Kultowy galaretkowiec na mleku. Najszybsze i najlepsze ciasto bez pieczenia
Galaretowiec to jedno z błyskawicznych, lekkich ciast bez pieczenia. Przygotujesz je z kilku podstawowych składników- galaretek, mleka i żelatyny. Ciasto jest słodkie, mleczne i jednocześnie bardzo owocowe. Poznaj przepis na najszybsze i najlepsze ciasto bez pieczenia, czyli kultowy galaretowiec na mleku.
Ciasta bez pieczenia są doskonałym pomysłem na szybki deser dla całej rodziny lub kiedy masz ochotę na coś słodkiego do kawy. Galaretowiec to najprostsze ciasto, które przygotujesz błyskawicznie z kilku składników. Deser jest również jednym z mniej kalorycznych deserów, nie ma w nim kremów, bitej śmietany i spodu z ciastek i masła.
Galaretowiec zrób w formie do keksów lub okrągłej foremce do pieczenia babki wielkanocnej, aby nadać mu ładny kształt. Do ciasta wykorzystaj ulubione galaretki, najlepiej w różnych smakach, aby galaretowiec był kolorowy i wyglądał pysznie.
Galaretowiec na mleku
Składniki na około 20 kawałków:
1,5 szklanki mleka
1,5 łyżki żelatyny
3 galaretki w proszku o różnych smakach, np.: truskawkowa, agrestowa, pomarańczowa
1/3 szklanki cukru
Jak zrobić kultowy galaretowiec na mleku?
Każdą galaretkę wsyp do osobnej miseczki, wlej do każdej po 500 ml wrzącej wody, dokładnie wymieszaj, ostudź i wstaw do lodówki, żeby dobrze stężały. Gdy już będą gotowe, pokrój je w kostkę.
Mleko zagotuj z cukrem i odstaw, żeby przestygło, musi być lekko ciepłe. Żelatynę namocz w odrobinie zimnej wody, następnie dodaj do letniego mleka i dokładnie wymieszaj.
Blaszkę wyłóż folią spożywczą, następnie przełóż do niej pokrojone w kostkę galaretki, wlej mleko z żelatyną i wymieszaj łyżką. Całość wstaw do lodówki na około godzinę, półtorej, żeby galaretowiec stężał, smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/ alisafarov Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jak wykorzystać resztki wędlin po świętach? Mamy cudowny patent
Napar z imbiru i kurkumy na lepsze trawienie. W sam raz po świątecznych ucztach
Zapiekanka ziemniaczana z jajkami na twardo i białą kiełbasą. Pyszny obiad z resztek po Wielkanocy
Źródło: winiary.pl