Jak przyrządzić zupę szczawiową? Bez jednego składnika jest niekompletna
Rozpoznajesz zupę ze zdjęcia? Oczywiście, to szczawiowa. A wiesz, jak przyrządzić zupę szczawiową? Pamiętaj, że bez jednego składnika będzie niekompletna. Tym ważnym dodatkiem jest jajko, które wpływa nie tylko na smak i wygląd potrawy.
Zupa szczawiowa to przysmak, który zwykle przyrządzamy wiosną. O tej porze roku pojawiają się bowiem młode i delikatne listki szczawiu, które aż proszą się, by przerobić je na coś pysznego. Oczywiście zupę szczawiową można gotować przez cały rok, wykorzystując do jej przyrządzenia szczaw pasteryzowany.
Dużym atutem tej zupy jest wyraźny, kwaśny smak. Przypadnie on do gustu tym, którzy lubią zupy z charakterem. Na dodatek przygotowanie potrawy jest dość szybkie i proste. Warto ją więc ugotować choć raz w sezonie.
Jak przyrządzić zupę szczawiową?
Przygotowanie zupy szczawiowej nie jest trudne, bo tak naprawdę wystarczy do bulionu wrzucić podsmażone liście szczawiu, całość chwilę gotować i doprawić.
Jednak w zupie szczawiowej ważne są dodatki, takie jak śmietana, której używamy do zabielenia wywaru, a także jajko ugotowane na twardo. I są one istotne nie tylko ze względu na smak i wygląd zupy. Po co je się dodaje?
Szczaw jest bardzo smaczny, ale w swoim składzie zawiera mnóstwo kwasu szczawiowego, który w dużych ilościach nie jest korzystny dla naszego organizmu. Zmniejsza bowiem przyswajanie wapnia i magnezu, może też przyczyniać się do powstawania kamieni nerkowych, podrażniać ściany żołądka, a także wywoływać stany zapalne w stawach.
Z tego powodu zupy szczawiowej i innych produktów bogatych w kwas szczawiowy, a więc np. szpinaku, jarmużu, rabarbaru czy kakao nie powinniśmy jeść zbyt często. A jeśli już je jemy, warto do nich dodać produkty bogate w wapń, czyli np. nabiał, jajko. Zneutralizują one częściowo niekorzystny wpływ kwasu szczawiowego na nasz organizm.
Przepis na zupę szczawiową
Składniki:
1 marchewka
1 pietruszka
kawałek selera
2 listki laurowe
po kilka ziaren ziela angielskiego i czarnego pieprzu
2 l bulionu drobiowego lub warzywnego
ok. 20 dag świeżego szczawiu
1 łyżka masła
ok. 100 ml śmietany
1 łyżka mąki
sól, pieprz, cukier
4 jajka ugotowane na twardo
Przygotowanie zupy szczawiowej
Marchew, pietruszkę i seler obierz, opłucz, włóż do garnka. Zalej bulionem, doda listki laurowe, ziarna ziela i pieprzu. Gotuj całość na niedużym ogniu, aż warzywa będą miękkie.
Szczaw opłucz, osącz, posiekaj. Na patelni rozpuść masło, wsyp szczaw i smaż go kilka minut, co jakiś czas mieszając. Dodaj go do wywaru. Gotuj ok. 10 minut, dodaj szczyptę cukru.
Śmietanę rozmieszaj z mąką. Rozprowadź ją częścią gorącego wywaru, wlej do zupy, zamieszaj, gotuj kilka minut.
Zupę dopraw do smaku solą i pieprzem. Rozlej do talerzy, podawaj z cząstkami ugotowanego na twardo jajka.
W naszym serwisie znajdziecie przepis na sałatkę ze szczawiu i rodzynek, a także dowiecie się, kto powinien unikać jedzenia szczawiu.
Źródło zdjęcia: canva/Fotoplanner Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Zupa cygańska z kiełbasą o wyrazistym smaku. Pyszne drugie danie
Wiosenna sałatka o orzeźwiającym smaku ze szczawiem i rodzynkami. Prosty przepis
Soczyste i chrupiące kotlety z boczniaków. Nie do odróżnienia od schabowych
Źródło: mojegotowanie, haps