Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przepis na placki z sałatki jarzynowej. Idealny sposób na wykorzystanie resztek po Wielkanocy
Adam Moskal
Adam Moskal 18.04.2022 18:05

Przepis na placki z sałatki jarzynowej. Idealny sposób na wykorzystanie resztek po Wielkanocy

Sałatka jarzynowa
canva/harmoony, Getty Images

Po świętach Wielkanocy najczęściej w bardzo dużych ilościach zostaje niedojedzona sałatka jarzynowa i wiele osób nie wie co z nią zrobić. Jeśli należysz do tej grupy, zdradzamy najlepszy przepis na placki z sałatki jarzynowej. Dzięki niemu spożytkujesz ją w smaczny, jak i ładnie prezentujący się przysmak.

Placki z sałatki jarzynowej są prostym daniem, przy którym nikt się nie napracuje. Nie trzeba wszak niczego kroić ani rozdrabniać - składniki sałatki są już w końcu posiekane. Wystarczy połączyć je z kilkoma innymi produktami w misce i usmażyć, aby uzyskać apetyczne placuszki.

Sekretem idealnych placków jest użycie sałatki z majonezem, więc jeśli przechowujesz ją bez tego dodatku, nie zapomnij o nim. Jajeczny sos nada plackom przyjemną chrupkość, a w środku pozostaną wilgotne.

Przepis na placki z sałatki jarzynowej

Składniki:

  • 400 g sałatki jarzynowej

  • 2 jajka

  • 300 g mąki pszennej

  • 200 ml mleka

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • sól

  • pieprz

  • olej

  • pęczek szczypiorku

Zacznij od przesiania mąki pszennej i proszku do pieczenia bezpośrednio do dużej miski. Dodaj do nich sól, świeżo mielony czarny pieprz, 2 jajka, sałatkę jarzynową oraz mleko. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki, aż połączą się.

Odstaw masę na bok na 15 minut, aby mąka wchłonęła nieco wilgoci. W taki sposób placki zachowają swoją strukturę i nie będą rozpadać się podczas smażenia. Patelnia użyta do gotowania powinna być pokryta teflonem, aby móc użyć jak najmniej tłuszczu.

Na patelnie wlej trochę oleju i postaw ją na gazie o średniej mocy. Gdy naczynie nagrzeje się, wykładaj na nie porcje masy za pomocą łyżki. Smaż placki z obu stron na złoty kolor. Podawaj z kwaśną śmietaną i świeżo siekanym szczypiorkiem. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej przepisów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić placki ziemniaczane bez tarki i blendera. Ten tekst wyjaśnia sposób na lekkie placki z selera i marchewki.

Placki z sałatki jarzynowej

Źródło zdjęcia: NoirChocolate, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: przepis autorski