Pyszna surówka z kapusty pekińskiej idealna do kotleta. Prosta i szybka w wykonaniu
Polecamy pyszną surówkę z kapusty pekińskiej. Będzie idealna do kotleta i nie tylko. Jest prosta i szybka w wykonaniu, bo wystarczy poszatkować kapustę i dodać do niej kilka składników. Surówka ma wyważony smak, więc z pewnością posmakuje każdemu.
Kapusta jest wdzięcznym produktem na surówkę. Niewiele kosztuje i ma dość neutralny smak. Zwykle sięgamy po kapustę białą, ale można też po włoską, czerwoną czy pekińską. Ta ostatnia wyróżnia się delikatnością i chrupkością. Przygotuj z niej surówkę do dzisiejszego obiadu.
Pyszna surówka z kapusty pekińskiej idealna do kotleta
Składniki:
-
pół średniej wielkości kapusty pekińskiej
-
1 marchewka
-
1 jabłko
-
pół cebuli
-
sok z cytryny
-
sól, pieprz, cukier
-
3 łyżki majonezu
Przygotowanie surówki jest banalnie proste
Kapustę pekińską oczyść, jeśli ma zwiędnięte, wierzchnie liście. Opłucz ją, osusz, drobno posiekaj, wsyp do miski.
Marchewkę i jabłko obierz, zetrzyj je na tarce o dużych oczkach. Cebulę obierz, pokrój w niedużą kostkę.
Rozdrobnioną marchew, jabłko i cebulę dodaj do kapusty. Całość oprósz solą, pieprzem i cukrem, skrop sokiem z cytryny. Wstaw na pół godziny do lodówki.
Przed podaniem do surówki dodaj majonez, ewentualnie majonez wymieszany ze śmietaną lub jogurtem naturalnym. Całość wymieszaj i od razu podawaj.
Po więcej inspiracji na pyszne surówki zapraszamy do naszego serwisu. Znajdziecie tam np. przepis na surówkę z czerwonej kapusty , a także na surówkę z marchewki i chrzanu .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Kasia Cichopek pokazała jak robi sałatkę z kapusty pekińskiej. Idealna na każdą okazję
-
Żaden kefir i maślanka. Teraz do racuchów wszyscy wlewają inny produkt
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama
Źródło: gotujmy