Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Żaden kefir i maślanka. Teraz do racuchów wszyscy wlewają inny produkt
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 21.10.2022 09:00

Żaden kefir i maślanka. Teraz do racuchów wszyscy wlewają inny produkt

racuchy
Canva / g215

Przepisów na racuchy powstało wiele, ale z poniższym żaden nie może się równać. Prezentujemy fantastyczny sposób na racuchy jogurtowe. Te puszyste placuszki przygotujesz błyskawicznie, a jeszcze szybciej poznikają z talerzy.

Racuchy jogurtowe przygotujesz z łatwością. Do wyrobienia ciasta nie potrzeba miksera, wiec ten przepis wykonają także osoby, które nie mają tego urządzenia na wyposażeniu swojej kuchni. Racuchy możesz przygotować same, z dodatkiem jabłek lub ze śliwkami. Niezależnie od wybranej opcji będą wprost zniewalać swoim smakiem.

Przepis na puszyste racuchy na jogurcie

Składniki:

  • 1 szklanka jogurtu naturalnego

  • 3 jajka

  • 1 szklanka mąki pszennej

  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

  • olej do smażenia

Jak usmażyć przepyszne racuchy?

Do miski wlej jogurt naturalny na racuchy. Dodaj do niego jajka i wymieszaj składniki rózgą kuchenną. Jajka powinny być rozkłócone z jogurtem, ale nie ubite.

Do wymieszanych płynnych składników na racuchy przesiej szklankę mąki. Dodaj sodę oczyszczoną i ponownie dokładnie wszystko wymieszaj. Ciasto nie powinno być przesadnie gęste. Jeśli jego konsystencja jest zbyt zbita, dodaj nieco więcej jogurtu naturalnego.

Na patelni z nieprzywierającą powłoką rozgrzej 2 łyżki oleju. Nakładaj łyżką porcje ciasta na racuchy i smaż placki z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu odsącz racuchy z nadmiaru tłuszczu za pomocą ręcznika papierowego. Podawaj udekorowane cukrem pudrem. Spróbuj typowo regionalnego przepisu na racuchy. Ciasto zyskuje dzięki 1 nietypowemu dodatkowi.

Canva / JPC-PROD
Canva / JPC-PROD

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: