Smakosze.pl Przepisy Pyszna surówka z kapusty pekińskiej idealna do kotleta. Prosta i szybka w wykonaniu
canva/lenazap

Pyszna surówka z kapusty pekińskiej idealna do kotleta. Prosta i szybka w wykonaniu

25 sierpnia 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Polecamy pyszną surówkę z kapusty pekińskiej. Będzie idealna do kotleta i nie tylko. Jest prosta i szybka w wykonaniu, bo wystarczy poszatkować kapustę i dodać do niej kilka składników. Surówka ma wyważony smak, więc z pewnością posmakuje każdemu.

Kapusta jest wdzięcznym produktem na surówkę. Niewiele kosztuje i ma dość neutralny smak. Zwykle sięgamy po kapustę białą, ale można też po włoską, czerwoną czy pekińską. Ta ostatnia wyróżnia się delikatnością i chrupkością. Przygotuj z niej surówkę do dzisiejszego obiadu.

Pyszna surówka z kapusty pekińskiej idealna do kotleta

Składniki:

  • pół średniej wielkości kapusty pekińskiej

  • 1 marchewka

  • 1 jabłko

  • pół cebuli

  • sok z cytryny

  • sól, pieprz, cukier

  • 3 łyżki majonezu

Przygotowanie surówki jest banalnie proste

Kapustę pekińską oczyść, jeśli ma zwiędnięte, wierzchnie liście. Opłucz ją, osusz, drobno posiekaj, wsyp do miski.

Marchewkę i jabłko obierz, zetrzyj je na tarce o dużych oczkach. Cebulę obierz, pokrój w niedużą kostkę.

Rozdrobnioną marchew, jabłko i cebulę dodaj do kapusty. Całość oprósz solą, pieprzem i cukrem, skrop sokiem z cytryny. Wstaw na pół godziny do lodówki.

Przed podaniem do surówki dodaj majonez, ewentualnie majonez wymieszany ze śmietaną lub jogurtem naturalnym. Całość wymieszaj i od razu podawaj.

Po więcej inspiracji na pyszne surówki zapraszamy do naszego serwisu. Znajdziecie tam np. przepis na surówkę z czerwonej kapusty , a także na surówkę z marchewki i chrzanu .

canva/mayina
kapusta pekińska

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: gotujmy

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy