Puszyste, wilgotne muffinki z czekoladą. Przepadają za nimi nie tylko dzieci
Muffinki z czekoladą są pysznym i prostym w przygotowaniu deserem. Puszyste ciasto z kakaowymi drobinkami posmakuje nie tylko najmłodszym. Przysmak zachwyca delikatnością, dzięki zastosowaniu wody gazowanej. Bąbelki dodają mu lekkości i pomagają urosnąć podczas pieczenia.
Przygotowanie muffinek nie jest skomplikowane. Wystarczy wymieszać produkty suche i mokre, a powstałą masę przenieść do specjalnej foremki i upiec. Zazwyczaj samo sporządzenie masy trwa zaledwie chwilę. Pieczenie również nie zajmie całego popołudnia. Warto spróbować.
Przepis na znakomite muffinki czekoladowe
Składniki suche:
-
300 g mąki pszennej
-
100 g cukru
-
2 płaskie łyżeczki cukru wanilinowego
-
2 łyżeczki proszku do pieczenia
-
szczypta soli
Składniki mokre:
-
2 jaja w temperaturze pokojowej
-
150 ml gazowanej wody mineralnej
-
100 ml oleju rzepakowego
Dodatkowo:
-
100 g gorzkiej czekolady
Jak zrobić smakowite muffinki czekoladowe? Prosty przepis na deser lekki niczym chmurka
Dołki formy na muffinki wykładamy papilotkami. Czekoladę łamiemy na kostki i siekamy. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 st. C. W dużej misce łączymy przesianą przez sito mąkę pszenną, cukier, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia i odrobinę soli.
Do osobnego naczynia wbijamy jaja. Wlewamy wodę gazowaną i olej, po czym sprawnie mieszamy masę przy pomocy trzepaczki — tylko do połączenia składników. Wsypujemy suche produkty i mieszamy całość. Do gotowego ciasta dodajemy posiekaną czekoladę.
Masę przenosimy do formy, każdy z dołków wypełniając do 3/4 wysokości. Pieczemy do 30 minut. Muffinki studzimy na kratce, początkowo tylko przy uchylonych drzwiczkach pieca. Podajemy, gdy całkowicie ostygną. Smacznego.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na smakowite desery. Szczególnie polecamy recepturę na sezonowy placek ze śliwkami. Być może spodoba wam się również patent na przyjemnie czekoladowe ciasto Izaura .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Zapomnij o owsiance na mleku lub wodzie. Teraz wszyscy sięgają po kultowy napój
-
Gessler wyjawiła sekret idealnych kotletów schabowych. Kluczem jest pomijana czynność
-