Smakosze.pl
pulpety w sosie

canva/iko636

Prosty przepis na pulpety w sosie koperkowym. Pyszny obiad za niewielkie pieniądze

17 Maja 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Prezentujemy prosty przepis na pulpety w sosie koperkowym. Wystarczy, że uformowane kulki wrzucisz do sosu, a pod koniec dodasz posiekany koperek. W ten sposób powstanie pyszny obiad za niewielkie pieniądze. Pulpety podaj z ryżem, kaszą, makaronem lub ziemniakami. I nie zapomnij o wiosennej surówce.

Choć z mielonego mięsa zwykle robimy smażone kotlety, to można z niego wyczarować o wiele więcej. Mięso mielone doskonale nadaje się na zapiekanki, klopsy i pulpety. Dziś przygotujemy te ostatnie. Udusimy je w sosie z dodatkiem koperku, dzięki czemu zyskają doskonały, orzeźwiający smak.

warzywa

Jakich warzyw nie należy jeść na surowo? Rozwiewamy wszelkie wątpliwości

CZYTAJ DALEJ

Przepis na pulpety w sosie koperkowym

Składniki:

  • 50 dag mielonego mięsa

  • 1 czerstwa kajzerka

  • 1 szklanka mleka

  • 1 cebula

  • 1 jajko

  • pieprz ziołowy

  • sól, pieprz

  • 1/2 szklanki mąki

  • olej

  • 1/2 l wody

  • 1 marchewka

  • 1 pietruszka

  • 1 łyżeczka masła

  • pół pęczka koperku

Przygotowanie pulpetów jest banalnie proste

Bułkę namocz w mleku, dokładnie odciśnij, dodaj do mielonego mięsa. Cebulę obierz, zetrzyj na małych oczkach wprost do mięsa.

Do mielonego mięsa dodaj też jajko, pieprz ziołowy, trochę soli i pieprzu. Dłonią dokładnie wyrób mięsną masę. Uformuj z niej nieduże kulki.

Mięsne kulki obtocz w mące i obsmaż na patelni z olejem. W garnku zagotuj wodę, dodaj startą na dużych oczkach marchewkę i pietruszkę, gotuj kilka minut.

Do wywaru włóż pulpeciki, dodaj trochę masła i soli. Gotuj całość ok. 20 minut na niedużym ogniu pod przykryciem.

2 łyżeczki mąki rozprowadź w odrobinie zimnej wody, wymieszaj z częścią gorącego wywaru, wlej do garnka. Pulpety w sosie gotuj jeszcze kilka minut.

Koperek opłucz, osusz, posiekaj, dodaj do sosu. Całość zagotuj, sos dopraw do smaku solą i pieprzem.

W naszym serwisie znajdziesz też przepis na pulpety w sosie pomidorowym, a także na pulpety z mięsa po rosole.

koperek

koperek

Źródło zdjęcia: canva/meteo021

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kwestiasmaku

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Bajecznie pyszne patisony marynowane w occie

Przepisy

Bajecznie pyszne patisony marynowane w occie. Biją na głowę cukinię i ogórki

Czytaj więcej >

Przepisy

Dlaczego ogórki kiszone mimo dodania chrzanu, czosnku i koperku źle się kiszą? Znamy odpowiedź

Czytaj więcej >
policzki wołowe

Przepisy

Bijące rekordy popularności duszone policzki wołowe. Sekretem jest burgundowy płyn

Czytaj więcej >
Ewa Wachowicz, ciasto zebra

Przepisy

Receptura na kultowe ciasto "zebra" Ewy Wachowicz. Prawdziwy hit z dawnych lat

Czytaj więcej >
Magda Gessler, zupa ogórkowa

Przepisy

Najlepsza zupa ogórkowa według Magdy Gessler. Przepis mistrzów

Czytaj więcej >
chrupiąca wątróbka

Przepisy

Doskonała wątróbka w chrupiącej panierce. 1 kęs i już nigdy nie zapomnisz jej smaku

Czytaj więcej >