Prosty przepis na pulpety w sosie koperkowym. Pyszny obiad za niewielkie pieniądze
Prezentujemy prosty przepis na pulpety w sosie koperkowym. Wystarczy, że uformowane kulki wrzucisz do sosu, a pod koniec dodasz posiekany koperek. W ten sposób powstanie pyszny obiad za niewielkie pieniądze. Pulpety podaj z ryżem, kaszą, makaronem lub ziemniakami. I nie zapomnij o wiosennej surówce.
Choć z mielonego mięsa zwykle robimy smażone kotlety, to można z niego wyczarować o wiele więcej. Mięso mielone doskonale nadaje się na zapiekanki, klopsy i pulpety. Dziś przygotujemy te ostatnie. Udusimy je w sosie z dodatkiem koperku, dzięki czemu zyskają doskonały, orzeźwiający smak.
Przepis na pulpety w sosie koperkowym
Składniki:
50 dag mielonego mięsa
1 czerstwa kajzerka
1 szklanka mleka
1 cebula
1 jajko
pieprz ziołowy
sól, pieprz
1/2 szklanki mąki
olej
1/2 l wody
1 marchewka
1 pietruszka
1 łyżeczka masła
pół pęczka koperku
Przygotowanie pulpetów jest banalnie proste
Bułkę namocz w mleku, dokładnie odciśnij, dodaj do mielonego mięsa. Cebulę obierz, zetrzyj na małych oczkach wprost do mięsa.
Do mielonego mięsa dodaj też jajko, pieprz ziołowy, trochę soli i pieprzu. Dłonią dokładnie wyrób mięsną masę. Uformuj z niej nieduże kulki.
Mięsne kulki obtocz w mące i obsmaż na patelni z olejem. W garnku zagotuj wodę, dodaj startą na dużych oczkach marchewkę i pietruszkę, gotuj kilka minut.
Do wywaru włóż pulpeciki, dodaj trochę masła i soli. Gotuj całość ok. 20 minut na niedużym ogniu pod przykryciem.
2 łyżeczki mąki rozprowadź w odrobinie zimnej wody, wymieszaj z częścią gorącego wywaru, wlej do garnka. Pulpety w sosie gotuj jeszcze kilka minut.
Koperek opłucz, osusz, posiekaj, dodaj do sosu. Całość zagotuj, sos dopraw do smaku solą i pieprzem. W naszym serwisie znajdziesz też przepis na pulpety w sosie pomidorowym, a także na pulpety z mięsa po rosole.
Źródło zdjęcia: canva/meteo021 Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Puszysty omlet na śmietanie. Fantastyczne śniadanie z 3 składników
Jajka sadzone z ziemniakami w bulionie. Alternatywa dla klasyki
Źródło: kwestiasmaku