Pyszna rolada szpinakowa z wędzonym łososiem. Prawdziwa poezja smaku, aromatu i kolorów
Pyszna rolada szpinakowa z wędzonym łososiem i serkiem śmietanowym to świetny pomysł na wykwintną przystawkę i dodatek do zimnej płyty. Danie jest idealne na kolację, zwykłą przekąskę, a także na większe uroczystości. Poznaj przepis na roladę szpinakową z wędzonym łososiem.
Rolada ze świeżego szpinaku, jajek, łososia i serka kanapkowego jest prosta w przygotowaniu, a jej wygląd i smak za każdym razem spotykają się z wieloma komplementami ze strony rodziny i gości. Szpinak doskonale komponuje się z wędzoną rybą, rolada jest więc przepyszna.
Danie podaję głównie jako przystawkę na spotkania w większym gronie, a także jako główną część kolacji. Rolada rewelacyjnie sprawdza się również podczas świąt, wychodzi za każdym razem.
Aby rulon szpinakowy był puszysty i delikatny jednocześnie, koniecznie dodaj do masy przesianą mąkę i ubitą pianę z białek. Szpinak będzie wtedy również bardziej elastyczny i łatwiej zawiniesz roladę, bez ryzyka popękania i rozwarstwienia dania.
Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem
Składniki na około 20 kawałków:
-
300 g szpinaku baby
-
200 g wędzonego łososia
-
łyżka śmietany 18%
-
opakowanie śmietanowego serka kanapkowego
-
3 ząbki czosnku
-
3 duże jajka
-
2 łyżki mąki pszennej
-
sól, pieprz do smaku
-
łyżka masła
-
cytryna do podania
Jak zrobić jarską roladę szpinakową z wędzonym łososiem?
Białka oddziel od żółtek, czosnek przeciśnij przez praskę. Na maśle zeszklij czosnek, następnie dodaj liście szpinaku i smaż na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając.
Całość dopraw do smaku solą, pieprzem, dodaj śmietanę, wymieszaj i gotuj, aż śmietana zagęści potrawę, następnie ostudź i zblenduj z żółtkami i przesianą mąką.
Z białek ubij sztywną pianę, przełóż ją do reszty składników, delikatnie wymieszaj łyżką. Nastaw piekarnik na 175 stopni C z opcją grzania góra- dół. Blachę o wymiarach 30 × 40 cm wyłóż papierem do pieczenia i przełóż szpinak.
Całość wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 20 minut, wyjmij z blachy razem z papierem do pieczenia, ostudź. Upieczony omlet wysmaruj serkiem kanapkowym, następnie poukładaj pokrojone w paski kawałki łososia.
Roladę zawijaj dość ciasto, aby dobrze się zlepiła, następnie cały rulon wstaw do lodówki na około godzinę, po tym czasie możesz pokroić roladę na mniejsze kawałki i podać z ćwiartkami cytryny, smacznego.
Poszukujesz więcej ciekawych przepisów? Zajrzyj do tego artykułu , z którego możesz dowiedzieć się jak przyrządzić doskonałego tatara z jajkiem. W tym tekście wyjawiamy tajniki najlepszej pasty jajecznej.
Źródło zdjęcia: canva/ gabrielasauciuc Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Najlepsza karkówka na majówkowego grilla w miodzie i musztardzie. Prosty przepis
-
Jak przyrządzić zupę szczawiową? Bez jednego składnika jest niekompletna
-
Co zrobić, żeby placki ziemniaczane nie ściemniały? Mamy 3 niezawodne patenty
Źródło: kulinarneprzeboje.pl