Lewandowska nie piecze gołąbków, ma lepszy patent. Farsz zachwyci każdego
Wiecie, że Ania Lewandowska nie piecze gołąbków, bo ma na nie lepszy patent? Gotuje je na parze, dzięki czemu są niezwykle delikatne. Ich dopełnieniem jest lekki farsz, który zachwyci każdego. Trenerka robi go z mięsa drobiowego, jak przystało na osobę dbającą o szczupłą sylwetkę.
Planujecie zrobić dziś gołąbki z kapusty? Mamy dla was doskonały przepis Anny Lewandowskiej na lekkie i pyszne gołąbki. Kluczem do sukcesu jest tu farsz z mięsa indyczego oraz ugotowanie gołąbków na parze. W ten sposób powstaje lekkostrawna i niskokaloryczna wersja polskiego przysmaku.
Przepis Lewandowskiej na gołąbki na parze
Składniki:
10 liści młodej kapusty lub kapusty włoskiej
35 dag mięsa z indyka
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
1 marchewka
1 jajko
sól, pieprz
1 puszka krojonych pomidorów
koperek
Przygotowanie gołąbków z kapusty
Liście kapusty opłucz, zetnij z nich zgrubienia. Gotuj je na parze ok. 5 minut, aż zrobią się elastyczne. Mięso opłucz, przepuść przez maszynkę.
Do mielonego mięsa dodaj posiekaną cebulę, jeden przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, startą na małych oczkach marchewkę oraz jajko i przyprawy. Wymieszaj.
Farsz nakładaj na liście kapusty i formuj gołąbki. Gotuj je na parze (w parowarze lub w na sicie w garnku) przez ok. 30 minut.
Pomidory przelej do rondelka, zagotuj. Dodaj drugi przeciśnięty ząbek czosnku, trochę soli i pieprzu. Gotuj 5 minut. Sos podaj do gołąbków.
W naszym serwisie znajdziesz też przepis na gołąbki babci Hani, a także na gołąbki z ziemniakami i twarogiem.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Placki z cukinii i ziemniaków zachwycają chrupkością. Dzieci i najbliżsi będą błagać o więcej
Przepyszna zapiekanka Jamiego Olivera z trzema rodzajami mięsa. 1 porcja syci na cały dzień
Nietypowy farsz mięsno-warzywny do pierogów. Najlepszy smak, od razu go pokochasz
Źródło: hpba