Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Klasyczna, najlepsza surówka z czerwonej kapusty. Przepis, który pokocha cała rodzina

Klasyczna, najlepsza surówka z czerwonej kapusty. Przepis, który pokocha cała rodzina

Klasyczna, najlepsza surówka z czerwonej kapusty
canva/arfo

Surówki często goszczą na naszych talerzach. Warto sięgnąć po coś innego niż marchewkę czy buraczki. Wyjątkowa kompozycja smakowa łącząca majonez, musztardę i odrobinę wyrazistej cebulki idealnie pasuje do delikatnego smaku czerwonej kapusty. posmakuje całej rodzinie. Koniecznie spróbujcie.

Surówka z czerwonej kapusty jest kolejną po colesławie czy specjale z dodatkiem jabłka odsłona tego niedocenianego w kuchni polskiej warzywa. Wyśmienity sos z wyrazistymi dodatkami doskonale podkreśla subtelny smak fioletowego rarytasu. Skusicie się?

Przepis na wyborną surówkę z czerwonej kapusty

Składniki:

  • 1 mniejsza główka czerwonej kapusty

  • 1 mała cebula

  • 4 czubate łyżki majonezu

  • 1 łyżeczka łagodnej musztardy

  • sok z cytryny do smaku

  • sól pieprz w ilości do smaku

  • 1 czubata łyżeczka cukru (opcjonalnie)

  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie:

Kapustę pozbawiamy zewnętrznych liści i szatkujemy. Odcinamy twarde części. Wsypujemy płaską łyżeczkę soli i mieszamy. Ugniatamy kapustę dłońmi przez chwilę, a następnie odstawiamy ją na około pół godziny.

Cebulę obieramy i siekamy. Dodajemy ją do miski z kapustą wraz z majonezem, musztardą i natka pietruszki. Mieszamy i doprawiamy do smaku sokiem z cytryny oraz pieprzem.

Słodzimy, jeśli uznamy to za konieczne. Wstawiamy do lodówki na godzinę, by smaki się połączyły. Podajemy do obiadu. Smacznego.

Wskazówki:

  • Im drobniej poszatkowaną kapustę wykorzystamy, tym łatwiej będzie ją zmiękczyć. Warto zetrzeć warzywo na tarce o dużych lub na mandolinie o ostrzu ustawionym na 1 mm grubości.

  • Jeśli po ugniataniu z solą kapusta nadal będzie twarda, można ją sparzyć wrzątkiem. Wystarczy zalać ją gorącą wodą i odstawić na 10 minut. Po odsączeniu trzeba będzie ją ponownie posolić.

  • Zamiast soku z cytryny do kapusty można wlać odrobinę octu spirytusowego, winnego lub jabłkowego. Kwaśny składnik jest niezbędny, by warzywo zachowało swój kolor, a surówka miała zbalansowany smak.

  • Wybierając majonez z aquafaby lub soi, przyrządzicie wegańską wersję surówki z czerwonej kapusty. Będzie równie smaczna, jak ta przyrządzona z jajecznym sosem.

Kapusta czerwona może być pyszną bazą do surówki
Kapusta czerwona może być pyszną bazą do surówki

Źródło zdjęcia: canva/Yana Gayvoronskaya

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kulinarneprzeboje

Zapraszamy na nasz Instagram