Pamiętny sernik Izaura. Połączenie czekoladowego ciasta i sera wciąż zachwyca
![Pamiętny sernik Izaura. Połączenie czekoladowego ciasta i sera wciąż zachwyca](https://images.iberion.media/images/1920/4s_Vd_WZXS_Vh3p_PN_0m3_KT_7_YN_sernik_db1b07ff90.jpg)
Sernik Izaura stanowi doskonałe połączenie ciasta czekoladowego i puszystej masy serowej. Udekorowany polewą czekoladową i wiórkami kokosowymi wygląda bardzo apetycznie, a jeszcze lepiej smakuje. Ten kultowy deser, który był niezwykle popularny w czasach PRL-u, wyróżnia się lekkością, przyjemną wilgotnością i pełnym smakiem.
Nie ma lepszego ciasta od sernika. Puszysta masa serowa o delikatnej, waniliowej nucie dosłownie rozpływa się w ustach. Jeśli połączymy ją z równie puszystą masą czekoladową, otrzymamy rewelacyjne ciasto, które przygotujemy naprawdę szybko.
Sernik Izaura to ciasto bardzo puszyste, dobrze wyrośnięte i wygląda nadzwyczaj apetycznie. Sernik dekorujemy polewą czekoladową i wiórkami kokosowymi. Polewa i wiórki to przysłowiowa wisienka na torcie.
Masę czekoladową i serową przekładamy na blachę naprzemiennie, następnie przy pomocy drewnianego patyczka rysujemy różne wzory na cieście, żeby masy połączyły się w ciekawy sposób. Po upieczeniu masy tworzą piękne wzory i każdy kawałek sernika jest naprawdę wyjątkowy.
W naszym materiale prezentujemy zdjęcie sernika będące screenem z filmu na kanale Kuchnia Magdy na YouTube. Prawda, że ciasto wygląda niezwykle apetycznie?
Składniki na ciasto czekoladowe (forma o wymiarach 23 x 25 cm):
200 g mąki pszennej
250 g masła
200 g cukru
4 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
50 ml wody
Składniki na masę serową:
1 kg sera na sernik
200 g cukru
opakowanie cukru wanilinowego
5 jajek
2 budynie śmietankowe bez cukru
100 g masła
Do dekoracji:
wiórki kokosowe
Jak zrobić kultowy sernik Izaura?
Przygotuj ciasto czekoladowe: masło rozpuść w rondelku razem z cukrem, następnie dodaj kakao, wlej wodę i mieszaj, aż składniki dobrze się połączą. Odlej 100 ml na polewę do dekoracji.
Białka oddziel od żółtek, mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Do reszty przygotowanej masy dodaj żółtka, mąkę i mieszaj, aż powstanie jednolite ciasto. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj do reszty składników, delikatnie wymieszaj.
Przygotuj masę serową: białka oddziel od żółtek, rozpuść w rondelku masło. Do miski przełóż ser, dodaj cukier, cukier wanilinowy, żółtka, budynie i masło. Dokładnie wymieszaj mikserem wszystkie składniki. Białka ubij na sztywno, dodaj do masy serowej, delikatnie wymieszaj.
Do formy wyłożonej papierem do pieczenia wylej ciasto czekoladowe, a potem łyżką kładź na nim porcje masy serowej. Możesz też wylać masę czekoladową, na to serową i całość lekko zamieszać przy pomocy patyczka.
Blachę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz sernik około 45-50 minut. Ciasto polej przygotowaną wcześniej polewą czekoladową, oprósz wiórkami kokosowymi i odstaw, by polewa stężała.
![Kakao](http://images.ctfassets.net/jpo18ojnqq5r/65Dll3iNK63SwDE6ZemoxC/53294f43184ee51df92183198537e228/kakao.jpg)
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Czy trzeba obierać maślaki? Rozwiewamy wątpliwości nie tylko grzybiarzy
Niezawodny przepis na drobiowe kotlety dewolaj. Szefowa kuchni zdradza sprytny sposób
Jak ugotować wiejski rosół jak u babci? Istotne są nie tylko składniki
Źródło: wszystkiegoslodkiego
![sernik Heni](https://images.iberion.media/images/origin/sernik1_4b7325471d.jpg)
![wlewanie coli do mąki](https://images.iberion.media/images/origin/cola1_8de7e7ec57.jpg)
![pierogi](https://images.iberion.media/images/origin/pierogi_6c62c3e3de.jpg)
![ciasto z borówkami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_bor_A_wkami_aa56b9d3ce.jpg)
![ciasto bez pieczenia](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto1_a85f9b57f0.jpg)
![mandolina](https://images.iberion.media/images/origin/mandolina_18d406fe12.jpg)
![wlewanie soku do mleka](https://images.iberion.media/images/origin/mleko_650ff58365.jpg)
![placki](https://images.iberion.media/images/origin/placki_302d2470a0.jpg)
![twaróg naturalny w misce](https://images.iberion.media/images/origin/twarog_fb71a7eb3b.jpg)
![zalewanie brzoskwiń](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto1_2dde466116.jpg)
![makaron na patelni](https://images.iberion.media/images/origin/makaron1_d86408a88d.jpg)
![ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_bez_pieczenia_efdb3eefdc.jpg)
![boczek na cieście francuskim](https://images.iberion.media/images/origin/boczek1_df7709cce8.jpg)
![zawijanie ciasta francuskiego](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja1_6ec104e99f.jpg)
![dżem z borówki](https://images.iberion.media/images/origin/d_A_em_f07e5a9d98.jpg)
![ciasto palma](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_palma_c417018a4a.jpg)
![ścieranie marchewki](https://images.iberion.media/images/origin/sur_A_wka_8f315a7d4e.jpg)
![ciasto bez pieczenia](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_bez_pieczenia_8ae6c40a10.jpg)
![ogórki w zalewie](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_de2f9dd432.jpg)
![ciasto z wiśniami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto1_9f7e3723b9.jpg)
![masa na kotlety mielone](https://images.iberion.media/images/origin/masa_mielone_842fc9917d.jpg)
![Strzelczyk trze cukinię na tarce](https://images.iberion.media/images/origin/Strzelczyk_50edcf25e1.jpg)
![chłodnik ze śledzi](https://images.iberion.media/images/origin/chlodnik1_3676fa18d1.jpg)
![sernik](https://images.iberion.media/images/origin/sernik1_4d16ec95fb.jpg)
![Edward Miszczak, Taniec z Gwiazdami](https://images.iberion.media/images/origin/taniec_z_gwiazdami_1_58fdf844cd.jpg)
![plaża nad Bałtykiem](https://images.iberion.media/images/origin/plaza_nad_Baltykiem_0ad3cff651.jpg)
![jedzenie, sklep](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_26_T084733_058_d79297095b.png)
![Był sobie kot](https://images.iberion.media/images/origin/Byl_sobie_kot_d3edad37dc.jpg)
![suche pięty](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_34_d19b63d583.jpg)
![Materiały promocyjne](https://images.iberion.media/images/origin/Kobieta_w_ogrodzie_a42c929a56.png)
![Kate i William](https://images.iberion.media/images/origin/Ksiezna_Kate_i_Ksiaze_William_fot_East_News_5e7200538e.jpg)
![Kot i Pies](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_1_40e6b73458.png)
![Ewa Sałacka](https://images.iberion.media/images/origin/Ewa_Salacka_zmarla_po_uzadleniu_osy_3118326349.jpg)
![SearchGPT](https://images.iberion.media/images/origin/Search_GPT_2_fot_screen_Open_Ai_Beata_Zawadzka_EN_93670a16d3.png)
![Tiktok](https://images.iberion.media/images/origin/121212_b0ef2e2760.jpg)
![kotlety bez mięsa](https://images.iberion.media/images/origin/obiad_bez_miesa_2_0f085e454d.jpg)