Smakosze.pl

canva/tenkende

Zapomnij o owsiance na mleku lub wodzie. Teraz wszyscy sięgają po kultowy napój

11 Października 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Robicie owsiankę na mleku lub wodzie? Spróbujcie przyrządzić przysmak na herbacie, a uzyskacie głębszy smak i wzbogacicie poranny posiłek o cenne składniki odżywcze. Przygotowanie jest dziecinnie proste. Spróbujecie?

Przepisów na smaczną owsiankę jest wiele. Przygotowanie jej z dodatkiem herbaty sprawi, że będzie pobudzająca i nabierze głębokiego smaku. Spodoba się nawet najbardziej sceptycznym domownikom.

Przepis na znakomitą owsiankę na herbacie

Składniki na 2 porcje:
  • 55 g płatków owsianych górskich

  • 2 torebki czarnej herbaty

  • 125 ml wody

  • 375 ml mleka lub napoju migdałowego

  • kilka kropel esencji waniliowej lub pół łyżeczki cukru wanilinowego

  • szczypta soli

  • posiekane orzechy

  • owoce jagodowe, świeże lub mrożone

Jak zrobić owsiankę na herbacie? Zdradzamy przepis na pyszne śniadanie

W garnku umieszczamy wodę oraz 2/3 porcji mleka. Dodajemy płatki owsiane, torebki herbaty oraz odrobinę soli i zagotowujemy. Podgrzewamy na wolnym ogniu i pod przykryciem.

Po 20 minutach usuwamy herbatę, po czym dodajemy esencję i pozostałe mleko. Owsiankę przenosimy do misek i dekorujemy owocami oraz orzechami. Smacznego.

Wskazówka: możecie też zalać płatki owsiane zaparzonym gorącym naparem poprzedniego dnia wieczorem. Nocną owsiankę wystarczy wtedy podgrzać z mlekiem, doprawić i udekorować.

Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na smakowite śniadania. Polecamy pyszną jajecznicę z boczniakami oraz lekkie syrniki , czyli puszyste placuszki z twarogu.

Owsianka na herbacie jest znakomita
canva/5second

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Aromatyczna jajecznica po turecku jest lepsza niż tradycyjna. Wszystko przez 1 dodatek
Czytaj więcej >

Przepisy

Gessler robi świąteczne galaretki inaczej niż wszyscy. Ten składnik jest najważniejszy
Czytaj więcej >

Przepisy

Najprostsza surówka z cykorii. 2 dodatki i wyjdzie lepsza niż z restauracji
Czytaj więcej >

Przepisy

Nie na mleku, nie na wodzie. Dietetyk zaleca owsiankę na uwielbianym napoju
Czytaj więcej >

Przepisy

Zapomnij o pieczonych ziemniakach. Talarki są jeszcze prostsze i smaczniejsze
Czytaj więcej >

Przepisy

Kucharka pokazała przepis na ciasto na pierogi. Te proporcje są najlepsze
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]