Smakosze.pl Przepisy Pyry z gzikiem wg przepisu Roberta Makłowicza
Canva (Marcin Jucha)

Pyry z gzikiem wg przepisu Roberta Makłowicza

23 czerwca 2021
Autor tekstu: Jakub Kossakowski

Pyry z gzikiem są idealną propozycją kulinarną na lato. Robert Makłowicz podzielił się swoim przepisem na ten wyborny specjał. W jego recepturze znajdą się same smakowite dodatki. Danie zachwyci domowników.

Nie da się ukryć, że pyry z gzikiem są nie lada specjałem, któremu bardzo ciężko się oprzeć. Niektórzy mogliby zajadać się ziemniakami w tym wydaniu praktycznie nieustannie. Najlepiej sprawdzają się w gorące letnie dni.

Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:

Pyry z gzikiem od Roberta Makłowicza

Ziemniaki często goszczą na naszych stołach. Przeważnie traktujemy je jako dodatek do różnych dań. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by stały się one główną atrakcją na naszych talerzach. Ostatnio prezentowaliśmy przepis na sałatkę z ziemniaków i ogórków . Dziś sięgniemy po pyry z gzikiem.

Nie od dziś wiadomo, że Robert Makłowicz zna się na kuchni jak mało kto. Niedawno wspominaliśmy o jego sposobie na wyborny omlet po francusku . Słynny dziennikarz podzielił się swoim przepisem na pyry z gzikiem. Ziemniaki w tej odsłonie momentalnie znikną z talerzy.

Pyry z gzikiem w różnych rejonach kraju noszą trochę inne nazwy. Niezależnie od tego, jakimi mianami je określamy, w ich składzie nie może zabraknąć ziemniaków i odpowiednio przygotowanego twarogu .

Specjał jest bardzo prosty w przygotowaniu. Pyty z gzikiem nie powinny nikomu przysporzyć większych problemów. Na początku musimy zaopatrzyć się w niezbędne składniki. Co dokładnie będzie nam potrzebne?

Ziemniaki:

  • 1 kg ziemniaków

  • 5 g masła

  • sól

Gzik:

  • 500 g twarogu

  • 6 rzodkiewek

  • 45 ml oleju

  • 45 ml słodkiej śmietanki

  • pęczek szczypiorku

  • szałwia

  • tymianek

  • cząber

  • koperek

  • kwiaty rukoli

Pyry z gzikiem
Pyry z gzikiem

Canva / Marcin Jucha

Jak Robert Makłowicz przygotowuje pyry z gzikiem?

Przepis od Roberta Makłowicza jest bardzo intuicyjny. Najpierw starannie myjemy ziemniaki. Gotujemy je w mundurkach z dodatkiem soli, koperku oraz masła . Przeważnie zajmuje to około 20 minut. Wodę możemy wzbogacić o ząbek czosnku. Wówczas ziemniaki będą miały bardziej wyrazisty smak.

Kiedy nasze ziemniaki się gotują, możemy przyrządzić gzik. Rzodkiewki drobno siekamy. Podobnie postępujemy ze szczypiorem. Oba składniki łączymy z twarogiem. Całość uzupełniamy o śmietankę i olej. Po wymieszaniu gzik doprawiamy solą, pieprzem i ziołami.

Ugotowane ziemniaki kroimy na pół i przykrywamy porcją gzika. Danie dekorujemy kwiatami rukoli. Robert Makłowicz wyjaśnił, że zamiast nich można sięgnąć również po inne zielone dodatki . Specjał z pewnością przypadnie do gustu najbliższym.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Gotujmy

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Jakub Kossakowski

Redaktor prowadzący serwisu Smakosze.pl. Fascynują mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy