Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Niezawodny patent Ani Starmach na pieczoną karkówkę z rękawa. Wyjdzie bosko soczysta
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 09.07.2022 19:26

Niezawodny patent Ani Starmach na pieczoną karkówkę z rękawa. Wyjdzie bosko soczysta

Anna Starmach, pieczona karkówka
TRICOLORS/East News, canva/gkrphoto

Pomysł na rodzinny obiad, danie na święta lub większą uroczystość? Ania Starmach zdradziła swój patent na pieczoną karkówkę w rękawie, dzięki czemu mięso jest soczyste i bardzo delikatne. Poznaj przepis na soczysty karczek w aromatycznej marynacie, palce lizać.

Karkówka pieczona może być soczysta i niezwykle miękka i delikatna. Wszystko zależy od tego, w jaki sposób będzie piekła się w piekarniku. Bardzo ważna jest odpowiednia temperatura, czas pieczenia i specjalny zabieg pod sam koniec, dzięki któremu skórka staje się lekko chrupiąca, koniecznie musisz spróbować.

Karkówkę podaję zwykle z ziemniakami opiekanymi z dodatkiem ziół lub ziemniakami gotowanymi w mundurkach. Danie uzupełniam lekką surówką, lub sałatką ze świeżych warzyw. Warzywa grillowane również genialnie łączą się z pieczonym karczkiem.

Niezawodny patent Ani Starmach na pieczoną karkówkę

Karkówkę zawsze piecz w rękawie i bez termoobiegu, dzięki czemu mięso się nie wysuszy. Zasada pieczenia jest prosta- 1 kg mięsa to 1 godzina pieczenia. Karkówkę wstaw do piekarnika w naczyniu żaroodpornym.

Ania Starmach stosuje jeszcze jeden ciekawy trik- rozcina rękaw do pieczenia 15 minut przed końcem pieczenia, aby mięso delikatnie się przyrumieniło. Tak przygotowana karkówka będzie soczysta i delikatna.

Pieczona karkówka w rękawie

Składniki:

  • 1 kg karkówki

  • 3-4 liście laurowe

  • 5 ziaren ziela angielskiego

  • 4 ząbki czosnku

  • łyżeczka papryki słodkiej mielonej

  • łyżeczka soli

  • łyżeczka pieprzu czarnego

  • 2 łyżeczki majeranku

  • łyżeczka oregano

  • 3- 4 łyżki oliwy z oliwek

Jak zrobić pieczoną karkówkę w rękawie?

Mięso umyj i osusz, czosnek przeciśnij przez praskę. Czosnek, paprykę, ziele angielskie, sól, pieprz, majeranek, oregano i oliwę przełóż do miski i dokładnie wymieszaj.

Marynatą dokładnie natrzyj karkówkę, włóż ją do rękawa do pieczenia, na górę poukładaj liście laurowe i wstaw do lodówki na całą noc.

Następnego dnia przełóż mięso w rękawie do naczynia żaroodpornego bez pokrywki i wstaw do nagrzanego do 190 stopni C piekarnika z opcją grzania góra- dół, piecz godzinę.

15 minut przed końcem pieczenia przetnij rękaw i polej mięso sokiem z karkówki i marynatą, dzięki czemu ładnie się zarumieni i nabierze lekko chrupiącej skórki, smacznego.

Suszony majeranek do marynaty

Źródło zdjęcia: canva/ vikif Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: aniastarmach.pl