Smakosze.pl
Sałatka jarzynowa

canva/harmoony, Getty Images

Przepis na placki z sałatki jarzynowej. Idealny sposób na wykorzystanie resztek po Wielkanocy

18 Kwietnia 2022

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Po świętach Wielkanocy najczęściej w bardzo dużych ilościach zostaje niedojedzona sałatka jarzynowa i wiele osób nie wie co z nią zrobić. Jeśli należysz do tej grupy, zdradzamy najlepszy przepis na placki z sałatki jarzynowej. Dzięki niemu spożytkujesz ją w smaczny, jak i ładnie prezentujący się przysmak.

Placki z sałatki jarzynowej są prostym daniem, przy którym nikt się nie napracuje. Nie trzeba wszak niczego kroić ani rozdrabniać - składniki sałatki są już w końcu posiekane. Wystarczy połączyć je z kilkoma innymi produktami w misce i usmażyć, aby uzyskać apetyczne placuszki.

wielkanocne ciasta

Wyborne bajaderki z ciast po Wielkanocy. Przepis krok po kroku - nic się nie zmarnuje

CZYTAJ DALEJ

Sekretem idealnych placków jest użycie sałatki z majonezem, więc jeśli przechowujesz ją bez tego dodatku, nie zapomnij o nim. Jajeczny sos nada plackom przyjemną chrupkość, a w środku pozostaną wilgotne.

Przepis na placki z sałatki jarzynowej

Składniki:

  • 400 g sałatki jarzynowej

  • 2 jajka

  • 300 g mąki pszennej

  • 200 ml mleka

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • sól

  • pieprz

  • olej

  • pęczek szczypiorku

Zacznij od przesiania mąki pszennej i proszku do pieczenia bezpośrednio do dużej miski. Dodaj do nich sól, świeżo mielony czarny pieprz, 2 jajka, sałatkę jarzynową oraz mleko. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki, aż połączą się.

Odstaw masę na bok na 15 minut, aby mąka wchłonęła nieco wilgoci. W taki sposób placki zachowają swoją strukturę i nie będą rozpadać się podczas smażenia. Patelnia użyta do gotowania powinna być pokryta teflonem, aby móc użyć jak najmniej tłuszczu.

Na patelnie wlej trochę oleju i postaw ją na gazie o średniej mocy. Gdy naczynie nagrzeje się, wykładaj na nie porcje masy za pomocą łyżki. Smaż placki z obu stron na złoty kolor. Podawaj z kwaśną śmietaną i świeżo siekanym szczypiorkiem. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej przepisów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić placki ziemniaczane bez tarki i blendera. Ten tekst wyjaśnia sposób na lekkie placki z selera i marchewki.

Placki z sałatki jarzynowej

Źródło zdjęcia: NoirChocolate, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: przepis autorski

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Dżem z cukinii i cytryn - prosty przepis

Przepisy

Dżem z cukinii i cytryn - niezwykły przepis na dodatek do placków i naleśników

Czytaj więcej >
Wachowicz pokazała przepis na rosół

Przepisy

Wachowicz pokazała przepis na rosół. Dodaje do niego pewien owoc

Czytaj więcej >
Zupa z cukinii - przepis na tani obiad

Przepisy

Doskonała zupa z cukinii. Prosty przepis na tani i pyszny obiad

Czytaj więcej >
pieczywo czosnkowe

Przepisy

Pieczywo czosnkowe jak z Pizza Hut. Popularny przysmak za grosze

Czytaj więcej >

Przepisy

Wyborne ogórki w słodko - kwaśnej zalewie. Najlepszy, niezapomniany smak

Czytaj więcej >
Domowe wafle do lodów - prosty patent

Przepisy

Prosty patent na domowe wafle do lodów. Maślany smak zachwyci nie tylko dzieci

Czytaj więcej >