Pyszne gołąbki w liściach botwinki. Sezonowy specjał zachwyci każdego
Lubicie gołąbki? Pewnie zwykle zawijacie farsz w liście kapusty? Dziś nieco odmienimy klasyczny przepis i przygotujemy obłędnie pyszne gołąbki w liściach botwinki. Jesteśmy przekonani, że sezonowy specjał zachwyci każdego. Gołąbki będą oczywiście mniejsze, jednak naszym zdaniem nawet smaczniejsze od tych tradycyjnych.
Gołąbki to danie, którego przygotowanie polega na zawinięciu farszu w liście. I choć największą popularnością cieszą się u nas gołąbki z kapusty białej lub włoskiej z nadzieniem z ryżu i mielonego mięsa, to tak farsz, jak i jego otulina mogą być przeróżne.
W kuchni greckiej znane są np. dolmady, czyli małe gołąbki w liściach winorośli. Jednak nawet w naszej kuchni nieraz używa się do zawijania farszu kapusty czerwonej czy pekińskiej. Można też sięgnąć po liście kalarepy czy sałaty. Dziś jednak wybraliśmy liście botwiny. Oczywiście muszą być w miarę duże, by ułatwić sobie zadanie.
Jak przygotować gołąbki w liściach botwinki?
Składniki:
-
1 pęczek botwinki o dużych liściach
-
10 dag ryżu białego
-
25 dag mielonego mięsa
-
1 cebula
-
2 łyżki oleju
-
1 szklanka bulionu
-
1 łyżka chrzanu
-
1 łyżeczka mąki
-
150 ml jogurtu naturalnego
-
sól, pieprz
Wykonanie gołąbków z liści botwinki
Z botwinki odetnij same duże liście, dokładnie je opłucz. W garnku zagotuj trochę wody, wrzuć do niej liście, trzymaj 1-2 minuty, by zmiękły. Przelej całość na durszlak.
Ryż ugotuj na sypko w lekko osolonym wrzątku, przestudź. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na oleju, przestudź.
Ryż dodaj do mielonego mięsa razem z podsmażoną cebulkę. Farsz wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem.
Na każdy liść botwinki kładź trochę farszu, uformuj małe gołąbki. Układaj je na patelni lub w rondlu. Podlej bulionem, gotuj na niedużym ogniu pod przykryciem ok. 25 minut.
Jogurt rozmieszaj z mąką i chrzanem, rozprowadź z częścią gorącego bulionu, wlej do gołąbków. Całość jeszcze chwilę gotuj, dopraw do smaku.
Poznajcie też przepis na jarskie gołąbki z farszem z ziemniaków i kaszy , a także na gołąbki bez zawijania z dodatkiem kiszonej kapusty .
Źródło zdjęcia: canva/Mykola Lunov Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Prosty przepis na pulpety w sosie koperkowym. Pyszny obiad za niewielkie pieniądze
-
Jakich warzyw nie należy jeść na surowo? Rozwiewamy wszelkie wątpliwości
-
Obłędne placki z cukinii. Wychodzą lepiej nawet od ziemniaczanych
Źródło: doradcasmaku