Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Prosta i tania lekko pikantna surówka z marchewki i chrzanu. Najlepszy dodatek do obiadu

Prosta i tania lekko pikantna surówka z marchewki i chrzanu. Najlepszy dodatek do obiadu

Surówka
canva/HandmadePictures

Surówki często goszczą na naszych talerzach. Przyrządzony z marchewki pikantny specjał z chrzanem urozmaici niejeden obiad. Wystarczy zetrzeć warzywo i doprawić łyżką wyrazistego w smaku korzenia. Efekt zachwyci nawet największych sceptyków. Koniecznie wypróbujcie.

Surówki są popularnym dodatkiem, który doskonale łączy się z wieloma mięsnymi daniami. Pikantny marchewkowy specjał, który wam dzisiaj proponujemy, przygotujecie niemalże ekspresowo. Połączenie słodyczy i ostrości spodoba się każdemu amatorowi potraw o wyrazistym smaku.

Przepis na pikantną surówkę z marchewki

Składniki:

  • 4 większe marchewki

  • 1 łyżka oliwy z oliwek

  • 1 łyżka chrzanu

  • sok z cytryny

  • szczypta słodkiej papryki

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Przygotowanie:

Marchewki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o większych oczkach. Skrapiamy ją sokiem wyciśniętym z cytryny i łączymy z chrzanem. Na koniec dodajemy oliwę z oliwek i doprawiamy rarytas słodką papryką, solą oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Mieszamy i wstawiamy do lodówki do czasu, aż przygotujemy pozostałe elementy obiadu. Najlepiej smakuje w towarzystwie purée ziemniaczanego oraz delikatnego, pieczonego w mleku schabu.

Wskazówki:

  • Jeżeli nie macie pod ręką cytryny, dodajcie pół łyżeczki octu winnego lub jabłkowego. Kwaśny dodatek jest niezbędny, aby zachować atrakcyjny wygląd chrzanu i zbalansować smak surówki.

  • Obierki z marchewki warto zachować i wykorzystać je do przyrządzenia rosołu z resztek lub pysznych warzywnych chipsów. Będziecie zaskoczeni ich bogatym smakiem

Wyrazista surówka z marchewki spodoba się każdemu
Wyrazista surówka z marchewki spodoba się każdemu

Źródło zdjęcia; canva/Pinkybird

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: doradcasmaku