Jabłka zapiekane ze słodkim farszem. Wyborny deser na chłodne dni
Mamy niebanalny pomysł na pyszny podwieczorek lub zdrowy deser. Są nim jabłka zapiekane ze słodkim farszem. Delikatne, miękkie i pełne smaku. Pokochają je nie tylko dzieci, ale też dorośli. Wykorzystajcie więc pełnię jabłkowego sezonu, sięgnijcie również po miód, orzechy i inne bakalie i sprawcie najbliższym słodką niespodziankę.
Jesienią, kiedy na zewnątrz jest deszczowo i pochmurnie, chętnie sięgamy po korzenne przyprawy, orzechy i owoce sezonowe, czyli jabłka, gruszki i śliwki. To właśnie z nich możemy przygotować wiele wyśmienitych deserów i ciast, które umilą nam chłodną porę roku. Zapiekane jabłka ze słodkim farszem będą w czołówce Twoich ulubionych przekąsek.
Do zapiekanych jabłek w piekarniku przygotujmy słodką niespodziankę, czyli farsz z orzechów włoskich, suszonej żurawiny, płynnego miodu i cynamonu. Przed pieczeniem jabłka oprószmy dodatkowo szczyptą cukru waniliowego, który doda wspaniałego aromatu. Deser zachwyci każdego łasucha - jest lekki, zdrowy i pyszny.
Zapiekane jabłka z nadzieniem to jesienny deser, który będzie świetną alternatywą dla klasycznych słodyczy. Jabłka pieczone w piekarniku są lekkie, a słodkie dodatki bogate w wiele cennych witamin i minerałów. Do pieczenia wybierajmy większe jabłka, w których zmieści się dużo więcej farszu.
Jabłka zapiekane z suszoną żurawiną, orzechami i miodem
Składniki na 4 porcje:
4 większe jabłka
łyżeczka cukru waniliowego
Składniki na słodkie nadzienie:
20 g obranych orzechów włoskich
40 g suszonej żurawiny
pół łyżeczki cynamonu
2 pełne łyżki miodu
Jak zrobić zapiekane jabłka? Słodki farsz będzie wyśmienitą niespodzianką
Piekarnik rozgrzej do 180 st. C z opcją grzania góra-dół. Orzechy pokrój na mniejsze kawałki, wsyp do miski. Dodaj żurawinę, miód, cynamon i dokładnie wymieszaj. Jabłka umyj, osusz, odetnij górę z ogonkiem i wydrąż gniazdo nasienne przy pomocy nożyka.
Odkrojonej góry jabłek nie wyrzucaj. Do środka jabłek włóż przygotowane bakalie z miodem. Całość oprósz cukrem waniliowym i przykryj jabłko odkrojoną górą. Jabłka poukładaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, piecz około 45- 50 minut.
Z jabłek przygotujesz również wyśmienitą, pieczoną owsiankę. Będzie idealna na jesienne śniadanie. Wśród zimowych przetworów muszą znaleźć się także prażone jabłka. Wykorzystasz je do ciast i deserów.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Zachwycające, wyjątkowo elastyczne ciasto na pierogi. Bez jajka, ale z niespodziewanym składnikiem
Paprykarz drobiowy Roberta Makłowicza. Prosty sposób na szybkie, pożywne danie
Pyszny obiad we włoskim stylu zrobisz w 30 minut. Potrzebujesz 5 niewyszukanych składników
Źródło: aniagotuje