Smakosze.pl Przepisy Puszyste racuchy z dodatkiem skyru. Takich jeszcze nie jadłeś
Racuchy
instagram/pewex

Puszyste racuchy z dodatkiem skyru. Takich jeszcze nie jadłeś

19 kwietnia 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Racuchy z dodatkiem skyru to pomysł na szybki, pożywny i pyszny posiłek dla najbliższych. Placuszki są wyjątkowo puszyste, lekkie, a podane z owocami lub cukrem pudrem błyskawicznie znikają z talerzy. Sprawdź, jak zrobić puszyste racuchy z dodatkiem skyru.

Racuchy to danie uwielbiane przez wszystkich. Słodkie, puszyste placuszki z dodatkiem jabłek to świetny pomysł na śniadanie, podwieczorek lub kolację na słodko. Smakują rewelacyjnie z dżemem, konfiturą lub cukrem pudrem. Do racuchów dodaj gęsty skyr, a będą jeszcze lepsze i bardziej puszyste.

Skyr pochodzi z krajów skandynawskich. Ten rodzaj jogurtu jest wyjątkowo gęsty i bogaty w białko i zdrowe kultury bakterii, które pozytywnie wpływają na pracę układu trawiennego. Skyr to również źródło wielu witamin, głównie z grupy B, dlatego powinniśmy na stałe włączyć go do naszej diety.

Zbliża się sezon letni, najlepszy na przetwory z owoców- tu poznasz przepis na wyśmienity, domowy dżem z truskawek , bez sztucznych konserwantów, bez ulepszaczy smaku. Taki dżem będzie idealny do racuchów, naleśników, ciast, gofrów i na kanapkę.

Puszyste racuchy z dodatkiem skyru

Składniki na 3-4 porcje:

  • 2 jabłka

  • 250 g mąki pszennej

  • jajko

  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

  • 250 ml gęstego jogurtu skyr

  • opakowanie cukru wanilinowego

  • 2 łyżeczki cukru pudru

  • olej rzepakowy do smażenia

Jak zrobić racuchy z dodatkiem skyru?

Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach, odsącz z nadmiaru soku. W misce wymieszaj jajko z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym, następnie dodaj mąkę, proszek do pieczenia, ponownie wymieszaj.

Do miski przełóż skyr i jabłka, mieszaj łyżką, aż składniki dobrze się połączą. Ciasto przekładaj na patelnię z rozgrzanym olejem i smaż po 3-4 minuty z każdej strony na złoty kolor. Racuchy podaj z ulubionymi dodatkami, smacznego.

Skyr

Źródło zdjęcia: canva/YelenaYemchuk Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przyslijprzepis.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Z wykształcenia jest politologiem, praca w mediach jest dla niej pasją. Początki jej kariery zawodowej w copywritingu sięgają 2019 roku. Zajmowała się szeroko pojętym e-commerce, w tym opisami produktów na strony internetowe, czy przygotowywaniem specjalistycznych artykułów. Przygodę z portalem kulinarnym Smakosze.pl rozpoczęła w 2021 roku jako redaktor. Obecnie jest wydawcą ww. portalu.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl