Puszyste racuchy z truskawkami z zaskakującym dodatkiem. Nasze babcie robiły je inaczej
Pomysł na pyszne śniadanie, obiad lub podwieczorek? Przygotuj lekkie racuchy z truskawkami, miodem i nasionami chia. To właśnie dzięki ziarnom szałwii hiszpańskiej, placuszki są niezwykle puszyste, sycące i wzbogacone między innymi o potas i żelazo.
Racuchy z truskawkami z dodatkiem nasion chia są jeszcze bardziej puszyste i znacznie zdrowsze. Do ciasta na placuszki nie dodawaj cukru. Wystarczy, że podasz je z miodem i truskawkami, będą równie pyszne, a zdecydowanie mniej kaloryczne.
Nasiona chia, czyli ziarna szałwii hiszpańskiej, mają niezwykle dobry wpływ na nasz organizm. Już 2 łyżki nasion zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na magnez, żelazo, potas, wapń i fosfor. Nasiona to również źródło silnych antyoksydantów, które skutecznie opóźniają procesy starzenia i zapobiegają powstawaniu chorób nowotworowych.
Dodatkowy atutem ziaren są właściwości hydrofobowe i zawartość błonnika- danie przygotowane z odrobiną chia zwiększa swoją objętość i pęcznieje w żołądku, dzięki czemu jesteśmy syci przez dłużej. Chia to więc skuteczny środek na walkę z nadprogramowymi kilogramami.
Jeśli szukasz pomysłu na lekki i zdrowy deser- tu poznasz przepis na niskokaloryczny pudding z chia , jest przepyszny.
Przepis na racuchy z truskawkami
Składniki:
-
350 ml kefiru
-
szklanka mąki pszennej
-
1,5 łyżeczki nasion chia
-
jajko
-
1,5 łyżeczki sody
-
olej do smażenia
-
świeże truskawki
-
płynny miód do podania
Jak zrobić puszyste racuchy z truskawkami?
Nasiona chia wsyp do małej filiżanki, zalej łyżką kefiru i wstaw do lodówki na całą noc. Następnego dnia namoczone ziarna przełóż do miski, dodaj resztę kefiru, wbij jajko i dokładnie wymieszaj.
Do masy wsyp mąkę i sodę oczyszczoną, ponownie wymieszaj. Ciasto porcjami smaż na rozgrzanym oleju po 2-3 minuty na stronę, aż urosną i się zarumienią. Rauchy przełóż na ręcznik papierowy, aby oddały nadmiar tłuszczu, podaj z truskawkami i miodem , smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/ m-chin
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Prosty sposób na kiszony czosnek. Warto mieć go w swojej spiżarni
-
Niezawodny patent Ani Starmach na pieczoną karkówkę z rękawa. Wyjdzie bosko soczysta
-
Lewandowska nie piecze gołąbków, ma lepszy patent. Farsz zachwyci każdego
Źródło: alaantkoweblw