacznij od oddzielenia żółtek od białek. Białka z 4 jajek schowaj do lodówki, natomiast dwa żółtka wlej do miski, dodaj do nich wodę wraz z miodem, mlekiem i dokładnie wymieszaj. Stopniowo dodawaj mąkę, aż uzyskasz konsystencję gęstej śmietany.
Następnie odstaw masę na 30 minut, aby mąka dobrze wchłonęła wodę. Jabłko umyj, obierz ze skórki i pokrój na bardzo cienkie plasterki. Ubij schłodzone białka na sztywną pianę ze szczyptą soli.
Połącz delikatnie ciasto z pianą za pomocą szpatułki. Na patelnię wlej olej i postaw ją na gazie. Na rozgrzany tłuszcz wykładaj porcje ciasta, a na wierzchu każdego placka połóż plasterek jabłka. Smaż racuchy z obu stron na złoty kolor. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić wyjątkowe naleśniki z 1 składnika. Ten tekst wyjawia prosty przepis na racuchy na kefirze.
Źródło zdjęcia: canva/TatianaButovchenko, Getty Images Pro
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: rmf.fm