Prosta i tania lekko pikantna surówka z marchewki i chrzanu. Najlepszy dodatek do obiadu
Surówki często goszczą na naszych talerzach. Przyrządzony z marchewki pikantny specjał z chrzanem urozmaici niejeden obiad. Wystarczy zetrzeć warzywo i doprawić łyżką wyrazistego w smaku korzenia. Efekt zachwyci nawet największych sceptyków. Koniecznie wypróbujcie.
Surówki są popularnym dodatkiem, który doskonale łączy się z wieloma mięsnymi daniami. Pikantny marchewkowy specjał, który wam dzisiaj proponujemy, przygotujecie niemalże ekspresowo. Połączenie słodyczy i ostrości spodoba się każdemu amatorowi potraw o wyrazistym smaku.
Przepis na pikantną surówkę z marchewki
Składniki:
4 większe marchewki
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka chrzanu
sok z cytryny
szczypta słodkiej papryki
sól i pieprz w ilości do smaku
Przygotowanie:
Marchewki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o większych oczkach. Skrapiamy ją sokiem wyciśniętym z cytryny i łączymy z chrzanem. Na koniec dodajemy oliwę z oliwek i doprawiamy rarytas słodką papryką, solą oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Mieszamy i wstawiamy do lodówki do czasu, aż przygotujemy pozostałe elementy obiadu. Najlepiej smakuje w towarzystwie purée ziemniaczanego oraz delikatnego, pieczonego w mleku schabu.
Wskazówki:
Jeżeli nie macie pod ręką cytryny, dodajcie pół łyżeczki octu winnego lub jabłkowego. Kwaśny dodatek jest niezbędny, aby zachować atrakcyjny wygląd chrzanu i zbalansować smak surówki.
Obierki z marchewki warto zachować i wykorzystać je do przyrządzenia rosołu z resztek lub pysznych warzywnych chipsów. Będziecie zaskoczeni ich bogatym smakiem
Źródło zdjęcia; canva/Pinkybird
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Ekspresowe puszyste racuchy z 3 składników. Sekret tkwi w 1 sztuczce
Jak usmażyć jajka sadzone z idealnie ściętym białkiem i płynnym żółtkiem? Wyjaśniamy krok po kroku
Obłędnie soczyste śmietankowe kotlety schabowe. Idealne na niedzielny obiad
Źródło: doradcasmaku