Smakosze.pl
Jabłka zapiekane ze słodkim farszem. Wyborny deser na chłodne dni

canva/AGfoto

Jabłka zapiekane ze słodkim farszem. Wyborny deser na chłodne dni

28 Września 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Mamy niebanalny pomysł na pyszny podwieczorek lub zdrowy deser. Są nim jabłka zapiekane ze słodkim farszem. Delikatne, miękkie i pełne smaku. Pokochają je nie tylko dzieci, ale też dorośli. Wykorzystajcie więc pełnię jabłkowego sezonu, sięgnijcie również po miód, orzechy i inne bakalie i sprawcie najbliższym słodką niespodziankę.

Jesienią, kiedy na zewnątrz jest deszczowo i pochmurnie, chętnie sięgamy po korzenne przyprawy, orzechy i owoce sezonowe, czyli jabłka, gruszki i śliwki. To właśnie z nich możemy przygotować wiele wyśmienitych deserów i ciast, które umilą nam chłodną porę roku. Zapiekane jabłka ze słodkim farszem będą w czołówce Twoich ulubionych przekąsek.

Rewolucyjny krupnik bez grama mięsa

Rewolucyjny krupnik bez grama mięsa. W sam raz na chłodniejsze dni

CZYTAJ DALEJ

Do zapiekanych jabłek w piekarniku przygotujmy słodką niespodziankę, czyli farsz z orzechów włoskich, suszonej żurawiny, płynnego miodu i cynamonu. Przed pieczeniem jabłka oprószmy dodatkowo szczyptą cukru waniliowego, który doda wspaniałego aromatu. Deser zachwyci każdego łasucha - jest lekki, zdrowy i pyszny.

Zapiekane jabłka z nadzieniem to jesienny deser, który będzie świetną alternatywą dla klasycznych słodyczy. Jabłka pieczone w piekarniku są lekkie, a słodkie dodatki bogate w wiele cennych witamin i minerałów. Do pieczenia wybierajmy większe jabłka, w których zmieści się dużo więcej farszu.

Jabłka zapiekane z suszoną żurawiną, orzechami i miodem

Składniki na 4 porcje:

  • 4 większe jabłka

  • łyżeczka cukru waniliowego

Składniki na słodkie nadzienie:

  • 20 g obranych orzechów włoskich

  • 40 g suszonej żurawiny

  • pół łyżeczki cynamonu

  • 2 pełne łyżki miodu

Jak zrobić zapiekane jabłka? Słodki farsz będzie wyśmienitą niespodzianką

Piekarnik rozgrzej do 180 st. C z opcją grzania góra-dół. Orzechy pokrój na mniejsze kawałki, wsyp do miski. Dodaj żurawinę, miód, cynamon i dokładnie wymieszaj. Jabłka umyj, osusz, odetnij górę z ogonkiem i wydrąż gniazdo nasienne przy pomocy nożyka.

Odkrojonej góry jabłek nie wyrzucaj. Do środka jabłek włóż przygotowane bakalie z miodem. Całość oprósz cukrem waniliowym i przykryj jabłko odkrojoną górą. Jabłka poukładaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, piecz około 45- 50 minut.

Z jabłek przygotujesz również wyśmienitą, pieczoną owsiankę. Będzie idealna na jesienne śniadanie. Wśród zimowych przetworów muszą znaleźć się także prażone jabłka. Wykorzystasz je do ciast i deserów.

Jabłka

canva/Olena Rudo

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: aniagotuje

Tagi:

Magdalena PataczAutor

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

golonka

Przepisy

Golonka pieczona w kiszonej kapuście. Wymarzone danie na zimowe dni

Czytaj więcej >
placki ziemniaczane

Przepisy

Chrupiące placki ziemniaczane bez tajemnic. Kucharz zdradził 4 swoje triki

Czytaj więcej >
surówka z pora

Przepisy

Posiekał 6 składników i wymieszał z sosem. Ta surówka z pora to prawdziwy hit

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Następnym razem do ciasta na racuchy dodaj ten owoc. Wyjdą idealnie puszyste

Czytaj więcej >
pieczone ziemniaki

Przepisy

Gessler obtacza w nich ziemniaki i wkłada do piekarnika. Są chrupiące i aromatyczne

Czytaj więcej >
gołąbki

Przepisy

Wachowicz zalewa gołąbki uwielbianą zupą. Ten wybór bije na głowę wszystkie sosy

Czytaj więcej >