Smakosze.pl Przepisy Pyszna sałatka kebabowa bije na głowę kultowy gyros. Teraz ona króluje na imprezach
canva/barol16

Pyszna sałatka kebabowa bije na głowę kultowy gyros. Teraz ona króluje na imprezach

27 września 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Sałatka kebabowa to sałatka z kurczakiem i świeżymi warzywami. Do sałatki dodajemy sos czosnkowy, dzięki któremu danie jest niezwykle smaczne. Sałatka bije na głowę kultowy gyros i jest hitem każdej imprezy

Sałatkę kebabową wyróżnia wyraźny smak. Mięso doprawione aromatyczną przyprawą gyros, podane z papryką, oliwkami, pomidorami, kukurydzą i innymi składnikami smakuje rewelacyjnie. Sałatka kebabowa wyróżnia się również wyglądem.

Sałatkę kebabową podajemy na półmisku i polewamy sosem. Tak przygotowane danie jest bardzo efektowne, a przygotowujemy je w dosłownie kilka chwil. Mięso smażymy na rozgrzanym oleju i dodajemy do sałatki, kiedy dobrze ostygnie.

Do sałatki kebabowej koniecznie przygotujmy domowy sos czosnkowy. Sos na bazie jogurtu naturalnego, majonezu i świeżego czosnku jest bardzo aromatyczny i wyraźny w smaku. Jest gęsty, kremowy i doskonale łączy się ze wszystkimi dodatkami.

Sałatka kebabowa z sosem czosnkowym

Składniki:

  • 2 piersi kurczaka

  • pół główki sałaty lodowej

  • czarne oliwki

  • papryka czerwona

  • papryka żółta

  • pomidory koktajlowe

  • mała cebula czerwona

  • ogórek zielony

  • pół puszki kukurydzy konserwowej

  • przyprawa gyros

  • sól, pieprz

  • olej rzepakowy do smażenia

Składniki na sos czosnkowy:

  • małe opakowanie jogurtu naturalnego

  • 3- 4 łyżki majonezu

  • 3 duże ząbki czosnku

  • sól, pieprz

Jak zrobić sałatkę kebabową? Sałatka jest hitem każdej imprezy

Mięso umyj, oczyść, pokrój w kostkę i obtocz w przyprawie gyros, wstaw do lodówki na 30 minut. Przygotuj sos: ząbki czosnku przeciśnij przez praskę, dodaj majonez, jogurt i dokładnie wymieszaj, wstaw do lodówki.

Pokrój w kostkę papryki, cebulę, ogórka, odsącz z zalewy kukurydzę, przekrój na pół pomidory, porwij sałatę. Wszystkie warzywa przełóż do większej miski i odstaw. Wyjmij mięso z lodówki i usmaż na rozgrzanym oleju rzepakowym. Gdy mięso ostygnie, dodaj je do reszty składników i wymieszaj.

Sos czosnkowy dopraw do smaku solą i pieprzem. Sałatkę przełóż na półmisek i polej przygotowanym sosem, smacznego.

Przygotuj również sałatkę z kurczakiem i selerem naciowym, jest prosta i pyszna. Na imprezę świetnie sprawdzi się sałatka z gruszką i kurczakiem , jest idealna na jesień.

Pomidory koktajlowe do sałatki
canva/margouillatphotos

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kulinarneprzeboje

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy