Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jabłka zapiekane ze słodkim farszem. Wyborny deser na chłodne dni
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 28.09.2022 18:57

Jabłka zapiekane ze słodkim farszem. Wyborny deser na chłodne dni

Jabłka zapiekane ze słodkim farszem. Wyborny deser na chłodne dni
canva/AGfoto

Mamy niebanalny pomysł na pyszny podwieczorek lub zdrowy deser. Są nim jabłka zapiekane ze słodkim farszem. Delikatne, miękkie i pełne smaku. Pokochają je nie tylko dzieci, ale też dorośli. Wykorzystajcie więc pełnię jabłkowego sezonu, sięgnijcie również po miód, orzechy i inne bakalie i sprawcie najbliższym słodką niespodziankę.

Jesienią, kiedy na zewnątrz jest deszczowo i pochmurnie, chętnie sięgamy po korzenne przyprawy, orzechy i owoce sezonowe, czyli jabłka, gruszki i śliwki. To właśnie z nich możemy przygotować wiele wyśmienitych deserów i ciast, które umilą nam chłodną porę roku. Zapiekane jabłka ze słodkim farszem będą w czołówce Twoich ulubionych przekąsek.

Do zapiekanych jabłek w piekarniku przygotujmy słodką niespodziankę, czyli farsz z orzechów włoskich, suszonej żurawiny, płynnego miodu i cynamonu. Przed pieczeniem jabłka oprószmy dodatkowo szczyptą cukru waniliowego, który doda wspaniałego aromatu. Deser zachwyci każdego łasucha - jest lekki, zdrowy i pyszny.

Zapiekane jabłka z nadzieniem to jesienny deser, który będzie świetną alternatywą dla klasycznych słodyczy. Jabłka pieczone w piekarniku są lekkie, a słodkie dodatki bogate w wiele cennych witamin i minerałów. Do pieczenia wybierajmy większe jabłka, w których zmieści się dużo więcej farszu.

Jabłka zapiekane z suszoną żurawiną, orzechami i miodem

Składniki na 4 porcje:

  • 4 większe jabłka

  • łyżeczka cukru waniliowego

Składniki na słodkie nadzienie:

  • 20 g obranych orzechów włoskich

  • 40 g suszonej żurawiny

  • pół łyżeczki cynamonu

  • 2 pełne łyżki miodu

Jak zrobić zapiekane jabłka? Słodki farsz będzie wyśmienitą niespodzianką

Piekarnik rozgrzej do 180 st. C z opcją grzania góra-dół. Orzechy pokrój na mniejsze kawałki, wsyp do miski. Dodaj żurawinę, miód, cynamon i dokładnie wymieszaj. Jabłka umyj, osusz, odetnij górę z ogonkiem i wydrąż gniazdo nasienne przy pomocy nożyka.

Odkrojonej góry jabłek nie wyrzucaj. Do środka jabłek włóż przygotowane bakalie z miodem. Całość oprósz cukrem waniliowym i przykryj jabłko odkrojoną górą. Jabłka poukładaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, piecz około 45- 50 minut.

Z jabłek przygotujesz również wyśmienitą, pieczoną owsiankę. Będzie idealna na jesienne śniadanie. Wśród zimowych przetworów muszą znaleźć się także prażone jabłka. Wykorzystasz je do ciast i deserów.

Jabłka
canva/Olena Rudo

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: aniagotuje