Pamiętny sernik Izaura. Połączenie czekoladowego ciasta i sera wciąż zachwyca
Sernik Izaura stanowi doskonałe połączenie ciasta czekoladowego i puszystej masy serowej. Udekorowany polewą czekoladową i wiórkami kokosowymi wygląda bardzo apetycznie, a jeszcze lepiej smakuje. Ten kultowy deser, który był niezwykle popularny w czasach PRL-u, wyróżnia się lekkością, przyjemną wilgotnością i pełnym smakiem.
Nie ma lepszego ciasta od sernika. Puszysta masa serowa o delikatnej, waniliowej nucie dosłownie rozpływa się w ustach. Jeśli połączymy ją z równie puszystą masą czekoladową, otrzymamy rewelacyjne ciasto, które przygotujemy naprawdę szybko.
Sernik Izaura to ciasto bardzo puszyste, dobrze wyrośnięte i wygląda nadzwyczaj apetycznie. Sernik dekorujemy polewą czekoladową i wiórkami kokosowymi. Polewa i wiórki to przysłowiowa wisienka na torcie.
Masę czekoladową i serową przekładamy na blachę naprzemiennie, następnie przy pomocy drewnianego patyczka rysujemy różne wzory na cieście, żeby masy połączyły się w ciekawy sposób. Po upieczeniu masy tworzą piękne wzory i każdy kawałek sernika jest naprawdę wyjątkowy.
W naszym materiale prezentujemy zdjęcie sernika będące screenem z filmu na kanale Kuchnia Magdy na YouTube. Prawda, że ciasto wygląda niezwykle apetycznie?
Składniki na ciasto czekoladowe (forma o wymiarach 23 x 25 cm):
200 g mąki pszennej
250 g masła
200 g cukru
4 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
50 ml wody
Składniki na masę serową:
1 kg sera na sernik
200 g cukru
opakowanie cukru wanilinowego
5 jajek
2 budynie śmietankowe bez cukru
100 g masła
Do dekoracji:
wiórki kokosowe
Jak zrobić kultowy sernik Izaura?
Przygotuj ciasto czekoladowe: masło rozpuść w rondelku razem z cukrem, następnie dodaj kakao, wlej wodę i mieszaj, aż składniki dobrze się połączą. Odlej 100 ml na polewę do dekoracji.
Białka oddziel od żółtek, mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Do reszty przygotowanej masy dodaj żółtka, mąkę i mieszaj, aż powstanie jednolite ciasto. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj do reszty składników, delikatnie wymieszaj.
Przygotuj masę serową: białka oddziel od żółtek, rozpuść w rondelku masło. Do miski przełóż ser, dodaj cukier, cukier wanilinowy, żółtka, budynie i masło. Dokładnie wymieszaj mikserem wszystkie składniki. Białka ubij na sztywno, dodaj do masy serowej, delikatnie wymieszaj.
Do formy wyłożonej papierem do pieczenia wylej ciasto czekoladowe, a potem łyżką kładź na nim porcje masy serowej. Możesz też wylać masę czekoladową, na to serową i całość lekko zamieszać przy pomocy patyczka.
Blachę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz sernik około 45-50 minut. Ciasto polej przygotowaną wcześniej polewą czekoladową, oprósz wiórkami kokosowymi i odstaw, by polewa stężała.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Czy trzeba obierać maślaki? Rozwiewamy wątpliwości nie tylko grzybiarzy
Niezawodny przepis na drobiowe kotlety dewolaj. Szefowa kuchni zdradza sprytny sposób
Jak ugotować wiejski rosół jak u babci? Istotne są nie tylko składniki
Źródło: wszystkiegoslodkiego