Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Lewandowska nie piecze gołąbków, ma lepszy patent. Farsz zachwyci każdego
Renata Materlińska
Renata Materlińska 09.07.2022 18:09

Lewandowska nie piecze gołąbków, ma lepszy patent. Farsz zachwyci każdego

Anna Lewandowska, gołąbki
Piotr Molecki/East News, canva/jabiru

Wiecie, że Ania Lewandowska nie piecze gołąbków, bo ma na nie lepszy patent? Gotuje je na parze, dzięki czemu są niezwykle delikatne. Ich dopełnieniem jest lekki farsz, który zachwyci każdego. Trenerka robi go z mięsa drobiowego, jak przystało na osobę dbającą o szczupłą sylwetkę.

Planujecie zrobić dziś gołąbki z kapusty? Mamy dla was doskonały przepis Anny Lewandowskiej na lekkie i pyszne gołąbki. Kluczem do sukcesu jest tu farsz z mięsa indyczego oraz ugotowanie gołąbków na parze. W ten sposób powstaje lekkostrawna i niskokaloryczna wersja polskiego przysmaku.

Przepis Lewandowskiej na gołąbki na parze

Składniki:

  • 10 liści młodej kapusty lub kapusty włoskiej

  • 35 dag mięsa z indyka

  • 1 mała cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 marchewka

  • 1 jajko

  • sól, pieprz

  • 1 puszka krojonych pomidorów

  • koperek

Przygotowanie gołąbków z kapusty

Liście kapusty opłucz, zetnij z nich zgrubienia. Gotuj je na parze ok. 5 minut, aż zrobią się elastyczne. Mięso opłucz, przepuść przez maszynkę.

Do mielonego mięsa dodaj posiekaną cebulę, jeden przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, startą na małych oczkach marchewkę oraz jajko i przyprawy. Wymieszaj.

Farsz nakładaj na liście kapusty i formuj gołąbki. Gotuj je na parze (w parowarze lub w na sicie w garnku) przez ok. 30 minut.

Pomidory przelej do rondelka, zagotuj. Dodaj drugi przeciśnięty ząbek czosnku, trochę soli i pieprzu. Gotuj 5 minut. Sos podaj do gołąbków.

W naszym serwisie znajdziesz też przepis na gołąbki babci Hani, a także na gołąbki z ziemniakami i twarogiem.

parowar
canva/Westbury

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: hpba