Przepis na placki z sałatki jarzynowej. Idealny sposób na wykorzystanie resztek po Wielkanocy
Po świętach Wielkanocy najczęściej w bardzo dużych ilościach zostaje niedojedzona sałatka jarzynowa i wiele osób nie wie co z nią zrobić. Jeśli należysz do tej grupy, zdradzamy najlepszy przepis na placki z sałatki jarzynowej. Dzięki niemu spożytkujesz ją w smaczny, jak i ładnie prezentujący się przysmak.
Placki z sałatki jarzynowej są prostym daniem, przy którym nikt się nie napracuje. Nie trzeba wszak niczego kroić ani rozdrabniać - składniki sałatki są już w końcu posiekane. Wystarczy połączyć je z kilkoma innymi produktami w misce i usmażyć, aby uzyskać apetyczne placuszki.
Sekretem idealnych placków jest użycie sałatki z majonezem, więc jeśli przechowujesz ją bez tego dodatku, nie zapomnij o nim. Jajeczny sos nada plackom przyjemną chrupkość, a w środku pozostaną wilgotne.
Przepis na placki z sałatki jarzynowej
Składniki:
400 g sałatki jarzynowej
2 jajka
300 g mąki pszennej
200 ml mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
sól
pieprz
olej
pęczek szczypiorku
Zacznij od przesiania mąki pszennej i proszku do pieczenia bezpośrednio do dużej miski. Dodaj do nich sól, świeżo mielony czarny pieprz, 2 jajka, sałatkę jarzynową oraz mleko. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki, aż połączą się.
Odstaw masę na bok na 15 minut, aby mąka wchłonęła nieco wilgoci. W taki sposób placki zachowają swoją strukturę i nie będą rozpadać się podczas smażenia. Patelnia użyta do gotowania powinna być pokryta teflonem, aby móc użyć jak najmniej tłuszczu.
Na patelnie wlej trochę oleju i postaw ją na gazie o średniej mocy. Gdy naczynie nagrzeje się, wykładaj na nie porcje masy za pomocą łyżki. Smaż placki z obu stron na złoty kolor. Podawaj z kwaśną śmietaną i świeżo siekanym szczypiorkiem. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej przepisów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić placki ziemniaczane bez tarki i blendera. Ten tekst wyjaśnia sposób na lekkie placki z selera i marchewki.
Źródło zdjęcia: NoirChocolate, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Jak wykorzystać resztki wędlin po świętach? Mamy cudowny patent
Prosty przepis na rosół na białej kiełbasie. Idealne danie na Poniedziałek Wielkanocny
Zapiekanka ziemniaczana z jajkami na twardo i białą kiełbasą. Pyszny obiad z resztek po Wielkanocy
Źródło: przepis autorski