Żaden kefir i maślanka. Teraz do racuchów wszyscy wlewają inny produkt
Przepisów na racuchy powstało wiele, ale z poniższym żaden nie może się równać. Prezentujemy fantastyczny sposób na racuchy jogurtowe. Te puszyste placuszki przygotujesz błyskawicznie, a jeszcze szybciej poznikają z talerzy.
Racuchy jogurtowe przygotujesz z łatwością. Do wyrobienia ciasta nie potrzeba miksera, wiec ten przepis wykonają także osoby, które nie mają tego urządzenia na wyposażeniu swojej kuchni. Racuchy możesz przygotować same, z dodatkiem jabłek lub ze śliwkami. Niezależnie od wybranej opcji będą wprost zniewalać swoim smakiem.
Przepis na puszyste racuchy na jogurcie
Składniki:
1 szklanka jogurtu naturalnego
3 jajka
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
olej do smażenia
Jak usmażyć przepyszne racuchy?
Do miski wlej jogurt naturalny na racuchy. Dodaj do niego jajka i wymieszaj składniki rózgą kuchenną. Jajka powinny być rozkłócone z jogurtem, ale nie ubite.
Do wymieszanych płynnych składników na racuchy przesiej szklankę mąki. Dodaj sodę oczyszczoną i ponownie dokładnie wszystko wymieszaj. Ciasto nie powinno być przesadnie gęste. Jeśli jego konsystencja jest zbyt zbita, dodaj nieco więcej jogurtu naturalnego.
Na patelni z nieprzywierającą powłoką rozgrzej 2 łyżki oleju. Nakładaj łyżką porcje ciasta na racuchy i smaż placki z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu odsącz racuchy z nadmiaru tłuszczu za pomocą ręcznika papierowego. Podawaj udekorowane cukrem pudrem. Spróbuj typowo regionalnego przepisu na racuchy. Ciasto zyskuje dzięki 1 nietypowemu dodatkowi.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Dosyp 2 łyżeczki i zblenduj. Pożywny, energetyzujący koktajl na śniadanie zrobisz w 2 minuty
Rozpływające się w ustach pączki ziemniaczane Ewy Wachowicz. Wyborna słodycz smakuje przez cały rok
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama